Το success story της Ελλάδας, οι ισορροπίες στη Μ. Ανατολή και το bet του Ν. Βαρδινογιάννη-Carrefour

Πρεμιέρα της Carrefour στην Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη

Το success story της Ελλάδας, οι ισορροπίες στη Μ. Ανατολή και το bet του Ν. Βαρδινογιάννη-Carrefour

Σε αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές

Σε αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές αλλά και με την προσοχή στραμμένη στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μηνου των big5techs στην Wall Street. Η μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές πετρελαίου, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι μεν μία κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη της διάθεσης για εξομάλυνση της έντασης και στις αγορές πλην όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Σε αυτό το ρευστό, αυξημένου ρίσκου περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, στην ελληνική φαίνεται ότι η αλληλουχία θετικών εξελίξεων ενισχύει το ενδεχόμενο η οικονομία της χώρας να αποτελέσει ένα success story, στο οποίο ξεκάθαρα ποντάρουν τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια και δη τα αμερικανικά μεγαθήρια των JPMC, Morgan Stanley, Goldman Sachs κ.α.

Απόρροια της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor's την προηγούμενη Παρασκευή συνδυαστικά με την ανακοίνωση της σημαντικής συμφωνίας Alpha Bank-Unicredit η συντήρηση του θετικού κλίματος τόσο στην αγορά μετοχών/παραγώγων όσο των κρατικών ομολόγων. Το σημαντικό είναι πως η επενδυτική κοινότητα έδειξε να επιδοκιμάζει το deal στις τράπεζες, καθώς μετά από 17 χρόνια τραπεζικής συρρίκνωσης, ένας μεγάλος ξένος όμιλος έλκεται επενδυτικά ξανά από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος από τις σχεδόν 15 εισηγμένες που είχε προ 17ετίας, πλέον έχει μείνει με τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank, ενώ πρόσφατα εισήχθη και η Optima Bank, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες με επίκεντρο την Παγκρήτια.

Η Unicredit που συμφώνησε να εξαγοράσει το 9% της Alpha Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας (πρώτη είναι η Intesa Sanpaolo), με ενεργητικό 858 δισ. ευρώ και παρουσία σε 12 χώρες, της κεντρικής, της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Η θέση της στον ιταλικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είναι κεντρική, αφού αποτελεί τη μοναδική τράπεζα της Ιταλίας που θεωρείται από τους επόπτες συστημική σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, είναι εξαιρετικός ο χρονισμός, καθώς μετά την αναβάθμιση από την S&P, ήρθε το «χτύπημα» από τη UniCredit, ενώ σύσσωμος ο κλάδος παρουσιάζει αναβαθμισμένη εικόνα, καθώς μόνο το διήμερο 23-24/10, διακινήθηκε αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 85 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ετήσια αύξηση 215.000 ευρώ (60%) θα λάβει ο CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου φτάνοντας τις 580.000 ευρώ


To bet του Νίκου Βαρδινογιάννη, τα Economy και η Αγορά Μοδιάνο.

Πρεμιέρα της Carrefour στην Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις, το "ταμείο" που έκανε το κατάστημα της αλυσίδας, που από την απαξίωση στα χέρια της πλευράς Μαρινόπουλου επιχειρείται να αποτελέσει ένα turn around story στα χέρια του Νίκου Βαρδινογιάννη. Αν και πολύ πρώιμη, ακόμη, η όποια εκτίμηση για τη συνέχεια, το entry ήταν εμφατικό-όπως σημείωναν Θεσσαλονικείς γνωστοί- απόρροια και της ανάδειξης- και πάλι- της ιστορικής αγοράς σε τοπόσημο αιχμής της πόλης. Αυτή την φορά από τον έμπειρο Σάμυ Φάϊς. Γνωστό πως η Retail & More, το σχήμα που "τρέχει" για δεύτερη φορά τα Carrefour στην ελληνική αγορά, είναι σε συζητήσεις για την απόκτηση των Economy, αλλά και σε επαφές με ακόμη 2-3 επιχειρηματίες μικρών αλυσίδων.

Προφανής η στρατηγική του Νίκου Βαρδινογιάννη, να "χτίσει" δίκτυο από τα χαμηλά- όπου και τα κόστη είναι πολύ πιο λογικά- αν και η συνεργασία με τα Economy δεν αποκλείεται να ανοίγει δίοδο ευρύτερης με τα Market In. H απώλεια του Θωμά Ράμμου (Μάρτιος 2021) του ιδρυτή των Market In, που ξεκινώντας από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας (1990) έφτασε να αναπτύξει ένα δίκτυο που σήμερα αριθμεί 240 ιδιόκτητα καταστήματα με περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους. Τα Economy σύμφωνα με επιχειρηματία του κλάδου θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" μεγαλύτερης εμβέλειας συνέργειες για την Retail & More.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ