Το εκρηκτικό μείγμα Ισραήλ - Ουκρανίας, η... pantophobia του Σάβατζ και οι Ευρωπαίοι που ψάχνονται

Το εκρηκτικό μείγμα Ισραήλ - Ουκρανίας, η... pantophobia του Σάβατζ  και οι Ευρωπαίοι που ψάχνονται

Τι εννοεί ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΝΥ-Mellon;

Σημείο καμπής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζει την 7η Οκτωβρίου η Handelsblatt, ημέρα επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Ως στροφή των καιρών Νο2 την χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Νο1 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022), με τον πρόεδρο του Ισραήλ Χιτζάγκ Χέρτσογκ να δηλώνει πως, από το Ολοκαύτωμα δεν είχαν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι σε μία ημέρα. Και μόνο με την συνοπτική εισαγωγή καθίσταται προφανές ότι οι μέρες ελάχιστα σχέση έχουν πλέον με τις προ 7ης Οκτωβρίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα βεβαίως και για την οικονομία.

Δεν είναι εκτός πλαισίου οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Τζέιμι Ντήμον, με τον επικεφαλής της JPMC να είναι σε θέση να "βλέπει" τα επερχόμενα σε μία συγκυρία που ο Μπομπ Σάβατζ "καλωσορίζει" την pantophobia. Τι εννοεί ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΝΥ-Mellon λέγοντας πως, οι αγορές έχουν (λόγους) για να φοβούνται τα πάντα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση. Ο Σάβατζ υποστήριξε πριν μία εβδομάδα ότι ο προϋπολογισμός και το ΑΕΠ του Ισραήλ έχουν χώρο για μία «μακρά σύγκρουση» η οποία θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν πόλεμο διαρκείας άνω των οκτώ εβδομάδων. Τόνισε επίσης πως το παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι η ανάγκη για μεγαλύτερες στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες, κάτι το οποίο θα περιορίσει περαιτέρω τις αποταμιεύσεις και θα επηρεάσει τα επιτόκια. «Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα των πραγματικών επιτοκίων και, όπως μάθαμε από το 2008, επιτόκιο 2,5% σε 30ετή ομόλογα συνήθως σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά», συμπλήρωσε ο Σάβατζ.

Η Δύση αλληλέγγυα στο Ισραήλ, Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βερολίνο "φωταγωγούν" τοπόσημα-σύμβολα τους στα γαλανόλευκα, "ντύνονται" στο αστέρι του Ισραήλ, αλλά...η ανησυχία ακόμη και ο φόβος-μετά το σοκ της σφαγής την 7/10- διάχυτα.

Ο Ιαν Μπρέμερ-επικεφαλής του Eurasia Group- εκτιμά ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Γάζα. Πως; μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα προτεραιότητα της Ουάσιγκτον ήταν να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της Ουκρανίας μέσω του Κογκρέσου. Τώρα; και μετά το χάος που προκλήθηκε με αφορμή την ένσταση μερίδας Ρεπουμπλικάνων κατά του Ρεπουμπλικάνου επικεφαλής του και τα όσα δραματικά εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή τι θα γίνει;... Αλήθεια η Ευρώπη εξασθενημένη μετά τις επάλληλες κρίσεις-και με νέες εστίες να αναφλέγονται-Κοσυφοπέδιο-εκδίωξη Αρμενίων- κοινωνίες, πόλεις και γκέτο με συμπαγείς μουσουλμανικές κοινότητες- προφανώς μειοψηφίες τους με ριζοσπαστικό προσανατολισμό- διαφοροποίηση των πρώην του Ανατολικού Μπλοκ στο πολιτικό/μεταναστευτικό, πόσες κρίσεις-ακόμη- μπορεί να αντέξει.

Με κοινωνίες να δοκιμάζονται, με όλο και μεγαλύτερα τμήματα τους να περιθωριοποιούνται και με το πολιτικό σύστημα κατώτερο του ιστορικού βάρους ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά συγκεκριμένα η επόμενη ημέρα και όσον αφορά στο οικονομικό του ευρωσυστήματος ενδεικτικά η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα (25-26 Οκτωβρίου) θα δείξει εάν τα μέλη του έχουν συνειδητοποιήσει την τεκτονικών διαστάσεων μεταβολή του κόσμου όπως τον ήξεραν οι λαοί της Ευρώπης. Προς ένα πολυπολικό κόσμο, με το...κουτί της Πανδώρας να περιμένει αυτόν που θα το ανοίξει...με την ελληνική πλευρά να είναι και γεωγραφικά μέρος του όλου σκηνικού.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ