ΔΕΗ όπως...ΟΤΕ, χαλκός όπως...χρυσός, συγχωνεύσεις τέλος και η ολοκλήρωση του deal της Alpha

ΔΕΗ όπως...ΟΤΕ, χαλκός όπως...χρυσός, συγχωνεύσεις τέλος και η ολοκλήρωση του deal της Alpha

Σήμερα θα διαβάσετε στη στήλη μικρά αλλά ενδιαφέροντα

"Χρυσός" χαλκός.

Το υποπροϊόν χαλκού στις Σκουριές «είναι τόσο σημαντικό που θα γίνουμε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που θα έχουν οι Σκουριές στη συμβολή σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό έναντι άλλων, τρίτων πηγών». Με αυτή του την δήλωση- σε οικονομικό συνέδριο- ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτηματων "Σκουριών". Κοιτάσματα χρυσού αναζητά ανά τον πλανήτη ο καναδικός κολοσσός, «χρυσό» όμως αποδεικνύεται το κοίτασμα χαλκού στις Σκουριές. Όπως υπογράμμισε, το project είναι έτοιμο κατά τα 2/3 και η εμπορική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2025.

Συγχωνεύσεις τέλος

Κλείνει ο κύκλος των εξαγορών στις κατασκευές, εκτιμά μεγάλος παράγοντας του κλάδου αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σημειώνοντας σε πρόσφατη συζήτηση πως προς το παρόν δεν υπάρχουν περιθώρια αλλά και λόγοι περαιτέρω συγκέντρωσης. Ο ίδιος ανέφερε -προς επίρρωση της εκτίμησής του- και το θεσμικό ζήτημα του ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας πως η επικείμενη απορρόφηση του Άκτωρα από την Ιντρακάτ μοιάζει να είναι η τελευταία μεγάλη εξέλιξη.

ΔΕΗ: Το κάνει όπως ο ΟΤΕ

Η ΔΕΗ κάνει το βήμα για την επόμενη πίστα με την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία. Aν κάποιος μελετήσει τις ευρύτερες κινήσεις αυτό που καταλαβαίνει είναι πως στο τέλος της επόμενης τριετίας θα είναι top στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό θα κάνει τη διαφορά. Η στρατηγική Στάσση όμως δεν περιορίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει μια απολύτως καθετοποιημένη επιχείρηση που θα ξεκινά από την παραγωγή όχι μόνο ΑΠΕ και θα φτάνει στον τελικό καταναλωτή. Η ΔΕΗ "δείχνει" πως στο μέλλον θα είναι ο σημερινός... ΟΤΕ των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο.

Εχει λίγο...δρόμο το deal της Alpha

SPA, όχι το γνωστό...το λεγόμενο SPA, το οποίο βάζει το πλαίσιο για την εξέταση της ιταλικής πρότασης. Όπως μαθαίνουμε, το SPA προβλέπει την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή που περιλαμβάνεται στην αρχική πρόταση της UniCredit αποτελεί την τιμή βάσης και όχι την τελική τιμή την προσφοράς. Σύμφωνα με τη διαδικασία, αφού καθοριστεί η τελική πρόταση της UniCredit θα ακολουθήσει ανοιχτή ολιγοήμερη ανταγωνιστική διαδικασία προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο υποβολής καλύτερων προσφορών. Για να γίνουν όλα αυτά και να φτάσουμε στην αποδοχή ή όχι της προσφοράς των Ιταλών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.

Ο πύργος του...λιμανιού

Τον πρώτο ένοικο, την εταιρεία Dialectica αναμένουν οι άνθρωποι του Piraeus Tower (Dimand, αλλά και Prodea κ.α.) προσεχώς, μάλλον μέσα στον Νοέμβριο, με τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Πάντως, όπως έχουμε ξαναπεί, ο «πράσινος», ψηφιακός και εμβληματικός πύργος του μεγάλου λιμανιού θα «πάρει ζωή», σε μεγαλύτερη έκταση, από τον νέο χρόνο, τις αρχές του 2024.

Δανειάκια γιοκ

H αυξημένη πιστωτική επέκταση του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι το αποτέλεσμα κυρίως των δανείων που προσπάθησαν να δώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του RRF προκειμένου να δείξουν καλά αποτελέσματα κυρίως για το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο αυτό αφορά μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για αυτό, ας κρατήσουν τις σαμπάνιες για αργότερα οι πανηγυρίζοντες.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ