Από το Μαρόκο έρχεται η... αναβάθμιση της Standard and Poors, όπως και το λάδι Argan της Δήμητρας

Από το Μαρόκο έρχεται η... αναβάθμιση της Standard and Poors, όπως και το λάδι Argan της Δήμητρας

Οι αναβαθμίσεις δεν προαναγγέλλονται. Ανακοινώνονται.

Ενδιαφέρει Ι: Ο έρωτας δεν υπολογίζει τίποτα, θα μπορούσαμε να πούμε για την περίπτωση νυμφευμένου manager γνωστής πολυεθνικής, ο οποίος κυκλοφορεί δεξιά και αριστερά με τον... δεσμό του, αδιαφορώντας πλήρως για τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ενδιαφέρει ΙΙ: Αύριο Παρασκευή ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Ιντραλότ. Μου λένε ότι θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της αύξησης και μεγαλύτερο ενδιαφέρον η μετοχή από την 7η Νοεμβρίου και μετά

Τα καλά νέα από το Μαρακές

Από το πλήθος των συναντήσεων που έχει προγραμματίσει η ελληνική αποστολή στο Μαρακές, σίγουρα ξεχωρίζει αυτή με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Standard and Poors και αυτό λόγω επικαιρότητας. Δεδομένου ότι την επόμενη Παρασκευή δημοσιεύεται η έκθεση του αμερικανικού οίκου στην οποία η ελληνική πλευρά έχει ποντάρει πολλά για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα και από έναν οίκο εκ των «big three» όλο και κάποιο υπονοούμενο θα πιάσουν τα ραντάρ της ελληνικής πλευράς για να γυρίσουν με τα νέα από το Μαρακές.

Θα είναι καλά; Οι αναβαθμίσεις δεν προαναγγέλλονται. Ανακοινώνονται. Όμως οι ενδείξεις είναι θετικές. Ακόμη και οι προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου που κάνει τη φθινοπωρινή του σύνοδο στο Μαρόκο λύνουν τα χέρια των αναλυτών καθώς ενισχύουν την εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα. Της χώρας δηλαδή που διαφοροποιείται σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα και μεγάλη μείωση της αναλογίας του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η ζωή είναι Rose για να ζηλεύουν οι ...εισηγμένοι

Και επειδή μιλήσαμε για Μαρακές, να σας πω ότι στο Μαρόκο ευδοκιμεί το γνωστό λάδι argan, που εμπεριέχεται ως πρώτη ύλη σε πολλά καλλυντικά. Γράφοντας λοιπόν για το Μαρόκο θυμήθηκα ότι είχα δει πρόσφατα τον ισολογισμό μιας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης με μόλις 3 χρόνια ζωής και διαπίστωσα ότι καταγράφει περιθώριο κερδών που θα ζήλευαν οι περισσότερες επιχειρήσεις του πλανήτη, η οποία, κατά την άποψη μας, θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως το απόλυτο Case study. Πρόκειται για την La vie en Rose, της ικανότατης Δήμητρας Κατσαφάδου, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και κατάφερε σε μόλις τρία χρόνια ζωής να καταγράφει κέρδη άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον που προκύπτει από τους… αριθμούς που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες, είναι το καθαρό περιθώριο, προ φόρων κέρδους, που διαμορφώνεται στο αστρονομικό 57,6%. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η εταιρία το 2022 εμφάνισε τζίρο 21, 5 εκατ. Ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 12, 32 εκατ. Ευρώ. Το 2021, σύμφωνα με τον ισολογισμό ο τζίρος ανήλθε σε 18,9 εκατ. Ευρώ, με κέρδη προ φόρων 9,42 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 125 εισηγμένες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών, μόνο 33 κατάφεραν να ξεπεράσουν σε κέρδη την Lavie en Rose, όσο για το περιθώριο κέρδους οι διαφορά είναι χαώδης.

Τo πετρέλαιο θέρμανσης και η τακτική του Χότζα

Πώς το έκανε ο Χότζας με την καλύβα; Έβαζε και ξαναέβαζε άτομα μέχρι η κατάσταση να γίνει ασφυκτική οπότε με την πρώτη απομάκρυνση οι εναπομείναντες αισθάνθηκαν ανακούφιση. Έτσι, και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Όλο το καλοκαίρι φαινόταν ότι η τιμή του λίτρου θα σπάσει τα 1,5 με 1,55 το λίτρο και τώρα που ξεκινά η διάθεση στα 1,4 ευρώ θα φανούν έως και… τζάμπα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό έπρεπε να καταγραφεί σημαντική διόρθωση στην διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Τι και αν η Μέση Ανατολή φλέγεται; Προς το παρόν οι αναλυτές δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο σενάριο μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης από ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα στην προσφορά λόγω των εχθροπραξιών. Πάντως, η σεζόν θα ξεκινήσει αύριο με τιμή λίγο χαμηλότερη από την περυσινή ειδικά αν βάλουν και το… χεράκι τους τα διυλιστήρια όπως ακούγεται. Θα περιμένουμε μερικές ώρες μήπως και ανακοινωθούν οι ευνοϊκές εμπορικές πολιτικές που ακούγονται στην πιάτσα. Ως προς το ερώτημα τώρα αν θα πρέπει να σπεύσει κάποιος να αγοράσει, απάντηση δεν θα διακινδυνεύσουμε. Σαν να ζητάς πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου εν μέσω παγκόσμιας καταιγίδας. Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η γνωστή φράση «να με κάνεις προφήτη να σε κάνω πλούσιο».

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ