Οι "αυτοκόλλητοι" Μ. Λάτση- Ευτ. Βασιλάκης, η Τηνιακή ανακάλυψη της Carlsberg και οι φυλές των funds

Η Μαριάννα Λάτση συμμετέχει στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis από κοινού με τον Ευτύχη Βασιλάκη-Η Carlsberg είναι στην ελληνική αγορά τόσα χρόνια όσα ήταν αρκετά και για να "πιάσει" την τάση και για να "στήσει" τα ανάλογα brands.

Οι "αυτοκόλλητοι" Μ. Λάτση- Ευτ. Βασιλάκης, η Τηνιακή ανακάλυψη της Carlsberg και οι φυλές των funds
Μ. Λάτση

Πότε τελικά θα ξεφορτώσουν τα funds που ΔΕΝ επενδύουν σε αναβαθμισμένες αγορές;

Ζυμώσεις και ανακατατάξεις στον κλάδο του Ζύθου

Πίσω από τις γραμμές μίας μη αναμενόμενης συμφωνίας επιχειρούν να διακρίνουν παράγοντες του κλάδου ζυθοποιϊας. Πρόκειται για μία απλή ενέργεια χρηματοδότησης των σχεδιασμών του Αλέξανδρου Κουρή- συνιδρυτή με τη Μάγια Τσόκλη- της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων προκειμένου να αποκολληθεί από την κατηγορία των μικρών με στόχο την παραπάνω ή για προοίμιο τακτικής που είχε ακολουθήσει ο Γιάννης Χήτος;

Θυμίζω πως, αρχικά οι Χήτος-αδελφοί Σκρέκη-αφού ουσιαστικά "ανέστησαν" την ιστορική FIX στη συνέχεια εκχώρησαν την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στην Carlsberg, τμηματικά με το 49% και 51%, με τους Δανούς να έχουν αποκτήσει ένα άλλο "ελληνικό όνομα" τη "Μύθος" (εξαγοράζοντας την το 2008 από την Scotish & Newcastle). Μεθοδικοί και προ πάντων γνώστες του κλάδου οι Δανοί διείδαν-όπως και οι Ολλανδοί...άσπονδοι της Heineken- ότι σταδιακά η "ελληνικότητα" και η "ιδιαιτερότητα" των μικρών-τοπικών εταιρειών θα αποκτούσαν δυναμική, το δικό τους φανατικό κοινό και προ πάντων με περιθώρια κέρδους μεγαλύτερα των συμβατικών ζύθων.

Η Carlsberg είναι στην ελληνική αγορά τόσα χρόνια όσα ήταν αρκετά και για να "πιάσει" την τάση και για να "στήσει" τα ανάλογα brands. Μύθος, FIX που περνούν για μπύρες ελληνικές-ως προς την ιδιοκτησία- πλην όμως δανέζικες, όπως άλλωστε ονόματα των Μάμμος, Νύμφη κ.λ.π από την πλευρά της Amstel/Αθηναϊκής Ζυθοποϊας. Ολλανδοί και Δανοί οι κυρίαρχοι στον κλάδο, που την τελευταία 2ετία επανέρχεται δυναμικά, και τον τουρισμό να ξανά φέρνει στον αφρό όλο και περισσότερες τοπικές brandες. Πλέον πάνω από 60 οι microbreweries στην ελληνική αγορά, με πολύ μικρά ποσοστά πλην όμως με φανατικό κοινό και διψήφια ποσοστά την θερινή/τουριστική περίοδο.

Εχοντας βρεθεί τελευταία στην Τήνο και τη μονάδα παραγωγής της ΝΗΣΟΣ, και μετά από τη εξαιρετική γευσιγνωστική εμπειρία στις εγκαταστάσεις της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων συνειδητοποίησα πως αυτό το "διαμαντάκι" δεν θα μπορούσε να μην έχει εντοπιστεί από έναν Δανό ή Ολλανδό. Η απόλαυση της αφιλτράριστης "Θολής" όπως και της πιο...rock Αpocalyψη-Abbey Red, με έπεισαν πως ήταν θέμα χρόνου να επέλθουν αλλαγές στην εταιρεία. Η έκδοση ομολογιακού από τον Αλέξανδρο Κουρή σήμανε, με την ανακοίνωση για deal με την Carlsberg να ακολουθεί ένα 24ωρο μετά.

Στα...ψιλά γράμματα του deal οι λεπτομέρειες, ο δανέζικος κολοσσός αποκτά πάνω από το 20%, μέρος- το μεγαλύτερο- της παραγωγής θα μεταφερθεί αναπόφευκτα στις μονάδες του ομίλου (πιθανόν της Ολυμπιακής), το επίσης πιθανό οι Δανοί να βρουν τρόπους (τους έχουν) να αποκτήσουν σταδιακά ακόμη μεγαλύτερα μετοχικά ποσοστά. Με πρώτη ύλη από την Κομοτηνή- συγκεκριμένα από την Μακεδονία Θράκη- και διανομή- μέχρι τώρα- μέσω της ΑΜΒΥΞ, η ΝΗΣΟΣ ήταν 100% ελληνική, άλλωστε ο Αλέξανδρος Κουρής είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Και όσον αφορά το τελευταίο, οι προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένα μέλος- πολύ δε περισσότερο όταν είναι ενός εκ των ιδρυτικών- είναι συγκεκριμένες και αυστηρές, διαφυλάσσοντας το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο αυτής της τόσο ξεχωριστής προσπάθειας.. Προσώρας, με ποσοστό 20% plus η Carlsberg ζήτημα δεν εγείρεται- στο 50% + 1% το ελάχιστο ποσοστό για ένα από τα κριτήρια που θέτει το ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πλην όμως από την στιγμή που θα τεθεί θέμα παραγωγής εκτός Τήνου-αναπόφευκτα- αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί (ζήτημα).

Προφανώς ο Αλέξανδρος Κουρής τα γνωρίζει καλύτερα απ' όλους, προφανώς έχει ενημερώσει την "πρωτοβουλία" για το εγχείρημα του, με την συνέχεια να προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα καθώς στον κλάδο "ζυμώνονται" εξελίξεις. Σε συνέχεια και της εισόδου του Φώτου Φωτιάδη, επικεφαλής κυπριακού ομίλου που τον Μάιο του 2022 εξαγόρασε την Μικροζυθοποιϊα Σερρών "Siris" με προοπτική μεγάλης επένδυσης (για 500 εκατ. είχε αναφέρει ο Κύπριος επιχειρηματίας) και όσων έχουν δρομολογηθεί. ...

Τι κοινό έχουν Λάτση-Βασιλάκης

Τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της LatsCo Hellenic Holdings Sarl στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσαν χθες ο όμιλος Fourlis και το family office της Μαριάννας Λάτση. Στο 4,2% του μ.κ έναντι 8.000.000 ευρώ, μέσω της Trade Logistics η εκχώρηση. Πλέον η Μαριάννα Λάτση συμμετέχει στην ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis από κοινού με τον Ευτύχη Βασιλάκη, καθώς η Autohellas έχει αποκτήσει το 11,9% του μ.κ της προς εισαγωγή ΑΕΕΑΠ από τον Μάϊο του 2022. Μαριάννα Λάτση και Ευτύχης Βασιλάκης είχαν παράλληλη συμμετοχή στην Lamda Development, με την αδελφή του Σπύρου Λάτση να αποχωρεί την εισηγμένη Ιούλιο του 2020. Ο βασικός μέτοχος της Autohellas και της AEGEAN παραμένει (αγορασμένος σε υψηλότερες τιμές).

Πότε θα ξεφορτώσουν και πότε θα φορτώσουν τα funds;

Μία σημαντική... λεπτομέρεια που πρέπει να εξακριβωθεί για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι το πότε τελικά θα ξεφορτώσουν τα funds που ΔΕΝ επενδύουν σε αναβαθμισμένες αγορές, όπως είναι πλέον το ΧΑ μετά την επενδυτική βαθμίδα και πότε θα αρχίσουν να αγοράζουν τα funds που θα βάλουν στο ραντάρ τους την ελληνική αγορά μετά την αναβάθμιση. Αυτή η... λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όσοι γνωρίζουν τα χρονοδιαγράμματα των ξένων ή όσοι τα μαντέψουν θα κάνουν σοβαρή διαφορά στις αποδόσεις τους και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Εκτός και αν αυτή η πίεση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι ήδη ξεκίνησε το ξεφόρτωμα. Για την ιστορία να σας μεταφέρω ότι εδώ και καιρό ότι τα παράγωγα έχουν την τιμητική τους. Για το τελευταίο θα επανέλθω...

Τα "περίεργα" επιχειρηματικά ραντεβού φόρα παρτίδα

Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται, αρκετά θα έλεγα, επαγγελματικά ραντεβού σε γνωστό all day bar στο Νέο Ψυχικό, την ώρα που είναι γνωστό σε αυτούς τους κύκλους ότι το ίδιο κατάστημα επισκέπτονται καθημερινά οι μισοί επιχειρηματικοί ρεπόρτερ. Και δεν μιλάω για τους επιχειρηματίες που έχουν καλές σχέσεις ή συνεργασίες μεταξύ τους, μιλάω για κάποιες συνθέσεις τραπεζιών που κατά το παρελθόν ή και στο παρόν είναι "σκοτωμένοι". Χθες για παράδειγμα στο συγκεκριμένο στέκι βρίσκονταν τέσσερις δημιοσιογραφο-εκδότες, την ίδια στιγμή που σε διπλανά τραπέζια κάθονταν ¨περίεργα¨ επιχειρηματικά σχήματα. Για να είμαι ειλικρινής και να μην θέλεις να ακούσεις, δεν γίνεται, διότι η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Μήπως θεωρούν ότι είναι διασφαλισμένο το... off the record ή απλά αδιαφορούν; Θα φανεί με το πρώτο δημοσίευμα που θα έχει ενδιαφέρον.....

Μικρά με... ενδιαφέρον

******Λόγω ζημιών της "Στάμου" η μείωση της κερδοφορίας του ομίλου Γιώτης. Από τα τελευταία σήματα (που εξαγοράσθηκαν) από την-σχεδόν- 100χρονη ελληνική εταιρεία η μείωση κατά 28% στο (ενοποιημένο)καθαρό αποτέλεσμα.Στα 82,8 εκατ. οι πωλήσεις της ιστορικής εταιρείας.

*******Αυτή την φορά, οι της Ahold ενδεχομένως να δουν πιο δυκαταβατικά την πρόταση της Lidl. Οι Γερμανοί είχαν "πολιορκήσει" τους Ολλανδούς-προ Covid-19 και για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η αιφνιδιαστική αποχώρηση/παραίτηση Σοφοκλή Γιαννακού-cfo της αλυσίδας- μετά από συνεργασία 15ετών.

******Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων που αναδύονται-πλέον- με τακτική συχνότητα εξετάζει ο SSM. Ενδελεχής έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων. Και για την τραπεζική, επιχειρηματική-επενδυτική κοινότητα η νέα κανονικότητα θα είναι η μέχρι πρότινος μη κανονικότητα. Σχεδόν αναπόφευκτη η επιβάρυνση του country risk, για πιο ευάλωτες οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ