Η...επίθεση στον ασφαλιστή, η επικινδυνότητα των χρωμάτων και το "ρεκτιφιέ" στον εξωδικαστικό.

Η...επίθεση στον ασφαλιστή, η επικινδυνότητα των χρωμάτων και το "ρεκτιφιέ" στον εξωδικαστικό.

Η απενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης έρχεται

Εσείς ποιο χρώμα τιμολόγιο ρεύματος θα διαλέξετε;

Το ότι από την Πρωτοχρονιά του 2024 θα άλλαζαν όλα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το γνωρίζαμε. Η απενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που κράτησε σταθερές τις χρεώσεις από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι σήμερα, θα είναι η βασικότερη αλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι οι αλλαγές θα ξεκινούσαν από το… χρώμα. Η ΡΑΕ λοιπόν αποφάσισε ότι από τις αρχές του χρόνου θα έχουμε τρεις χρωματισμούς στα τιμολόγια:

1. Τα μπλε τιμολόγια τα οποία θα είναι «σταθερά». Δηλαδή, η χρέωση θα παραμένει σταθερή καθ’ ‘ολη τη διάρκεια της σύμβασης. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια επίπεδα θα προτείνουν οι πάροχοι να «κλειδώνει» η τιμή. Σίγουρα, δεν θα είναι χαμηλή.

2. Τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα έχουν πράσινο χρώμα. Εκεί θα χρειάζεται προσοχή από τον καταναλωτή. Θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε χρεώσεις που θα στηρίζονται στις προβλέψεις των εταιρειών για το που θα κινηθεί η τιμή της κιλοβατώρας και σε χρεώσεις που θα προκύπτουν αφού θα έχει καταγραφεί η χρηματιστηριακή τιμή στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Τα πορτοκαλί τιμολόγια, θα απευθύνονται σε καταναλωτές που θα έχουν εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές.

Ουσιαστικά, θα μιλάμε για χρεώσεις που θα κυμαίνονται ανάλογα και με το αν η κατανάλωση γίνεται σε ώρες αιχμής ή όχι. Είναι σαφές ότι η επιλογή δεν θα πρέπει να γίνει από τον καταναλωτή με βάση τις χρωματικές προτιμήσεις αλλά με βάση τις αντοχές της τσέπης. Όλες οι επιλογές θα έχουν ρίσκο. Το να «κλειδώσει» κάποιος την χρέωση σε μια υψηλή τιμή μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο. Όπως και το να αναλάβει όλο το ρίσκο της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό ειδικά μέσα στον χειμώνα πόσο μάλλον όταν κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει κρατική αρωγή (σ.σ οριζόντια στήριξη όπως τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει).

To «ρεκτιφιέ» στον εξωδικαστικό

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο μαζί με τις αλλαγές για τους servicers. Με τις αυξήσεις των επιτοκίων να «φουσκώνουν» ακόμη περισσότερο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιταχύνει τον ρυθμό της ολοκλήρωσης των αιτήσεων. Βασικό ζητούμενο και η καλύτερη αντιμετώπιση των οφειλετών από τους servicers αυτή τη φορά υπό την απειλή προστίμων.

ΑΤΑΚ στον... ασφαλιστή σας

Η λέξη ΑΤΑΚ στα αγγλικά σημαίνει επίθεση. Εσείς κάθε άλλο παρά επίθεση θα πρέπει να κάνετε στον ασφαλιστής σας, καθώς η χορήγηση της έκπτωσης 10% από τον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, θέλει μεγάλη προετοιμασία. Όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους, θα πρέπει να εμπλουτίσουν τα συμβόλαια και με τον λεγόμενο ΑΤΑΚ (αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) ο οποίος εμφανίζεται στο έντυπο Ε9 καθώς αυτό θα είναι το «κλειδί» για να μιλήσει η βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ με την βάση δεδομένων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στην τελευταία θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες για το αν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο, κατά ποιων κινδύνων, για ποιο ποσό κλπ. Ο νόμος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν θα χορηγηθεί έκπτωση παρά μόνο σε όσους ασφαλίζουν κάθε τετραγωνικό για τουλάχιστον 1200 ευρώ και κατά όλων των κινδύνων (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό κλπ).

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ