Θυμάστε την Τρόικα; Ηρθε Αθήνα για τον πάτο του... βαρελιού. Οι ταχυδρομικοί κώδικες του Σκυλακάκη

Θυμάστε την Τρόικα; Ηρθε Αθήνα για τον πάτο του... βαρελιού. Οι ταχυδρομικοί κώδικες του Σκυλακάκη

Γι’ αυτό… μικρό καλάθι στα όσα ακούγονται για νέα μέτρα στήριξης

Ήρθαν οι θεσμοί στην Αθήνα

Κάποτε στο άκουσμα της είδησης θα κλείναμε τις πόρτες και τα παράθυρα, αλλά τώρα δεν θα διαβάσετε ούτε μονόστηλο. Όχι ότι η επίσκεψή τους -στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιούνται καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα επιτηρείται για όσα χρόνια χρωστάει στον ESM- είναι αδιάφορη. Για παράδειγμα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούν κάποιοι ότι προ εβδομάδων, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει πόρους που προορίζονται για επενδύσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσει αποζημιώσεις πληγέντων στην Θεσσαλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούν από τη μία οι ευρωπαίοι να κάνουν… λάστιχο τους ορισμούς και από την άλλη εμείς να εκμεταλλευόμαστε τον δημοσιονομικό χώρο για έκτακτα μέτρα στήριξης. Γι’ αυτό… μικρό καλάθι στα όσα ακούγονται για νέα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του έτους. Ξύσιμο του πάτου του βαρελιού είπε ο πρωθυπουργός. Όχι ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια.

Μέτρα στήριξης με… βαθμο-ημέρες

Επί ημερών Σκυλακάκη στο Γενικό Λογιστήριο, είχε ολοκληρωθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που ουσιαστικά συνέδεε τις εκτιμήσεις για τις καιρικές συνθήκες με τον…. Ταχυδρομικό κώδικα. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε τα τελευταία τρία χρόνια ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης. Κρίμα τέτοια δουλειά να μην χρησιμοποιείται και για άλλο σκοπό σκέφτονται τώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μην παραξενευτούμε λοιπόν αν δούμε τον επόμενο γύρο του προγράμματος εξοικονομώ ή ακόμη και ένα νέου τύπου κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος να συνδέεται και με τη συγκεκριμένη παράμετρο. Όπως και να το κάνουμε, άλλες οι ανάγκες ενεργειακής θωράκισης ακινήτου στην Ρόδο και άλλη στα χωριά της Πίνδου.

Τα λεφτά τους πίσω

Με τους Γερμανούς να βλέπουν το ομόλογό τους στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και τους Ιταλούς να έχουν 10ετές ομόλογο στο όριο του 5% ένα είναι σίγουρο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Γι’ αυτό και στον ΟΔΔΗΧ όχι μόνο θα προωθήσουν με τα… χίλια τις πρόωρες αποπληρωμές των διμερών δανείων αλλά θα προγραμματίσουν από τώρα και τις επόμενες. Στόχος, τα διμερή δάνεια, τα GLFs. Πρώτον διότι έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor και δεύτερον διότι είναι καλυμμένα με Swaps. Θα επιστρέψουμε λοιπόν τα λεφτά και θα μείνουν γυμνά τα swaps να αποφέρουν κέρδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ