Πρόστιμα και διαφήμιση στις εταιρίες τροφίμων, οι προβλέψεις για πτώση τιμών στα ακίνητα και η.. ΕΑΒ

Ποια επενδυτική βαθμίδα; Το τρόφιμο «πονάει» τον Έλληνα καταναλωτή και στο οικονομικό επιτελείο το έχουν αντιληφθεί

Πρόστιμα και διαφήμιση στις εταιρίες τροφίμων, οι προβλέψεις για πτώση τιμών στα ακίνητα και η.. ΕΑΒ

Το ζητούμενο είναι να πιεστούν οι εταιρείες και να ρίξουν τις τιμές

Μαστίγιο και καρότο για να πέσουν τα τρόφιμα

Ποια επενδυτική βαθμίδα; Το τρόφιμο «πονάει» τον Έλληνα καταναλωτή και στο οικονομικό επιτελείο το έχουν αντιληφθεί. Το μήνυμα του success story στην οικονομία δεν περνάει εύκολα σε αυτόν που κρατά στα χέρια του τον υπερφουσκωμένο λογαριασμό του supermarket γι’ αυτό και στην κυβέρνηση σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους. Ο «βολικός εχθρός» έχει βρεθεί: οι κακές πολυεθνικές που κοροϊδεύουν τον Έλληνα καταναλωτή για του πουλήσουν ακριβότερα το ίδιο προϊόν σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το αν δικαιολογούνται οι διαφορές ή όχι (π.χ λόγω μικρότερης κατανάλωσης στην Ελλάδα) δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή.

Το ζητούμενο είναι να πιεστούν οι εταιρείες και να ρίξουν τις τιμές ώστε το υπουργείο Ανάπτυξης να εμφανίσει μια ουσιαστική «νίκη» και μάλιστα σε επώνυμα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η τακτική του μαστιγίου και του καρότου εφαρμόζεται και εδώ. Όποια εταιρεία εντοπιστεί να πουλάει ακριβότερα από ότι πρέπει, να «διαπομπεύεται» καθώς το πρόστιμο θα δημοσιοποιείται. Σε τι συνίσταται το καρότο; Στο ότι όποιος κάνει έκπτωση στην τιμή θα διαφημίζεται και μάλιστα όχι μόνο εντός του supermarket. Ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης δίδονται τα ονόματα των εταιρειών που εφαρμόζουν τον κανόνα: -5% τουλάχιστον για έξι μήνες.

Έρχεται διόρθωση στις τιμές των ακινήτων;

Το «έξυπνο χρήμα» βλέπει ότι κάπου εδώ μπορεί και να τελειώνει το ράλι των τιμών στα ακίνητα. Σταδιακά αποσύρεται από τις αγοραπωλησίες (πλην περιπτώσεων ακινήτων η απόκτηση των οποίων έχει στρατηγικό χαρακτήρα) και περιμένει για την επόμενη διόρθωση των τιμών. Στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πιο σαφές ενώ το ρεύμα αναμένεται να ακολουθήσει και στην Ελλάδα. Ποιο είναι το επιχείρημα; Δεν μπορεί οι τιμές των ακινήτων να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 αλλά αυτή η άνοδος να μην υποστηρίζεται από κανέναν άλλο δείκτη. Ούτε οι επενδύσεις στα ακίνητα έχουν ανακάμψει σε τέτοιο βαθμό (τουλάχιστον όχι στις κατοικίες), ούτε τα δάνεια της χρυσής περιόδου της κτηματαγοράς υπάρχουν ούτε και οι τιμές των οικοδομικών υλικών επιτρέπουν μεγαλόπνοα σχέδια. Το πότε θα έρθει η διόρθωση, ουδείς φυσικά μπορεί να το προβλέψει. Ας κρατήσουμε όμως ως δεδομένο ότι πλέον η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη.

Αλλαγή διοίκησης στην ΕΑΒ;

Αλλαγή στην διοίκηση της ΕΑΒ μαθαίνω ότι δρομολογεί το υπουργείο Αμυνας πλέον, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέθεσε στον υπουργό Νίκο Δένδια την ευθύνη για το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Αν και βρίσκεται από τον Ιανουάριο σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ήδη έχει ξεκινήσει αθόρυβα η εσωτερική αναδιάρθρωση της διοίκησης και είναι θέμα εβδομάδων η ανακοίνωση και του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Είναι πολύ πιθανό οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου ή λίγο αργότερα όταν θα βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο για την συγκεκριμένη θέση. Πάντως είναι σίγουρο ότι ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί κάποια στελέχη και μένει να γίνει η τελική επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ