Η "ανεστραμμένη καμπύλη" και τα διαδοχικά "χτυπήματα" στα ομόλογα του πλανήτη

Καθώς, λοιπόν, τόσο ο κίνδυνος του πληθωρισμού όσο και η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων από τον δανειζόμενο αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, ένα ομόλογο δεκαετούς διάρκειας προσφέρει («υπό κανονικές συνθήκες») απόδοση υψηλότερη σε σχέση με ένα διετές

Η "ανεστραμμένη καμπύλη" και τα διαδοχικά "χτυπήματα" στα ομόλογα του πλανήτη

Χρονιά εκλογών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Διαδοχικά "χτυπήματα" στα ομόλογα διεθνώς, επιμένει για τον κίνδυνο ακραίων συνθηκών με επιτόκια στο 7% ο Jamie Dimon,και οι επενδυτές προετοιμάζονται για αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υψηλότερες από 5%, για πρώτη φορά από το 2007. Η συσχέτιση μεταξύ του δείκτη Bloomberg των διεθνών τίτλων και ενός δείκτη αμερικανικών ομολόγων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Ενα ισχυρό sell off των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί αναταραχή στις μεγάλες αγορές ομολόγων, καθώς οι traders αντιλαμβάνονται ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρώτη φορά από το 2011 η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ξεπερνάει το 3% - ενισχύεται έξι μονάδες βάσης, στο 3,02%, ενώ η απόδοση του 30ετούς κινείται ανοδικά πέντε μονάδες βάσης, φτάνοντας σε νέο υψηλό 12 ετών, στο 3,245%.Το πρόβλημα εξαπλώνεται και στα εταιρικά ομόλογα, με τουλάχιστον δύο να αποχωρούν από την έκδοση την Τρίτη καθώς οι αποδόσεις των blue-chip έφτασαν στο πιο υψηλό του 2023, στο 6,15%.

Πλέον η εξαίρεση που ήθελε τις πιο κοντινές αποδόσεις να "τιμολογούνται" φθηνότερα από τις πιο μακροπρόθεσμες τείνει να αποτελέσει τον κανόνα μίας νέας αγοράς, με επαναλαμβανόμενες αναταράξεις εν μέσω και πολιτικών πιέσεων που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ρίσκο. Η "ανεστραμμένη καμπύλη" στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων- σημεία αναφοράς τα US2Y vs US10Y- προϊδεάζει για το τι έπεται το 2024. Χρονιά εκλογών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τον πρωτοφανή "εμφύλιο" στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, τα όσα διαδραματίστηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων-για πρώτη φορά στην ιστορία της- να συντηρούν το yield risk στα ύψη.

Τι είναι η χρονική καμπύλη επιτοκίων;

Τι σημαίνει όμως, και πότε συμβαίνει το φαινόμενο της "ανεστραμμένης καμπύλης" αναλύει ο Πέτρος Στεριώτης

Τα δύο χρεόγραφα που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην ανάλυση της χρονικής καμπύλης αποδόσεων είναι τα 2ετή και τα 10ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, για τα οποία αφενός υπάρχουν τα περισσότερα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και αφετέρου λόγω της βαρύνουσας σημασίας που έχει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη στην πορεία των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κύκλων.

Η χρονική καμπύλη απόδοσης έχει συνήθως θετική (ανοδική) κλίση, διότι οι επενδυτές φυσιολογικά απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις υπό τη μορφή υψηλότερου επιτοκίου ως αποζημίωση για τον κίνδυνο που εμπεριέχει ο δανεισμός χρημάτων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Καθώς, λοιπόν, τόσο ο κίνδυνος του πληθωρισμού όσο και η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων από τον δανειζόμενο αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, ένα ομόλογο δεκαετούς διάρκειας προσφέρει («υπό κανονικές συνθήκες») απόδοση υψηλότερη σε σχέση με ένα διετές.

Σε περιόδους δημοσιονομικής επέκτασης ή και χαλαρής νομισματικής πολιτικής, όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ενθαρρύνουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η καμπύλη των αποδόσεων έχει ανοδική κλίση. Όταν η οικονομία είναι ισχυρή, οι επενδυτές ομολόγων αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον λόγω των μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η περίοδος μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009 και το χρονικό διάστημα μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Ως γνωστόν, οι αποδόσεις έχουν αντίστροφη σχέση με τις τιμές των ομολόγων - όταν η τιμή του ομολόγου αυξάνεται, η απόδοση διακράτησης ως τη λήξη (yield to maturity) μειώνεται. Τους τελευταίους μήνες, ο συνδυασμένος κίνδυνος μίας αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας λόγω πληθωρισμού και γεωπολιτικών αναταραχών ανέβασε τις αποδόσεις (yields) των αμερικάνικων ομολόγων διετούς διάρκειας περισσότερο από τις αντίστοιχες των ομολόγων δεκαετούς λήξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ