Επικοινωνιακό σόου προ των πυλών για τις συντάξεις των δικαστών και για τον ΦΠΑ στα εισιτήρια

Επικοινωνιακό σόου προ των πυλών για τις συντάξεις των δικαστών και για τον ΦΠΑ στα εισιτήρια

Ο χειρισμός της υπόθεσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Θα πάρουν τελικά τις αυξήσεις οι δικαστές

Το συμπέρασμα της όλης υπόθεσης που έχει ξεσπάσει με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ένα: οι δικαστές θέλουν να απολαμβάνουν ειδικού καθεστώτος για τον υπολογισμό της σύνταξής τους. Δεν θέλουν οι συντελεστές αναπλήρωσης που εφαρμόζονται για τις δικές τους συντάξεις να είναι ίδιες με αυτές των υπολοίπων. Και το κυριότερο θέλουν, οι συντελεστές αναπλήρωσης να εφαρμόζονται επί του τελευταίου μισθού (που είναι πάντα υψηλότερος λόγω μισθολογικής εξέλιξης) και όχι επί του μέσου όρου των αποδοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα χειριστεί η κυβέρνηση την υπόθεση. Οι πληροφορίες λένε ότι θα δώσει αυξήσεις στους δικαστικούς, καθώς παρά τις δηλώσεις των πολιτικών, φαίνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «δεμένη» και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα αρμόδια υπουργεία. Επειδή όμως σε πολιτικό επίπεδο δύσκολα θα μπορεί να εξηγήσει κάποιος στην κοινωνία γιατί οι δικαστικοί πρέπει να έχουν δικό τους τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο χειρισμός της υπόθεσης (κυρίως επικοινωνιακά) θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Πληθωρισμός τροφίμων στο 3%;

Σε έναν χρόνο και βλέπουμε… Για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή γίνονται οι σχετικές προβλέψεις και είναι σχετικά αισιόδοξες. Θα υποχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα για να κλείσει -κατά μέσο όρο- το 2024 στο 2,4% δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν γίνει -εσωτερικά- και για τον επιμέρους δείκτη των τροφίμων. Φαίνεται ότι για να δούμε ποσοστό της τάξεως του 2,5% (όσο είναι δηλαδή ο γενικός δείκτης σήμερα) θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024. Που σημαίνει στην πράξη ότι ο λογαριασμός του supermarket θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Τουλάχιστον από σήμερα θα έχουμε και το πλαίσιο με το οποίο θα μπουν τα νέου τύπου ταμπελάκια στα supermarket. Ταμπελάκια για τις προσφορές, ταμπελάκια για το καλάθι του νοικοκυριού ταμπελάκι τώρα και για τα προϊόντα που θα υποχωρούν κατά τουλάχιστον 5%. Θα πέφτει πολύ διάβασμα στα supermarket.

«Κλείδωσε» ο μειωμένος συντελεστής στις μεταφορές

Οι πληροφορίες λένε ότι στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν έναν επικοινωνιακό άσσο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στις μεταφορές όχι μόνο θα παραταθεί αλλά θα μονιμοποιηθεί ώστε να παραμείνει το εισιτήριο του μετρό και του λεωφορείου στα 1,2 ευρώ. Απαιτούνται περίπου 310 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αλλά φαίνεται ότι τα χρήματα έχουν βρεθεί. Αρκεί να μην υπάρξουν πολλά… απρόοπτα ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ