Ιόνια Νησιά: Η μεγάλη ανατροπή ήρθε από την Κέρκυρα. Τρεπεκλής, Πουλημένος και ο ρόλος του Σ. Κλαδά

Η κοινωνία της Κέρκυρας είχε πάρει προ πολλού την απόφαση να τα αλλάξει όλα και τα άλλαξε όλα. Στο 65% ο Γιάννης Τρεπεκλής, στο 35% η Ρόδη Κράτσα

Ιόνια Νησιά: Η μεγάλη ανατροπή ήρθε από την Κέρκυρα. Τρεπεκλής, Πουλημένος και ο ρόλος του Σ. Κλαδά

Του (Κερκυραίου) Νίκου Σαμοΐλη

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νικητής των εκλογών και η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Τι συνέβη επομένως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και εκδίωξαν οι Κερκυραίοι την εκλεγμένη με την ΝΔ Δήμαρχο κ. Υδραίου και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, ενώ με 19,5% έδειξαν στην κ. Κράτσα την πόρτα της εξόδου που οδήγησε στην θριαμβευτική εκλογή του Γιάννη Τρεπεκλή ως νέο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων;

Και μπορεί ο Γ. Τρεπεκλής να είχε διατελέσει δήμαρχος Κέρκυρας πριν πολλά χρόνια, ήταν όμως μία άγνωστη υποψηφιότητα σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, όπως κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και πρώτη η MetronAnalysis μόλις 3 μήνες πριν τις εκλογές. Εάν προσθέσουμε το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν τους δικούς τους υποψηφίους και η Νέα Δημοκρατία έστειλε όλο σχεδόν το υπουργικό της συμβούλιο για να υποστηρίξουν Υδραίου και την ενεργεία Περιφερειάρχη θα περίμενε κάποιος ότι τουλάχιστον η κ. Κράτσα θα έκοβε το νήμαστην πρώτη αναμέτρηση. Και όμως ο Γιάννης Τρεπεκλής χωρίς την υποστήριξη κανενός κόμματος, με μεγάλο έλλειμμα αναγνωρισιμότητας, κατάφερε να εκλεγεί πρώτος στα Ιόνια νησιά την προηγούμενη Κυριακή με πολιτικό όχημα του το νησί των Φαιάκων και με καθαρή διαφορά πάνω από 5 μονάδες από την καταρρέουσα Κράτσα.

Είναι η μετριότητα, η ανικανότητα και η αλαζονεία που προσάπτουν στις δύο κυρίες οι αντίπαλοι τους, απάντηση για αυτή την ανατροπή; Σίγουρα έπαιξαν ρόλο. Όμως η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πριν 2 χρόνια από ένα γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα για την Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα. Ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς,(ΦΩΤΟ) παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από την δεκαετία του ’80 που σπούδαζε στην Νομική Αθηνών, στενός συνεργάτης και φίλος του Κώστα Καραμανλή και κυβερνητικό στέλεχος την περίοδο 2004 – 2009 εξέφρασε την επιθυμία μετά από 10 χρόνια απουσίας από τα κοινά, να είναι υποψήφιος βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στον Σπύρο Κλαδά το πράσινο φως δεδομένου ότι το ψηφοδέλτιο στην Κέρκυρα ήταν αδύναμο και ο νυν βουλευτής εξελέγη λόγω της μετακίνησης του Νίκου Δένδια στην Αθήνα. Ο κ. Κλαδάς ενεργοποίησε ως Πρόεδρος το Ιστορικό Σωματείο<Κερκυραίων Πολιτεία>, άνοιξε παράρτημα του δικηγορικού του γραφείου στην Κέρκυρα, οργάνωσε πολιτική ομάδα και ξεκίνησε την επαφή του με την τοπική κοινωνία. Οι Κερκυραίοι τον υποδέχτηκαν αρχικά με ανακούφιση και στην πορεία με ενθουσιασμό, κυρίως γιατί Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και τοπικός βουλευτής είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα πολιτικής κυριαρχίας και επιβολής έναντι όσων εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις ή προβληματισμούς για την κατάσταση στο νησί.

Τοπικές επιτροπές, Νομαρχιακή επιτροπή, συλλογικοί και επιστημονικοί φορείς του νησιού, Ενώσεις Ξενοδόχων, Επιμελητήρια, το Πρυτανείο του Πανεπιστημίου των Ιονίων νήσων, αθλητικά σωματεία, ακόμα και η Μητρόπολη Κέρκυρας συνομιλούσαν πλέον τακτικά και δημόσια με τον Σπύρο Κλαδά. Ο τελευταίος έκανε προσπάθεια να ενωθεί η διασπασμένη στον κεντρικό δήμο της Κέρκυρας παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά η κ. Υδραίου είχε στο μυαλό της ότι μπορούσε να εξοντώσει πολιτικά κάθε <αντιφρονούντα> έχοντας την επίσημη υποστήριξη της κυβέρνησης.

Την απάντηση την έλαβε στις εκλογές και ο Στέφανος Πουλημένος από <παρίας> της γαλάζιας παράταξης είναι πλέον ο Δήμαρχος Κερκυραίων. Το 2022 όμως, όλα τα πυρά είχαν συγκεντρωθεί στο πρόσωπο του νέου διεκδικητή της βουλευτικής έδρας και στόχος ήταν ο αποκλεισμός του από τον συνδυασμό της Νέας δημοκρατίας. Στις συσκέψεις των περιφερειαρχών στην Αθήνα που συγκαλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλοι οι συμμετέχοντες ζητούσαν επιπλέον χρηματοδότηση για έργα ή επιπλέον αρμοδιότητες, αλλά, όπως λένε στο νησί μας, η Ρόδη Κράτσα είχε ένα αίτημα: τον αποκλεισμό του Σπύρου Κλαδά από το ψηφοδέλτιο.

Χαρακτηριστικά μου περιέγραφε συνεργάτης του πρωθυπουργού που έμπαινε και έβγαινε κατά την διάρκεια των συσκέψεων ότι η γκρίνια της κ. Κράτσα είχε κάνει έξαλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όχι μόνο. Σε περιοδεία του Παύλου Μαρινάκη στην Κέρκυρα απαιτήθηκε από τις δύο κυρίες του νησιού να ανακοινωθεί ότι ο Κλαδάς θα είναι εκτός ψηφοδελτίων πριν αυτά ανακοινωθούν. Στις αρχές του 2023 και με τις εθνικές εκλογές να έρχονται η αντιπαράθεση είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Κανείς δεν γνώριζε τότε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε περίπατο στις Εθνικές Εκλογές διαλύοντας στην κυριολεξία την αντιπολίτευση και επομένως όλοι στην Νέα Δημοκρατία αναζητούσαν την ηρεμία. Και παρά την θετική εισήγηση του Σταύρου Παπασταύρου και του Θανάση Νέζη, όπως έμαθα, ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σκεπτικός για το ψηφοδέλτιο.

Ο Σπύρος Κλαδάς διάβασε σωστά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, απέσυρε την υποψηφιότητα του χωρίς καμία διαμαρτυρία και συνέχισε την πολιτική του παρουσία στα τοπικά κανάλια και ΜΜΕ της Κέρκυρας στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ τον συνάντησα τον Αύγουστο στο Λιστόν της Κέρκυρας και τον ρώτησα τι θα έκανε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η απάντηση του ήταν: δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα. Οι Κερκυραίοι θα τα κάνουν όλα. Φυσικά και δεν τον πίστεψα.

Και φυσικά ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όμως είχε δίκιο σε ένα πράγμα.

Η κοινωνία της Κέρκυρας είχε πάρει προ πολλού την απόφαση να τα αλλάξει όλα και τα άλλαξε όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ