Ποιος θα πληρώσει το κόστος του ξεπαγώματος των δανείων; Οι καταθέτες, οι δανειολήπτες ή οι μέτοχοι;
Τι θα γίνει λοιπόν μόλις περάσει το 12μηνο;
Ο εφιάλτης του ξεπαγώματος των δόσεων
Όσο περνούν οι μήνες και τα επιτόκια παραμένουν στο Θεό, τόσο αυξάνει ο προβληματισμός εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών με στεγαστικά. Οι δόσεις τους έχουν παγώσει λόγω της απόφασης των τραπεζών να κλειδώσουν τις δόσεις στο επίπεδο του περασμένου Μαρτίου. Μόνο που αυτό το κλείδωμα έχει ημερομηνία λήξεως στον έναν χρόνο. Τι θα γίνει λοιπόν μόλις περάσει το 12μηνο; Αυξήσεις των δόσεων μέσα στην άνοιξη του 2024 ή ανάληψη της ζημιάς από τις τράπεζες; Ήδη τα επιτόκια έχουν περάσει κατά 100 με 150 μονάδες βάσης το επίπεδο του «κλειδώματος» και η ζημιά είναι μεγάλη. Το θέμα είναι ποιος θα την αναλάβει. Ή ο δανειολήπτης που θα υποστεί νέα αύξηση στη δόση, ή ο καταθέτης που δεν θα πάρει αύξηση του επιτοκίου ή ο μέτοχος της τράπεζας που θα πληρώσει από τα κέρδη. Άλλη μαγική συνταγή δεν υπάρχει…
Συναγερμός από την τιμή του φυσικού αερίου
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει βάλει στην άκρη το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση νέας έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Όμως, το τελευταίο έδειξε τα δόντια του τα τελευταία 24ωρα καθώς η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από τον περασμένο Μάρτιο είχαμε να δούμε αυτή την τιμή. Λογικό και επόμενο ήταν να ανέβει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία έφτασε για πρώτη φορά ύστερα από πολλές εβδομάδες πάνω από τα 130 ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για το ρεύμα θα είναι ενεργός και θα αντιμετωπιστούν οι όποιες ανατιμήσεις με επιδοτήσεις. Από το νέο έτος όμως, ο κίνδυνος αυξήσεων είναι ορατός. Και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον διεθνή παράγοντα αλλά και την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής έστω και αν αυτή καμουφλαριστεί πίσω από τα πορτοκαλί, τα μπλε και τα κόκκινα χρώματα που θέλει να βάλει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στα τιμολόγια.
Παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Τα δίδυμα ελλείμματα που έριξαν τη χώρα στα βράχια δεν τα ξεχάσαμε επειδή πέρασαν 13 χρόνια από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τη μία και το δημοσιονομικό από την άλλη, προκάλεσαν την κρίση χρέους και τον αποκλεισμό μας από τις αγορές. Και ενώ για το δημοσιονομικό έλλειμμα έγιναν βήματα, το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό και μάλιστα έντονο. Από την έκθεση του ΔΝΤ με τις φθινοπωρινές προβλέψεις προκύπτει ότι είχαμε και το 2022 και το 2023 το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ όλων των χωρών που παρακολουθεί το ΔΝΤ (άντε μαζί με την Κύπρο). Η αύξηση των τιμών των καυσίμων δεν είναι δικαιολογία, διότι τις συνέπειες τις υπέστησαν και άλλες χώρες. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι το πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στο 6% του ΑΕΠ θα είναι το έλλειμμα και το 2024 λέει το ΔΝΤ. Μιλάμε για τρύπα άνω των 13 δις. ευρώ.
=====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές