Οι ...αρνήσεις του Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ, η ανακούφιση από το deal του Smart Park και o Μυτιληναίος

Οι ...αρνήσεις του Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ, η ανακούφιση από το deal του Smart Park και o Μυτιληναίος

Δημόσια ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε 2 αιτήματα που έθετε ο ΣΕΒ

Τι δεν είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και οι αρνήσεις του πρωθυπουργού

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να ήταν το πρόσωπο επικαιρότητας στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ πλην όμως ο (μη ) διάλογος Δημήτρη Παπαλεξόπουλου με Κυριάκο Μητσοτάκη αφορά πιο ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα. Από τη μία, θα περίμεναν οι παριστάμενοι πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου θα έθετε επί του τύπου των ήλων ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία (και την επιβίωση ) της εγχώριας βιομηχανίας εγείροντας ζήτημα για την δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας. Ωστόσο, ουδεμία νύξη, καν λέξη...με τον πρωθυπουργό frontrow απέναντι στον ομιλούντα. Να προϋπήρξε συνεννόηση των δύο- εκτός αιθούσης; - να δόθηκαν υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ότι ένα ανάλογο αίτημα θα εξεταστεί σε εύθετο χρόνο; οι δύο τους γνωρίζουν καλύτερα.

Ωστόσο, δημόσια ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε 2 αιτήματα που έθετε ο ΣΕΒ: της χρηματοδότησης των πράσινων επενδύσεων και του κόστους της ενέργειας. Σε αμφότερα αρνητική, επικαλούμενος την δημοσιονομική σταθερότητα. Είχε προηγηθεί (την Παρασκευή) η απορριπτική από την Κοινότητα της πρότασης για (υπό) στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης, που προωθούσε κυρίως η ελληνική πλευρά. Ακολούθησαν οι "αστραπές και οι βροντές" Μυτιληναίου στο CNBC (ως συνήθως εις ώτα μη ακουόντων). Talk of the town, ο πολύ στρογγυλεμένος λόγος του επικεφαλής του ΣΕΒ, η ήπια διοίκηση του σε μία περίοδο που η κατάσταση απαιτεί δραστικές, ρηξικέλευθες ενέργειες και αποτέλεσμα.

Trade Estates-REDS/ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Επεσαν οι υπογραφές των Trade Estates-REDS και το Smart Park περνά στον όμιλο Fourlis. Η REDS/ΕΛΛΑΚΤΩΡ (δλδ Holterman-Βαρδινογιάννης) κάνει "ταμείο" με 110 εκατ. απολύτως απαραίτητα για την χρηματοδότηση των projects που έχει προτεραιοποιήσει σε Αλιμο, Γούρνες κ.α. Η Trade Estates αποκτά άλλο ένα "στοχευμένο" asset για το portfolio ακινήτων της- που θα προσδώσει σημαντική εσωτερική αξία στην ΑΕΕΑΠ- κάτι που θα επιβεβαιωθεί στο επικείμενο ΙΡΟ της. Καταλυτική για την επίσπευση της συμφωνίας ήταν η είσοδος της πλευράς Μαριάννας Λάτση στο μ.κ της θυγατρικής του ομίλου Fourlis.

Το 4% plus του μ.κ που απέκτησε (έναντι 8 εκατ.) μπορεί να μην είναι σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό πλην όμως-σημειολογικά- "βαραίνει" πολύ περισσότερο ως "ψήφος εμπιστοσύνης" του LatsCo στο εγχείρημα. Είχε προηγηθεί και η νέα παράταση (στην παράταση) για περιθώριο εισαγωγής της Noval Property στο ΧΑ-έως τον Οκτώβριο του 2024- και οι φήμες πως το ξανά σκέφτονται στην Orilina Property με συνέπεια να έχει παγώσει το κλίμα στην αγορά. Για αυτό και η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε δεκτή με ανακούφιση από την κοινότητα. Και μόνο "ονοματολογικά" να το δει κάποιος: Φουρλής- Holterman-Βαρδινογιάννης- Λάτση- Βασιλάκης...

Η Citi, ο Ευάγγελος και το πακέτο της Τρίτης

Σε χρόνο d.t και με συνοπτικές διαδικασίες η επαναφορά για τη μετοχή της Mytilineos. Μετά την "βουτιά" της Δευτέρας έως τα 30,12 ευρώ το εκρηκτικό 8,06% της Τρίτης και η συνέχεια με αγορές έως τα 34,28 ευρώ χθες Τετάρτη. Εύρος διακύμανσης 52 εβδομάδων, low τα 14,57 και high τα 38,30 ευρώ, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το χαρτί από το πτωτικό σερί του ΧΑ (11 στις 12 εβδομάδες στο "κόκκινο"). Ωστόσο, την Δευτέρα βγήκαν ισχυρές εντολές από "δυνατούς" μεταξύ 30,12-31,32 ευρώ, για να ακολουθήσουν οι τεράστιες συναλλαγές την αμέσως επόμενη (με την συνδρομή προσυμφωνημένων εντολών).

Η εξήγηση; η εισηγμένη είναι "γεννήτρια" παραγωγής θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και παρουσία σε διεθνείς αγορές- μειώνοντας έτσι το επενδυτικό ρίσκο- με τα ξένα σπίτια να προβλέπουν ένα ισχυρό Q3. Ebitda τρίτου 3μηνου στα 260 εκατ. εκτιμά η Citi και ισχυρό RES, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 45 ευρώ. Από τα πιο πειστικά plays του ΧΑ- με διεθνές αποτύπωμα- θυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο 2022 ήταν στα 12,5-13 ευρώ. Επιπρόσθετα, μετά την ισχυρή αντίδραση της Τρίτης και το θετικό χθεσινό κλείσιμο ξανά πλησιάζει τα 5 δισ. σε όρους αποτίμησης, διεκδικώντας και πάλι την 5η θέση από την Εθνική. Η διαφορά τους μειώθηκε στα 27 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ