Γιατί κόπτεται η ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο, ο ρόλος του Skroutz μέσω CVC και το... "πάσο" του Θ. Φέσσα

Γιατί κόπτεται η ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο, ο ρόλος του Skroutz μέσω CVC και το... "πάσο" του Θ. Φέσσα

Γιατί ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θέλει αλυσίδα καταστημάτων λιανικής;

Γιατί κόπτεται η ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο;

Γιατί ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θέλει αλυσίδα καταστημάτων λιανικής; Γιατί ένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας θέλει να βοηθήσει τα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά από τη στιγμή που αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουν λιγότερες ποσότητες ρεύματος; «Γιατί θέλουμε να μπούμε στα σπίτια των καταναλωτών» απαντά αρμόδιο στέλεχος στο οποίο τέθηκε το ερώτημα. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες βλέπουν… μπροστά. Βλέπουν ότι το μέλλον έχει έξυπνα σπίτια με μετρητές ενέργειας, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, και παροχή υπηρεσίας η οποία αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Έχει εξοπλισμό ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν και ουσιαστικά μια νέα αγορά το μέγεθος της οποίας ενδεχομένως να μην το έχουμε φανταστεί ακόμη. Όποιος έχει εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ή έχει βάλει μια αντλία θερμότητας, ίσως αντιλαμβάνεται καλύτερα το αύριο. Αυτά τα καινούργια κόλπα θέλουν ρυθμίσεις άρα ειδικούς άρα ραντεβού για υπηρεσία. Τα έξυπνα σπίτια θέλουν συσκευές και αισθητήρες αλλά και εγκατάσταση και ρύθμιση. Άλλα κόλπα. Σε μερικά χρόνια, τα λεφτά δεν θα έρχονται από το πόσο συχνά θα ανάβουμε τον φούρνο ή τον θερμοσίφωνα αλλά από το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμόζουμε τα σπίτια μας στα νέα δεδομένα.

H ΔΕΗ λοιπόν φαίνεται πως έχει αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα διεκδίκησης της "Κωτσόβολος". Ωστόσο, αρμόδια πηγή της Citi, που ως σύμβουλος της σχετικής διαδικασίας έχει στα χέρια της τις οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων, διευκρινίζει ότι-προς ώρας- δεν έχει διενεργηθεί οικονομικός και νομικός έλεγχος για την πώλησή της. Εν πρώτοις άξιον απορίας το πως δίχως due dilligence υποβάλλονται προσφορές, αλλά ο.κ η όλη διαδικασία εξ' αρχής καλύπτεται από...αχλή. Πάντως για την "Κωτσόβολος" και το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα έχει όποιος την αποκτήσει αναλυτικά μας τα είπε ο Θεόδωρος Φέσσας-στην πρόσφατη παρουσίαση για τις νέες εγκαταστάσεις της ACS- ενώ διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που ζητηθούν βελτιωμένες προσφορές η Quest θα δηλώσει "πάσο".

Λεπτομέρεια που ενδεχομένως να φέρνει την εταιρεία πιο κοντά στην ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του CVC Capital.Πως; η CVC είναι εκ των ισχυρών μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ, συνάμα όμως ελέγχει πλειοψηφικά την Skroutz...ενδεχόμενη απόκτηση της "Κωτσόβολος" από την Επιχείρηση αποστερεί από τις Shopflix (Μαρινάκης), ACS (Φέσσας) την δυνατότητα να ενισχυθούν περαιτέρω απέναντι της εταιρείας ταχυμεταφορών, που ίδρυσαν οι Γιώργος Αυγουστίδης, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Βασίλης Δήμου.

Επίδομα θέρμανσης και για τα ηλεκτρικά καλοριφέρ…

Και επειδή μιλάμε για... ρεύμα, να σας πω ότι είναι κοινό μυστικό ότι από τις αρχές του 2024 δεν θα υπάρχουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ξαφνικά, οι καταναλωτές -ειδικά αυτοί που έχουν μεγάλες καταναλώσεις- θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ανατιμήσεις, ειδικά αν συνεχιστεί η άνοδος στο φυσικό αέριο. Τι σκέφτεται λοιπόν το οικονομικό επιτελείο. Να εντάξει στο επίδομα θέρμανσης και όσους καταναλώνουν ρεύμα. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ αυτής της εξέλιξης. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις του ρεύματος, όσοι έχουν ρεύμα μένουν εκτεθειμένοι διπλά καθώς και δεν θα υπάρχει επιδότηση και θα πληρώνουν περισσότερα λόγω αυξημένων καταναλώσεων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και άνθρωποι που δεν έχουν εναλλακτική. Παραδείγματος χάρη, αυτοί που μένουν σε παλαιές πολυκατοικίες στις οποίες η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί λόγω χρεών με αποτέλεσμα η σόμπα ή το κλιματιστικό να είναι η μοναδική λύση.

Από δεξιώσεις πάμε καλά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

EnExGroup, από δεξιώσεις σκίζουν, από αντικείμενο θα σας γελάσω. Το γνωρίζατε ότι η χώρα μας διαθέτει και Χρηματιστήριο Ενέργειας; και πως την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε τα 5 χρόνια λειτουργίας; Πως; όχι; και ποιο είναι το αντικείμενο του, ποιοι οι συμμετέχοντες, το "βάθος" της αγοράς και άλλα συναφή που θα πρέπει να διαθέτει ένα χρηματιστήριο. Οι συμμετέχοντες- παραγωγοί ενέργειας- διαμαρτύρονται για την "ρηχότητα" της αγοράς, οι συναλλαγές τους παραπέμπουν στις ελάχιστες μίας άλλης των Παραγώγων της ΕΧΑΕ- άλλη αβαθής και αυτή- αλλά οι αρμόδιοι δεν δείχνουν να ιδρώνουν. Και γιατί άλλωστε, με νέο brand EnEx έχουν διεθνή "αέρα", μεταξύ φίλων συνεννοούνται- αμφιβάλλω κατά πόσον τους γνωρίζει "τρίτος"- και για αυτό είπαν να δεξιωθούν αλλήλους. Πού; Στους Ploes- στην περιοχή του Φλοίσβου. Πάντως, όπως μ' ενημέρωσαν συνάδελφοι του "ενεργειακού" ρεπορτάζ καν "δελτία Τύπου" δεν απεστάλησαν, απλά μέσω των social media ενημερώθηκαν οι followers, e.t.c. Αλήθεια, ο υπ. Ενέργειας έχει άποψη για όλα αυτά;

Η επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό χρέος

Υπό άλλες συνθήκες η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's θα αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για την ελληνική οικονομία. Πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που θεωρείται "κλεισμένη" και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Κοινή εκτίμηση της ελληνικής αποστολής στο Μαρακές (σύνοδος του ΔΝΤ) και μετά τον κύκλο επαφών που είχαν ο υφ.Οικονομικών και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ με τους εκπροσώπους του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης (S&P) όπως και άλλων οίκων πως το investment grade είχε "κλειδώσει". Ωστόσο, οι συνθήκες είναι μη κανονικές με το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή να επενεργεί-ήδη- απορρυθμιστικά των τάσεων στις αγορές χρήματος, μετοχών, πετρελαίου/φ/α κ.λ.π .

Περισσότερο σε πολεμικά ανακοινωθέντα οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων παρά σε ανάλυση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα διάφορα ανοιχτά "μέτωπα" στο οικονομικό πεδίο. Προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από την στιγμή που επίκεται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τον...ασκό του Αιόλου. Δεδομένου ότι η κρίση στην αγορά ομολόγων προϋπήρχε της εισβολής της Χαμάς, με το γενικό "ξεπούλημα" στο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ να ξυπνά εφιάλτες αλλοτινών εποχών η θέση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ασταθής. Πιο σταθερή/επενδυτικά ασφαλής από άλλων χωρών-με πολύ μεγαλύτερες οικονομίας- αλλά εν μέσω θυελλών (και) στις αγορές.

Πρακτικά το ελληνικό χρέος βγαίνει από το προστατευτικό περιβάλλον (που τόσα χρόνια απολάμβανε ελέω ΕΚΤ) που σημαίνει πως θα χρηματοδοτείται από τις αγορές, θα "τιμολογείται" δε ανάλογα. Από τούδε και στο εξής (αρχές 2024) η Αθήνα θα πρέπει να χρηματοδοτείται με ίδια μέσα, χωρίς δίκτυ προστασίας και για το σύνολο του χρέους. Το ευτύχημα; οι ανάγκες για τα επόμενα κρίσιμα έτη και λελογισμένες και καλυμμένες καθότι ελάχιστες. Μπροστά δε στις υποχρεώσεις οικονομιών λ.χ. της Ιταλίας, Ισπανίας σαν...σταγόνα στον ωκεανό, έχοντας ως γνώμονα- κατ' αρχήν για το 2024, το πρόγραμμα 7 δισ. που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ο ΟΔΔΗΧ. Ομως, από το 2025 και από την στιγμή που η ΕΚΤ θα επισπεύσει τη μείωση (συρρίκνωση) του ισολογισμού της θα αρχίσουν να περιορίζονται και οι "καλύψεις" στα ελληνικά ομόλογα. Και με το ΡΕΡΡ τι θα γίνει που μας αφορά και ενδιαφέρει;

Να υποθέσει κάποιος πως, όλα αυτά τα ερωτήματα "και μετά την αναβάθμιση τι;" απασχολούν την πολιτική ηγεσία, προφανώς Μητσοτάκης-Τσάκωνας το έχουν συνεξετάσει το θέμα, πρώιμο ακόμη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ