Τα μυστικά των super markets που δεν θα μάθει ποτέ το υπουργείο Ανάπτυξης και οι νέες... τράπεζες

Τα μυστικά των super markets που δεν θα μάθει ποτέ το υπουργείο Ανάπτυξης και οι νέες... τράπεζες

Αλυσίδες supermarket που διαχειρίζονται τζίρους δισεκατομμυρίων και κρατούν ως επτασφράγιστα μυστικά τις τελικές τιμές 

Ερχεται η ώρα των πολλών ταχυτήτων στην Ε.Ε

Mεταξύ σφύρας και άκμονος η ΕΚΤ, καθώς μετά και την δέκατη σερί αύξηση επιτοκίων ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα, το όλο και ακριβότερο χρήμα φθείρει την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, ενώ ο ένας μετά τον άλλο τραπεζίτες και οικονομολόγοι ζητούν την χρήση δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρων. Πρακτικά όπως αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις Μητσοτάκη στην ΔΕΘ η στροφή προς την δημοσιονομική πολιτική σημαίνει περιοριστική και ακόμη πιο σφιχτή για επιχειρήσεις, κοινωνία.

Σε μία συγκυρία που, Βερολίνο-Παρίσι προωθούν την ατζέντα τους για μία Ευρώπη περισσότερων ταχυτήτων και οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν αλλαγές στη βάση της έκθεσης Ντράγκι με την ανταγωνιστικότητα της ευρω-οικονομίας να φθίνει οι αναταράξεις γίνονται, ήδη, αισθητές πρώτα στον "ευαίσθητο" χώρο των αγορών. Αποδόσεις κρατικών ομολόγων στα ύψη, προειδοποιήσεις τραπεζικών κολοσσών για κορύφωση της κερδοφορίας τους (από την επιτοκιακή τακτική της ΕΚΤ), ανησυχίες για νέες γενιές μη εξυπηρετούμενων δανείων με οικονομίες μεγέθους λ.χ. της Ιταλίας στη μέγγενη του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με όσα επεργάζονται Βερολίνο-Παρίσι και αναλυτικά θα αναφέρονται στην έκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα η λήψη αποφάσεων δεν θα βασίζεται στον κανόνα της ομοφωνίας, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα εφαρμόζεται αλά καρτ, και η συνδρομή του "κέντρου" προς την περιφέρεια θα παρέχεται κατά περίπτωση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το ευτυχές για την Αθήνα είναι πως, σε αυτή την φάση-τουλάχιστον για το 2024- το πρόβλημα δεν θα είναι η Ελλάδα αλλά κυρίως η Ιταλία ενδεχομένως και η Ισπανία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των 3 οικονομιών είναι ενδεικτικές ενός κλίματος που διαμορφώνεται αθόρυβα, υποδόρια με το GR10Y στο 4,059%, το IT10Y στο 4,475%, το SP10Y στο 3,763% έναντι 2,7055% του αντίστοιχου γερμανικού bund. Σε τιμές Τετάρτης και με τον ΟΔΔΗΧ να έχει-ήδη- προσδιορίσει τις ανάγκες του 2024 στα 7 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2024 με τα 350 δισ. που θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές, μόνο κατά το πρώτο 6μηνο με πιθανότερο το ενδεχόμενο παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα κόστους. Ηδη σε "κλειστά τραπέζια" επενδυτικών οίκων συζητούνται οι στρατηγικές τους για το επόμενο έτος, προεξοφλώντας πως τα πανίσχυρα σπίτια θα επιβάλουν τους δικούς τους αυστηρούς όρους δανεισμού/χρηματοδότησης προς ευάλωτες οικονομίες, κλάδους.

Ερχονται δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα

Στην Αθήνα και σε υψηλότατο επίπεδο γνωρίζουν τι "παίζει" πίσω από τις...κλειστές πόρτες, ήδη οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών έλαβαν γνώση στην διάρκεια του συνεδρίου της BofA στο Λονδίνο, η προειδοποίηση της Societe Generale δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και οι νέες παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα προφανώς και έγιναν για συναφείς λόγους. Με "βουτιά" 12,1% στη μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζες της Γαλλίας υποδέχθηκαν την Δευτέρα οι επενδυτές το νέο στρατηγικό σχεδιασμό του (νέο) ceo Slawomir Krupa ο οποίος αναφέρθηκε στην προοπτική μικρής ή και μηδενικής αύξησης στις ετήσιες πωλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στο πλαίσιο του EuroFi2023 είχε πει-μεταξύ άλλων- ότι "...οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές περιβάλλον εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής..." την ώρα που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να "ανοίξει το παιχνίδι" και προς το λεγόμενο "μη τραπεζικό τομέα". Αμοιβαία Κεφάλαια, αντισταθμιστικά κεφάλαια, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά και κλαδικά/επιχειρηματικά ταμεία, fintech κ.λ.π έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο του core τραπεζικού συστήματος διεθνώς, θέμα χρόνου να διεκδικήσουν μερίδια και στην ελληνική αγορά.

Θέμα χρόνου (και επενδυτικής συγκυρίας) να "σπάσει" η απόλυτη κυριαρχία των τραπεζών στην χορήγηση δανείων ερμηνεύουν παράγοντες του κλάδου τις σχετικές εξαγγελίες του υπ. Οικ στην αρχή της εβδομάδος. Ο non banks sector, όπως ονομάζεται διεθνώς ο ευρύτερος αυτός χώρος αναπτύσσεται θεαματικά τα τελευταία 14χρόνια, με ενδεικτικά τα στοιχεία του Λουίς ντε Γκιντός πως, το μερίδιο του έχει αυξηθεί-μετά την κρίση του 2008 και πλέον το ένα στα τέσσερα ευρώ δανείων που χορηγούνται στην ευρωζώνη προέρχονται από τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν κατατοπιστικός "... στη ζώνη του ευρώ, το συνδυασμένο συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών, των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, των ασφαλιστικών εταιρειών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών ειδικού σκοπού έχει διπλασιαστεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση από 15 τρισεκατομμύρια ευρώ σε 31 τρισεκατομμύρια ευρώ..." συμπληρώνοντας ότι "... οι πιστώσεις που χορηγούνται από μη τραπεζικά ιδρύματα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008, από 15% σε 26% στο τέλος του προηγούμενου έτους...".

Πως έχει η κατάσταση, διεθνώς ειδικότερα στην Ευρώπη: η νέα τάση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων από non-banks είναι να εισέρχονται σε αυτό τον τομέα όχι μόνο εταιρείες fintech, αλλά και επενδυτικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, όπως η Black Rock και η Fidelity και να να δημιουργούν ειδικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μέσω των οποίων παρέχουν δάνεια (κατά κανόνα με εξασφαλίσεις) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε startups. Και στην ελληνική αγορά: υποψήφιοι για να ανταγωνισθούν τις τράπεζες είναι οι εταιρείες fintech, (στις οποίες έχει αναφερθεί και ο Αλεξ Πατέλης) με γνωστότερη/ισχυρότερη την Viva Wallet (στο μ.κ συμμετέχει με 48,5% η JPMC).

Η V.W αποτελεί ειδική περίπτωση στον χώρο των fintech, έχοντας εξαγοράσει και τραπεζική άδεια, συνεπώς θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην χορήγηση δανείων άμεσα. Εκτός από την Viva, στον χώρο δραστηριοποιούνται άλλες 16 μικρότερες εταιρείες fintech και έχουν εξασφαλίσει μερική χρηματοδότηση από funds και επενδυτές. ...

Βέβαια, όπως γράφαμε και χθες, διεθνής εμπειρία υπάρχει αλλά η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τεράστια ποσοστά αθετήσεων όσον αφορά στην εκπλήρωση προηγούμενων δανειακών υποχρεώσεων. Θα έρθει λοιπόν η fintech εταιρεία ή το fund θα πάρει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας -η εποπτεία της αρχής πάνω από όλα- και θα δανείσει τους αγοραστές ακινήτων με δελεαστικότερους όρους συγκριτικά με τις συστημικές τράπεζες αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο; Και τελικά, οι χορηγήσεις στην Ελλάδα είναι περιορισμένες επειδή λείπει ο ανταγωνισμός ή επειδή οι τιμές των ακινήτων και τα επιτόκια έχουν ξεφύγει; Δεν δίνονται χορηγήσεις επειδή κρίνεται ότι οι αιτούντες δεν πληρούν τα κριτήρια; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.

IRIS εδώ, IRIS… εκεί.

Όποιος κατάλαβε τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση με το IRIS να ενημερώσει και τους υπόλοιπους. Η μεταφορά χρημάτων χωρίς προμήθεια μέχρι του ποσού των 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, παρέχεται ως υπηρεσία και σήμερα. Τι ακριβώς θα γίνει ουδείς ξέρει. Θα διευρυνθεί το ποσό; Θα αποτελέσει το IRIS λύση για να αντικατασταθούν συναλλαγές που σήμερα γίνονται με μετρητά; Ας περιμένουμε στο ακουστικό μας.

Το 9% που… βγάζει μάτι

Η θέσπιση ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που εφάρμοσε (και πρόβαλε) η σημερινή κυβέρνηση κατά την 1η της θητεία. Έλα όμως που αυτό το 9% εφαρμόστηκε και για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με αποτέλεσμα να δηλώνουν το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ολίγων χιλιάδων ευρώ στην υγεία των κορόϊδων. Μην παραξενευτούμε λοιπόν αν εγκαταλειφθεί η σημερινή κλίμακα. Το πολιτικό marketing έχει ήδη λειτουργήσει και το έδαφος έχει καλλιεργηθεί. Οι 7 στους 10 δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, να κάνουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις για να δούμε πως τα βγάζουν πέρα με εισόδημα ολίγων ευρώ τον μήνα κλπ.

O υπάλληλος του υπουργείο Ανάπτυξης και τα επαγγελματικά μυστικά

Μια απλή ερώτηση από κάποιον που δεν γνωρίζει και καλά τα του ανταγωνισμού των supermarket. Αλυσίδες supermarket που διαχειρίζονται τζίρους δισεκατομμυρίων και κρατούν ως επτασφράγιστα μυστικά τις τελικές τιμές στις οποίες προμηθεύονται, θα στέλνουν email με τους τιμοκαταλόγους τους στους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης; Δεν είναι εμπορικά μυστικά αυτοί οι τιμοκατάλογοι; Δεν θα υπάρξει φόβος διαρροών; Και άντε και οι αλυσίδες στέλνουν τους «ονομαστικούς καταλόγους» που κυκλοφορούν ευρέως από τους προμηθευτές. Θα κοινοποιούν και τις πολιτικές εκπτώσεων που γίνονται επί των ονομαστικών τιμών; Και τις λοιπές εκπτώσεις ανάλογα με την προβολή του κάθε προϊόντος στο ράφι; Σήμερα έχει την πρώτη συνέντευξη τύπου η νεοσύστατη ένωση των supermarkeταδων. Να φανταστούμε ότι θα ερωτηθούν επί του θέματος.

Αποκάλυψη (τόκων) τώρα…

Τους τόκους που πληρώνει επιπλέον ο ΟΔΔΗΧ εξαιτίας της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, των εντόκων κλπ, τους βλέπουμε στο μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο από τα διμερή δάνεια χάνονται εκατομμύρια κάθε μήνα καθώς το επιτόκιο των λεγόμενων GLF είναι κυμαινόμενο και συνδεδεμένο με το Euribor. Όμως, πουθενά δεν γράφεται το κέρδος που αποκομίζει ο διαχειριστής από τα swaps που έχουν συναφθεί και τα οποία έχουν γυρίσει σε κέρδη τρελά. Ζητείται καλύτερη απεικόνιση των δεδομένων. Ακόμη και για λόγους… marketing. Πώς θα πειστεί και ο τελευταίος καχύποπτος ότι στην παρούσα συγκυρία το ελληνικό χρέος δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις στο κόστος του χρήματος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ