Η αβεβαιότητα στις αγορές και οι πηγές του... κακού

Ουσιαστικό το ερώτημα, πόσο μπορεί να αντέξει η ευρω-οικονομία όχι τόσο νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά την διάρκεια διατήρησης τους κοντά σε ιστορικά υψηλά κόστη

Η αβεβαιότητα στις αγορές και οι πηγές του... κακού

Με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα η συνεδρίαση των μελών του δ.σ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα-25-26 Οκτωβρίου- 

Πλοήγηση στα... τυφλά χαρακτήρισε την συνέχεια, όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική της Fed ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ. Ξανά έβαλε στο τραπέζι το ακραίο ενδεχόμενο ο Τμέϊμι Ντίμον τα επιτόκια των ΗΠΑ να φτάσουν ακόμη και το 7% προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους όπου γης short και νέους πονοκεφάλους για τους long. Στην Ευρώπη ακόμη χειρότερα, καθώς η οικονομία επιβαρύνεται διπλά από το κόστος χρήματος συν την διολίσθηση του ευρώ.

Καθαρός εισαγωγέας ενέργειας η Ευρώπη πληρώνει σήμερα όχι μόνο τις υψηλές τιμές των 90$/βαρέλι αλλά και την "τιμολόγησή" σε όρους (ακριβού) δολαρίου. Το τελευταίο-συναλλαγματικό- διακρίνεται ως δυνητική...Αχίλλειος Πτέρνα του ευρωσυστήματος από hedge funds και volture διαχειριστές που ποντάρουν σε περαιτέρω διολίσθηση της σχέσης ευρώ προς δολάριο.

Συνακόλουθα το δίπολο ακριβό χρήμα/πετρέλαιο αφ' ενός συντηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα μακράν του στόχου 2%, που έχει θέσει ως ζητούμενο η ΕΚΤ- αφ' ετέρου σφίγγει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις, την οικονομία. Η διχογνωμία στους κόλπους της ΕΚΤ για πόσο-ακόμη- αντέχει το σύστημα σε τόσο ασφυκτικό περιβάλλον κόστους χρήματος είναι εμφανής σε μεγάλη απόσταση από τον Μάϊν- ποταμό που "βρέχει" τον πύργο της Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη- με τον Γιοακίμ Νάγκελ να φροντίσει να "ψαλιδίσει" τις προσδοκίες όσων υπεραμύνονται μίας μετριοπαθέστερης τακτικής.

Το γεγονός και μόνο πως τη μία μέρα ο επικεφαλής της Bundesbank εκφράζει την επιφύλαξη του για το αν είναι κοντά η ολοκλήρωση του κύκλου ιστορικής αύξησης των ευρω-επιτοκίων και λίγα 24ωρα μετά η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναλαμβάνει-λίγο ως πολύ- τις ίδιες επιφυλάξεις, και μάλιστα στην έδρα της Κοινότητας-στις Βρυξέλλες- είναι εύγλωττο. Η Ευρωζώνη διολισθαίνει σταθερά στην οικονομική επιβράδυνση, με όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά ύφεσης.

Η ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ, πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Γερμανία (και Ευρώπη) σήμερα-αύριο θα καθορίσει κυρίως την βραχυπρόθεσμη στάση των πανίσχυρων funds, δλδ το αν θα επιμείνουν short ή θα αντισταθμίσουν με long θέσεις. Αλλωστε ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τους επενδυτές σε πολλές αγορές, με ισχυρές απώλειες κυρίως σε τράπεζες, κλάδους που κυριαρχούν δανεισμένες εταιρείες, έκθεση σε ακριβό δανεισμό κ.λ.π

Ωστόσο, διπλό το πρόβλημα, όπως ειπώθηκε νωρίτερα, καθώς το ευρώ διολισθαίνει χαμηλότερα του 1,07$, κινδυνεύοντας να λειτουργήσει σαν...εμβολέας στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τροφοδοτώντας μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις. Παρότι ο "ονομαστικός δείκτης" εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση παραμένει στα ύψη ο δείκτης τιμών λ.χ. στα τρόφιμα. Εύλογη η μεταφορά του βάρους στην πραγματική οικονομία- με σταθερά μειούμενη ζήτηση/κατανάλωση/αγοραστική δύναμη- και λόγω της σπουδής εταιρειών με "γεμάτο ταμείο" να αποπληρώσουν δάνεια/υποχρεώσεις. Ουσιαστικό το ερώτημα, πόσο μπορεί να αντέξει η ευρω-οικονομία όχι τόσο νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά την διάρκεια διατήρησης τους κοντά σε ιστορικά υψηλά κόστη.

Eπανερχόμενος στον ισχυρότερο τραπεζίτη του πλανήτη, η υπενθύμιση της θυμόσοφης ρήσης του Γουώρεν Μπάφετ πως όταν φεύγει η παλίρροια αποκαλύπτεται ποιος είναι γυμνός, και τώρα είναι η φάση που αποτραβιώνται τα νερά, επιτείνει την νευρικότητα των fund managers για την συνέχεια. Η αβεβαιότητα στις αγορές, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μόνο αξιόπλοη συνέχεια δεν προοιωνίζει, αντιθέτως. Σε αυτά έρχεται να προστεθούν η αλλαγή ηγεσίας στον SSM, το υπέρβαρο της "πράσινης" μετάβασης, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συν τις πρώτες ενδείξεις επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προϊδεάζουν δε για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 2ήμερο- καθώς η συνεδρίαση των μελών του δ.σ της Ε.Κ.Τ. θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα-25-26 Οκτωβρίου- με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα. Αδιαμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη-ορόσημο, καθώς θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου, με πολύ πιθανό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος να "εποπτεύει" ένα σύστημα που θα έχει διπλό investment grade- από...πιστοποιημένους της ΕΚΤ οίκους.

Το συγκεκριμένο, εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθεί διατηρεί την ελληνική πλευρά σε-συγκριτικά πάντα- πιο άνετη θέση απ' ότι αρκετές άλλες οικονομίες χωρών της ευρωζώνης. Προφανώς και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ευνοημένο είναι τόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα όσο η επιχειρηματικότητα. Για τις τράπεζες το όφελος είναι πολλαπλό, είτε μέσω των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους είτε λόγω της καλύτερης "τιμολόγησης" αλλά και της επενδυσιμότητας που αποκτούν. Πρακτικά διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που επενδύουν σε αγορές με επενδυτική βαθμίδα, θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, να συμμετάσχουν στην διαδικασία από επένδυσης του ΤΧΣ, να ενισχύσουν άμεσα με χρήμα τα κεφάλαια των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ