Ο σχεδιασμός του ΤΧΣ για την... έξοδο του από την Εθνική και οι παράγοντες που θα την καθορίσουν

Ο σχεδιασμός του ΤΧΣ για την... έξοδο του από την Εθνική και οι παράγοντες που θα την καθορίσουν

Το team της JPMC, που έχει αναλάβει την δύσκολη δουλειά του εγχειρήματος ήταν διακριτά επιφυλακτικό

ΚΟΥΙΖ Ι: Στο...5γωνο των κατασκευαστικών ποιοι ανά 2άδες είναι σε επαφές προκειμένου να εξευρεθούν περιθώρια δημιουργίας οικονομιών κλίμακος; Θα μπορούσε η ΕΚΤΕΡ να αποτελέσει τον πόλο δημιουργίας ενός 6ου της ΣΤΕΗΤ κατηγορίας; Απλά, διότι αλλιώς τα έργα και δεν βγαίνουν. Επίσης κοινό μυστικό στον κλάδο πως, δύσκολα μπορεί να εξευρεθεί το εξειδικευμένο προσωπικό (εργοτάξια υπάρχουν) για να υλοποιηθούν έργα όπως τα βασικά του Ελληνικού και του ΒΟΑΚ. Αλήθεια, ποια είναι η θέση των νέων δημάρχων πόλεων (παρά) κείμενων του Ελληνικού στην προοπτική δημιουργίας "hub" στέγασης εργατών (που εάν είναι μουσουλμανικής καταγωγής εγείρονται άλλα ζητήματα...);;

ΚΟΥΙΖ ΙΙ: Με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες Χατζηδάκη και ειδικότερα όσον αφορά στην προοπτική "μη τραπεζικά ιδρύματα" να λειτουργήσουν ως εναλλακτικοί χρηματοδότες των επιχειρήσεων το-ίσως μόνο- σχήμα με επαρκή κεφαλαιακή δύναμη να ανταποκριθεί ουσιαστικά είναι αυτό της JPMC/Viva Wallet. Ποιος ο ρόλος του Στέλιου Παπαδόπουλου (ex ΟΔΔΗΧ ) και ποια τα οφέλη για την ελληνική θυγατρική από την παροχή υπηρεσιών βασικού συμβούλου στο ΤΧΣ, όσον αφορά στην απο-επένδυση (και κατ' αρχήν πώληση του 20% ; που μπορεί να είναι και 15%+5% ή και σε περισσότερα ποσοστά ανάλογα με την εξέλιξη σε Μέση Ανατολή και αγορές ομολόγων;

Ο σχεδιασμός του ΤΧΣ για την... έξοδο του από την Εθνική και οι παράγοντες που θα την καθορίσουν

Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου και αποτιμώντας τις εξελίξεις στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία διάθεσης σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής, από το 40,5% που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά..." σημειώνει στο fpress.gr υψηλόβαθμος παράγων ο οποίος συμμετείχε και στους δύο κύκλους ενημέρωσης/εξέτασης των δεδομένων (Δευτέρα-Τρίτη) από την στιγμή που η δυναμική των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι αυτή που υπαγορεύει τον τρόπο διαχείρισης της όλης διαδικασίας.

Κοινή εκτίμηση, μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου (17/10) ότι επιχειρείται ένα slow tracking (κοινώς βλέποντας και κάνοντας) καθώς άλλο ήταν το κλίμα την Τρίτη και διαφορετικό πρωί Τετάρτης μετά το αποτρόπαιο "χτύπημα" στο νοσοκομείο της Γάζας. Το team της JPMC, που έχει αναλάβει την δύσκολη δουλειά του εγχειρήματος ήταν διακριτά επιφυλακτικό ως προς την άμεση συγκεκριμενοποίηση του πλαισίου διάθεσης των μετοχών. Η αγορά δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, δλδ με την τροπή των εξελίξεων θα ενεργήσει η JPMC ανάλογα.

Μάλιστα στέλεχος του ισχυρότερου επενδυτικού τραπεζικού ομίλου συμπλήρωνε πως, δεν είναι μόνο το "μέτωπο" της Μέσης Ανατολής ρυθμιστής αλλά και άλλα παραπέμποντας στις αγορές ομολόγων, τις τακτικές των κεντρικών τραπεζιτών. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως την Τρίτη η απόδοση του US10Y άγγιζε το 5%-υψηλό 16ετών- το γερμανικό πλησίαζε το 3% και το ιταλικό κοντά στο 5% στην σοβαρότερη κρίση χρέους διεθνώς, από καταβολής. Οι ρωγμές στην αγορά διεθνούς χρέους (ήδη ξεπερνά τα 300 τρισ$) απόρροια του τελευταίου sell off ανοιχτές, ανά πάσα στιγμή μπορεί να διευρυνθούν σε μία συγκυρία που επιστρέφουν οι bond vigilantes και τα vulture funds shortάρουν χρέος χωρών μεγέθους μίας Ιταλίας.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στην κοινότητα, μετά την ενημέρωση του Ταμείου είναι πως θα πρέπει να διενεργηθούν νέα market tests- πρακτικά να διερευνηθεί το πραγματικό ενδιαφέρον των ξένων- να γίνει επικαιροποίηση δεδομένων (και προβολή εναλλακτικών ενδεχομένων με κλιμάκωση από το βασικό μέχρι το ακραίο ενδεχόμενο). Επί της ουσίας οι εμπλεκόμενοι προτάσσουν την ανακοίνωση των μεγεθών 3μηνου (αν και έχουν επαρκή στοιχεία) προκειμένου να μεταθέσουν σε εύλογο χρόνο αργότερα- μετά τα μέσα Νοεμβρίου- την εκκίνηση της διαδικασίας. Εύλογα η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να περάσει το μήνυμα στις πανίσχυρες αγορές ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις παρά τις σοβαρές αναταράξεις διεθνώς, κατανοητή η προσπάθεια να προσελκύσει "ζεστά κεφάλαια" να διατηρήσει το ελληνικό στοίχημα ψηλά στις προτεραιότητες των διαχειριστών.

Προς τούτο η επανέκδοση χθες από τον ΟΔΔΗΧ 2 σειρών 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, αντλώντας συνολικά 400 εκατ., οι αναφορές για την αναμενόμενη (βράδυ Παρασκευής) αξιολόγηση από την Standard & Poor's. Το ευκταίο ενδεχόμενο για την οικονομία είναι η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα όπως και στον Fitch οίκος που έχει σειρά την 1η Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκολύνεται η διάθεση ενός σημαντικού ποσοστού της Εθνικής, προχωρούν παράλληλα άλλα 2-3 projects με συγκριτικό πλεονέκτημα το premium των ελληνικών ομολόγων έναντι των άλλων. Δεν είναι τυχαίο πως, από την αρχή της εβδομάδος που η απόδοση λ.χ. του ιταλικού ανέβαινε/επιβαρυνόταν του ελληνικού υποχωρούσε/ελαφρυνόταν, προφανώς προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για την εγχώρια οικονομία.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ