Αγορές σε δίνη: Εκρηκτικό το κλίμα μετά και τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έπιασε απροετοίμαστες (και) τις αγορές διεθνώς
Εκρηκτικό το κλίμα και στις αγορές διεθνώς, επιβαρυμένο μετά και τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός πως, από το sell off στα ομόλογα είχαν "εξαερωθεί" 266 δισ.$ από τις αναδυόμενες αγορές πριν την ανάφλεξη στο Ισραήλ καταδεικνύει την έκταση ενός προβλήματος που πιθανά θα διευρυνθεί από ενδεχόμενες αναταράξεις στο πετρελαϊκό μέτωπο.
Μένει να φανεί (και) σήμερα εάν οι traders "τιμολογήσουν" την έκρηξη βίας αυξάνοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου, με τους αναλυτές να το συναρτούν με την χρονική διάρκεια των συγκρούσεων αλλά και τις όποιες (γεω)πολιτικές εξελίξεις εστιάζοντας κυρίως στην προσπάθεια σύγκλισης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν έπιασε απροετοίμαστες μόνον τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αλλά (και) τις αγορές διεθνώς σε μία φάση καμπής για επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη. Ακόμη ένας "μαύρος κύκνος" εμφάνιση που τείνει να αποκτήσει ανησυχητική συχνότητα, αρκεί να ανατρέξει κάποιος στις αρχές του 2020 (πριν την εκδήλωση της πανδημίας λόγω Covid-19).
Η νέα κανονικότητα τείνει να γίνει η μέχρι πρόσφατα μη κανονικότητα σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης ρευστότητας και ρίσκου. Το ερώτημα εύλογο, πόσο επηρεάζουν όλα αυτά την "ρηχή" ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα την κοινωνία. Ξεκινώντας από την κοινή εκτίμηση των αναλυτών, πως ακόμη και σε αυτή την δυσχερή περίοδο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι συγκριτικά καλύτερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την φέρνει σε κάπως καλύτερη θέση εκκίνησης εν όψει ενός θερμού 2024.
Σε ότι αφορά την αγορά χρέους, στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων καταγράφονται μεν πιέσεις πλην όμως η διαφορά με την απόδοση άλλων χωρών παραμένει στα ίδια ή διευρύνεται (λ.χ. spread έναντι του ιταλικού 10ετούς. Ωστόσο ακριβαίνει το χρήμα, το κόστος δανεισμού του όπως και εξυπηρέτησης του που πρακτικά σημαίνει λιγότερα δάνεια (με αντίκτυπο στα έσοδα των τραπεζών), κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, αθέτηση πληρωμών από επαγγελματίες και ιδιώτες δανειολήπτες. Αρνητική πιστωτική επέκταση.
Παράλληλα περαιτέρω "σύσφιξη" του οικογενειακού προϋπολογισμού, μείωση της κατανάλωσης/ζήτησης με επίπτωση ενδεχομένους και σε κλάδους αιχμής λ.χ. τουρισμός. Για αυτό αναλυτές θεωρούν κατ' αρχήν κρησάρα την ανακοίνωση των μεγεθών τρίτου 3μηνου αλλά και τέταρτου συνεκτιμώντας πως τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου ήταν κατώτερα του 2022- με σημαντικά "ουρανοκατέβατα κέρδη". Θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα; δύσκολα χωρίς θεαματική αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές.
Η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ πιθανόν να επηρεάσουν ανάλογα την όποια απόφαση της Fed. 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- μεσολαβεί χρόνος "μεστός" με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Οπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης (στο WeekEnder, της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) "...η μεγάλη μέρα του πολέμου είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο του 4,3% (ετησιοποιημένο) και 0,3% (σε μηνιαία μεταβολή) θα απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων...".
Ηδη έχει προστεθεί και...κανονικός πόλεμος...
=====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές