Ο πολυσχιδής κύριος Χόλντερμαν - " I love to hate" Βακάκης και οι μητρικές που επηρεάζουν Α.Β.- CVC

Θα (ξανά) φέρει κοντά Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίο ο Ολλανδός;

Ο πολυσχιδής κύριος Χόλντερμαν - " I love to hate" Βακάκης και οι μητρικές που επηρεάζουν Α.Β.- CVC

Απ. Βακάκης Jumbo: Για πολλούς ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος με τους περισσότερους fans vs haters

Θα (ξανά) φέρει κοντά Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίο ο Ολλανδός επιχειρηματίας;

Ηταν Σεπτέμβριος 2018 όταν ανακοινωνόταν το "βελούδινο" διαζύγιο Motor Oil και "Μυτιληναίος" , με τις 2 πλευρές να παίρνουν διαφορετικούς δρόμους στην αγορά φυσικού αερίου. Εκτοτε αμφότεροι οι όμιλοι μεγεθύνθηκαν ακόμη περισσότερο, διεύρυναν τις δραστηριότητές τους για να φτάσουν σήμερα να διεκδικούν από κοινού την κατασκευή και παραχώρηση του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ.

ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Mytilineos, το ένα από τα 3 ("Ιδομενέας"/AVAX-Egis-Meridiam και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα άλλα 2 )- μετά την αποχώρηση της Acciona Concessiones, και την τροποποιητική (710292/26-5-2023) ενός έργου αρχικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. με την χρηματοδότηση να καλύπτεται από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια (λ.χ. με 800 το Δημόσιο/τα 600 από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα 200 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης).

Από τα μεγαλύτερα- και στο κατασκευαστικό- έργα στην Ευρώπη- μήκους 163 χλμ., σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους 34 χλμ., 20 ανισόπεδους κόμβους κ.λ.π- και από τα κύρια για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μετά την απώλεια της νέας σύμβασης για την "Αττική Οδό" (την κέρδισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Από τα σημαντικότερα και για την Mytilineos- μετά την απώλεια της "Αττικής Οδού"- για...κλάσμα στην τελική προσφορά (έναντι της πλευράς Περιστέρη).

Το ενδιαφέρον; η πλευρά Holterman φροντίζει να ισχυροποιήσει την σχέση της με την πλευρά Βαρδινογιάννη- και συμμετέχοντας με 21 εκατ. στην A.M.K. της Οptima Bank- αποκτώντας μερίδιο 4%- δεν κρύβει την πρόθεση της να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, συμπορεύεται με τη Mytilineos στον διαγωνισμό του ΒΟΑΚ, ενώ μέσω της πώλησης του Smart Park στην Trade Estates "ρίχνει γέφυρα" και προς την πλευρά της Fourlis.

I love to hate Apostolos

Για πολλούς ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος με τους περισσότερους fans vs haters. Ο λόγος για τον Απόστολο Βακάκη, ο οποίος-συμφωνεί/διαφωνεί κάποιος μαζί του- δεν παύει να είναι από τα σημεία αναφοράς-ενδιαφέροντος άλλοτε με τις δηλώσεις/παρεμβάσεις του, άλλοτε με τον τρόπο που επικοινωνεί την προώθηση της Jumbo. Αδιαμφισβήτητα ο sui generis των εισηγμένων, έκανε αίσθηση με τις παρατηρήσεις του για οικονομικού/επιχειρηματικού περιεχομένου θέματα στην διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, για τα μεγέθη 6μηνου 2023.

Απ' όσα ανάφερε θα περιοριστώ σε ετούτο: "δεν θα εφαρμόσουμε επιθετική πολιτική, καθώς στόχος είναι η προσφορά των σωστών τιμών και όχι των χαμηλότερων..." απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του περιθωρίου κέρδους (μειώθηκε στο 55,3% από 57,04% το αντίστοιχο 6μηνο του 2022). Θα εστιάσω δε περισσότερο σε θέση του, περισσότερο...γεωπολιτικού χαρακτήρα, ερωτηθείς για το αν σχεδιάζει να επεκταθεί στην Τουρκία. "...σε ουδεμία περίπτωση, η Τουρκία είναι μία αγορά που απομακρύνεται συνεχώς από την Ευρώπη...", έμμεσα απαντώντας για την επέκταση σε Ρουμανία και Ισραήλ.

Οσον αφορά στις συνέπειες λόγω Daniel, κλειστό παραμένει το ένα από τα δύο Jumbo στην Λάρισα όπως και στην Καρδίτσα. Πάντως, αμφότερα είναι πλήρως ασφαλισμένα κατά παντός κινδύνου τόσο για τις υλικές ζημιές όσο για την απώλεια εσόδων.

Κινήσεις μητρικών-επηρεάζουν θυγατρικές...

Μπορεί η αποχώρηση Γιαννακού από την θέση του cfo της ΑΒ Βασιλόπουλος να ήταν από τις εξελίξεις που συζητήθηκαν περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Τόσο επειδή ο Σοφοκλής Γιαννακού ήταν από τους σημαίνοντες παράγοντες της εταιρείας για 14χρόνια (με καθήκοντα και Senior Vice President Finance, από το 2014 και προέδρου του δ.σ από το 2022) ακολουθώντας τον επίσης παραιτηθέντα Δημήτρη Αρτικόπουλο (με 27ετή θητεία στην εταιρεία, τα τελευταία 11 ως διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων) όσο γιατί φέρεται να σχετίζεται με τις εξελίξεις στη μητρική Ahold DelHaize.

Αυτό γιατί η απόφαση της (κεντρικής) διοίκησης να μεταβιβάσει 128 σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στο Βέλγιο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ενδεικτικά το προηγούμενο Σάββατο το κέντρο διανομής στο Zeelink ήταν αποκλεισμένο για 5 ώρες, 15 καταστήματα δεν άνοιξαν κ.λ.π Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις κυρίως μέσω της ειδησεογραφίας στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο, η διοίκηση του μητρικού ολλανδοβελγικού ομίλου δέχτηκε επικαιροποιημένη πρόταση της Lidl, αναθερμαίνοντας παλαιότερα σενάρια για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον γερμανικό κολοσσό.

...και στην Υγεία

Σε διαφορετικό κλάδο, αυτό της "υγείας-νοσοκομείων/θεραπευτηρίων", μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επανήλθε η διοίκηση του ομίλου CVC Capital Partners στο ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (σύμφωνα με το Bloomberg). Εάν όντως προχωρήσει σε ΙΡΟ, για τον Νοέμβριο απ' ότι εξετάζεται, θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη- δεδομένου ότι το 2021 που είχε πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό στην Blue Owl Capital Inc είχε αποτιμηθεί σε 15 δισ.$. Θα μπορούσε να αφορά και την ελληνική αγορά; πράγματι σύμφωνα με την χρόνο "ωρίμανσης" μίας επένδυσης ενός equity fund- κατά μέσο όρο 5 έως 7χρόνια- η απάντηση είναι καταφατική. Πλην όμως ο πήχης που φέρεται να θέτει η CVC Capital για τον κλάδο νοσοκομείων (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan κ.α. ) είναι απαγορευτικός. Τουλάχιστον για τα 2 δισ., σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Τα σχέδια για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό του 2024 υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί… ξύγκι στην μύγα. Ένας από τους «πονοκεφάλους» που θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόστηκαν από την πανδημία και μετά σε μεταφορές, κινηματογράφους, σερβιριζόμενο καφέ, γυμναστήρια κλπ. Για την παράταση των μειωμένων συντελεστών και το 2024 απαιτούνται περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό ο προβληματικός είναι πολύ μεγάλος. Μια από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η παράταση να ισχύσει για πολύ λιγότερα αγαθά. Για παράδειγμα, το αν ακριβύνει από τις αρχές του 2024 το εισιτήριο του λεωφορείου και του μετρό, θα είναι μια πλήγμα για τους εργαζόμενους ειδικά τώρα που η τιμή των καυσίμων έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα. Από την άλλη, οι μειωμένοι συντελεστές για κινηματογράφους, γυμναστήρια κλπ, εφαρμόστηκαν επειδή κρίθηκε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν πληγεί από την πανδημία. Τώρα, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Μένει να ληφθούν και να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Κρατήστε όμως το σενάριο: να μείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές και να επανέλθουμε στο υψηλότερο συντελεστή στα υπόλοιπα

«Όχι» στα "λαϊκά έντοκα" 3μηνου

Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εγγράφονται στις δημοπρασίες για τα ετήσια και τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Όχι όμως και για τα τρίμηνα. Ο λόγος προφανής: Σε περιόδους υψηλών επιτοκίων, ο ΟΔΔΗΧ δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας μαζικότερης εγγραφής άρα και μιας μεγαλύτερης οικονομικής υποχρέωσης για πληρωμή τόκων με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Τιμές τροφίμων: δεν είναι αυτό που… νομίζετε

Αμφισβητούνται από εκπροσώπους των εταιρειών supermarket τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την μεταβολή στις τιμές των τροφίμων. Υιοθετούν το εξής επιχείρημα: οι ερευνητές, λαμβάνουν υπόψη τις ονομαστικές τιμές των προϊόντων και όχι τις μεγάλες προσφορές που έχουν επανέλθει δυναμικά το τελευταίο διάστημα ρίχνοντας το μέσο κόστος των αγορών (τουλάχιστον για όσους κυνηγούν τις προσφορές) ακόμη και κατά 20%. Είναι δεν είναι λογικό το επιχείρημα, το γεγονός είναι ένα: σε μερικά 24ωρα, θα δούμε και πάλι το… κοντέρ να γράφει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μεταβολής για τις τιμές. Και ο κόσμος αυτό που ξέρει είναι ότι δεν αγοράζει… ποσοστά, αλλά προϊόντα σε εξαιρετικά ακριβές τιμές.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ