Το νυχτερινό «μήνυμα» Κυριάκου για τις τράπεζες και η προτροπή δισεκατομμυρίων της Κριστίν

Το νυχτερινό «μήνυμα» Κυριάκου για τις τράπεζες και η προτροπή δισεκατομμυρίων της Κριστίν

Στο χθεσινό δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδας με προσκεκλημένους την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας περιόρισε τις οικονομικές αναφορές στην ομιλία του στο ελάχιστο.

Κάτι η «περίοδος σιωπής» που υποχρεώνει τους τραπεζίτες να μην μιλούν για τη δουλειά πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις στις οποίες χαράσσεται η νομισματική πολιτική, κάτι ο ρόλος του οικοδεσπότη που ανήκε χθες στον Γιάννη Στουρνάρα, οδήγησαν στην απόφαση οι τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός μετά της συζύγου που ήταν καλεσμένοι όπως επίσης και ο υπουργός Οικονομικών να ακούσουν μια ομιλία με έμφαση στον Παρθενώνα. Έτσι, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος απαλλαγμένος από δεσμεύσεις ως προς το τι μπορεί να πει και τι όχι, έβγαλε την είδηση: «Να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαραμίσουμε την αξιοπιστία που με κόπο κερδίσαμε ακούγοντας τις σειρήνες του λαϊκισμού. Κοιτάζοντας μπροστά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει, διαθέτοντας το μερίδιό του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025». Η αγορά ενημερώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο αποχωρεί από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Είχαν προηγηθεί τα καλά λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ για το deal της Alpha με την Unicredit στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ιδού και το σχετικό απόσπασμα:

Ερ: Τη Δευτέρα η UniCredit κατέθεσε προσφορά για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ποιο σαφές προσκλητήριο από ένα κορυφαίο στέλεχος όπως η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορούσε να υπάρξει. Έτσι, η «δουλειά» έγινε χθες το βράδυ: «Πουλάμε» είπε ο πρωθυπουργός στρώνοντας το χαλί για τις επόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο οι οποίες τοποθετούνται χρονικά μέσα στον Νοέμβριο. «Επενδύστε» η προτροπή Λαγκάρντ με αυτή τη λέξη «πιθανόν» που χρησιμοποιήσετε να εκλαμβάνεται μάλλον ως προαναγγελία.

Η συνέχεια θα δοθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρώτος στόχος να ολοκληρωθεί το deal Alpha-Unicredit – ΤΧΣ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αμέσως επόμενος (αν όχι ταυτόχρονος) να ξεδιπλωθεί το σχέδιο για την Εθνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ