ΤΧΣ - ΤΑΙΠΕΔ: Γράφουν-σβήνουν για ιδιωτικοποιήσεις, η Jumbo μοιράζει...cash και ο τουρισμός αγκομαχά

ΤΧΣ - ΤΑΙΠΕΔ: Γράφουν-σβήνουν για ιδιωτικοποιήσεις, η Jumbo μοιράζει...cash και ο τουρισμός αγκομαχά

Δεν είναι όμως ο μόνος κλάδος του τουριμού, καθώς προβληματισμός- και εύλογα επικρατεί στα επιτελεία του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ

ΤΧΣ- ΤΑΙΠΕΔ: Γράφουν-σβήνουν για τράπεζες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο τουρισμός... αγκομαχά

Αναπόφευκτες οι συνέπειες των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στο εγχώριο οικονομικό/επιχειρηματικό μέτωπο. Ηδη μία πρώτη τιμολόγηση επιχειρείται στον τουριστικό κλάδο λόγω της ραγδαίας αύξησης των αφίξεων από Ισραήλ, της προτίμησης τους και για την χειμερινή περίοδο όπως και του ανά επισκέπτη εσόδου. Στην Aegean "μετρούν" τις επιπτώσεις, στην κρητική Blue Bird που έχει ως hub το Ben Gourion ανησυχούν ήδη, ενώ και στο hoteling οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι ολοκληρωτικές (ενδεικτικά, τα στοιχεία έως την περίοδο των Χριστουγέννων "έδειχναν" ένα 18%-20% των πληροτήτων να καλύπτονται από Ισραηλινούς).

Δεν είναι όμως ο μόνος κλάδος, καθώς προβληματισμός- και εύλογα επικρατεί στα επιτελεία του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, με πρώτο το Ταμείο που-υπό κανονικές συνθήκες- σχεδιάζει την αποεπένδυση από την Εθνική, κατ' αρχήν με την διάθεση ενός 15%+5% τον Νοέμβριο. Ανάλογο κλίμα, αν και ακόμη σχετικά νωρίς, στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει θέσει υψηλά τον πήχη για την παραχώρηση του 20%+10% του "Ελευθέριος Βενιζέλος" διαγωνισμός που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα "έβγαινε" φέτος την Ανοιξη (τουλάχιστον αυτό εκτιμούσαν οι Αλεξ Πατέλης, Γιάννος Κοντόπουλος κ.λ.π). Να δούμε, πότε και πως θα προχωρήσει, με τον σχεδιασμό να πηγαίνει για την άνοιξη του 2024. Ηδη "ναυάγησε" (για άλλους λόγους) η διάθεση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και για τον διαγωνισμό της "Αττικής Οδού" προέκυψε η προσφυγή του σχήματος Vinci-Mytilineos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών απέρριψε την αίτηση αναστολής της διαδικασίας με συνέπεια να συζητηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δ. πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει να εισπράξει το 2024, 5 δισ. ευρώ από ΕΓΝΑΤΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΥΡΙΟΥ. Μια χαρά τον βρίσκω.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα πρέπει να γίνει εντός χρονοδιαγράμματος και ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank αποτελεί απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ρόλου του. Ταυτόχρονα, ανοίγει τον δρόμο για την αντίστοιχη διαδικασία και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Άποψή μου είναι ότι είναι σκόπιμο να γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί, ανεξάρτητα από την πιθανή μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματαγορές και εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα είναι ισχυρό κατά τη διάθεση μετοχών των άλλων τριών συστημικών τραπεζών».

Το franchise της Jumbo στο Ισραήλ, το μέρισμα και το γεμάτο ταμείο

Την Τετάρτη η γενική συνέλευση μετόχων της Jumbo, με κύριο θέμα την έγκριση διανομής μερίσματος (1,47/μτχ) με τον βασικό μέτοχο να ξαφνιάζει θετικά- για τρίτη φορά, φέτος- τους επενδυτές/μετόχους της εισηγμένης. Δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή δύσκολα δεν θα θιγούν ζητήματα που αφορούν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά αλλά και ειδικά όσον αφορά στο Ισραήλ. Από τον Μάρτιο ο Απόστολος Βακάκης επιχειρεί στην ισραηλινή αγορά στην Elial- θέρετρο στο τρίγωνο της Ερυθράς Θάλασσας- με κατάστημα που σύμφωνα- με τα τότε λεγόμενα- προοριζόταν να είναι το πιο εμβληματικό του δικτύου του. Η συμφωνία προέβλεπε σύμβαση δικαιόχρησης (franchise) με τον τοπικό όμιλο Fox Group, από τις -τότε- εκτιμήσεις του βακάκη επιχειρηματία είχα κρατήσει την αναφορά του πως, η αγορά του Ισραήλ έχει δυνατότητες που αντιστοιχούν σε "μία Ελλάδα". Διευκρίνιζε ότι το δυναμικό καταστημάτων μπορεί να ισοδυναμεί με 14 συμπληρώνοντας από την-τότε- παρουσίαση "...τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για ένα τεράστιο εμπορικό συγκρότημα της αλυσίδας Jumbο εντός λούνα παρκ, με υπηρεσίες και παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά, το οποίο αναπτύχθηκε στα πρότυπα της Disneyland, το Eilat King City...". Πλέον...;;;

Και επειδή μιλάμε για Jumbo, να θυμίσουμε και το jumbo...ταμείο της.

Πολλαπλά ενισχυμένος και σε αυτή την κρίση η εταιρία, καθώς η Jumbo ευνοείται από την αρνητική οικονομική/επιχειρηματική συγκυρία. Πως; σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου παρά τη μείωση του μικρού περιθωρίου κέρδους-κατά 174 μ.β- το περιθώριο ebitda ενισχύθηκε-κατά 178 μ.β- λόγω-κυρίως- των χαμηλότερων ναύλων. Το δε περιθώριο καθαρού κέρδους αυξήθηκε κατά 287 μ.β σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Ομιλος με υψηλές ταμειακές ροές, διαθέσιμα και χαρτοφυλάκιο που θα ζήλευαν τράπεζες και διαχειριστές Α/Κ η Jumbo βγαίνει κερδισμένη από τα υψηλά επιτόκια, όπως άλλωστε και κάθε εταιρεία με ανάλογο "καθαρό ταμείο".

Σε αυτό το πλαίσιο ο βασικός μέτοχος έσπευσε να αποπληρώσει υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας ακριβώς αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Προφανώς σε δυσαρέσκεια των τραπεζών-δανειστών που ένας καλός πελάτης τους αποστερεί επαναλαμβανόμενα έσοδα τόκων κ.λ.π υπηρεσιών/χρεώσεων τους (που δεν είναι δα και αμελητέες). Ο mr Jumbo είναι ο ορισμός του cash cow, που τον επιβεβαιώνει με επιπλέον επιβράβευση των όλο και περισσότερων μετόχων-"οπαδών" της εισηγμένης. Πρόσθετη χρηματική διανομή 1,47/μτχ -σύμφωνα με την πρόταση εισήγησης της διοίκησης στην έκτακτη γ.σ -θα διεξαχθεί 18 Οκτωβρίου- με στόχο η διανομή να γίνει στις 23 Νοεμβρίου. Βακάκης είναι αυτός, δεν μπορεί να επιλέγει τυχαία η συγκεκριμένη ημερομηνία...23 Νοεμβρίου: Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστό πως του αρέσει να προκαλεί. Και μιας ο λόγος, καλά κάνει, γιατί μπορεί. Χρονιά-ρεκόρ το 2023, καθώς η διοίκηση προσβλέπει σε πωλήσεις που θα ξεπεράσουν το όριο του (1) δισ. Θυμίζοντας πως, κατά κανόνα είναι συντηρητική στις προβλέψεις της, και για να έχει να εμφανίζει υψηλότερους στόχους εκ των υστέρων. ...

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ