Την προσεχή Παρασκευή η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και οι προσδοκίες στο ΧΑ

Την προσεχή Παρασκευή η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και οι προσδοκίες στο ΧΑ

Rebalanicing, οικονομικά αποτελέσματα, αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και οι πρώτες εκτιμήσεις για την στάση της DBRS την προσεχή Παρασκευή

---Συνεδρίαση με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών στα ευρωπαϊκά, συνεδρίαση αναδιάταξης θέσεων λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάνω από τα 454 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο "κλείσιμο" από 100 εκατ. στις 17.05΄, με συναλλαγές 178,9 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 107,7 εκατ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

---Κατακόρυφα αυξημένες συναλλαγές και σε Alpha Bank (24,1 εκατ. ευρώ) αλλά και σε Eurobank (19,2 εκατ. ευρώ), Εθνική (16,8 εκατ. ευρώ), όπως και σε ΟΤΕ (20,9 εκατ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (18,8 εκατ. ευρώ). Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο για την αγορά, με σταδιακή ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου- περίπου 20% κατά μέσο όρο εξαιρούμενων των εισροών/εκροών λόγω rebalancing -ενισχύοντας την προσέγγιση χρηματιστών για διακριτή επανεργοποίηση θεσμικών επενδυτών.

---Από τις 1.263,34 μονάδες (18/8) οι πρώτες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, σταδιακά πάνω από το όριο των 1.300 και φτάνοντας έως την περιοχή των 1.320 μονάδων. Ουσιαστικά μετά από διόρθωση τεσσάρων σερί εβδομάδων η αντίδραση με υπερίσχυση των αγοραστών, κυρίως σε συγκεκριμένα blue chips, δευτερευόντως σε τραπεζικά "χαρτιά".

----Θετικό το "κλείσιμο" της εβδομάδος, αλλά με απώλειες σε διάστημα μηνός. Και ενώ σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. το θέμα ήταν ο πληθωρισμός, το χαμηλό εβδομάδος στις αποδόσεις των ευρωομολόγων μετά την ανακοίνωση του ή η υποχώρηση του ευρώ με το βλέμμα στα σχόλια της Γερμανίδας αξιωματούχου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ στην Αθήνα η οριακή κάμψη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Αύγουστο ουδόλως απασχόλησε την αγορά.

----Rebalanicing, οικονομικά αποτελέσματα, αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και οι πρώτες εκτιμήσεις για την στάση της DBRS την προσεχή Παρασκευή απασχόλησαν την κοινότητα. Με την προσθήκη της Πειραιώς συμπληρώνεται το “καρέ” των τραπεζικών- η βαρύτητα των οποίων ενισχύεται περισσότερο- μειώνεται κατά έναν ο ευρύτερα ενεργειακός κλάδος αλλά ενισχύονται επιμέρους σταθμίσεις λ.χ. Mytilineos, Jumbo. Θα φανεί, κατ' αρχήν σήμερα Παρασκευή- πρώτη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου- εάν θα υπάρξει "ουρά" εντολών κυρίως για Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και κατά πόσον θα αντιδράσουν οι αγοραστές σε μετοχές που "πιέστηκαν" μέσω των πακέτων ακριβώς στο "κλείσιμο" τους.

----H Morgan Stanley υπολογίζει ότι η μετάβαση της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτης MSCI Greece Standard και αντίστοιχα η μετάβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap συνολικά θα αυξήσουν τη βαρύτητα της χώρα στις αναδυόμενες αγορές του οίκου MSCI . Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών του οίκου η νέα προσθήκη θα συμβάλλει στην αύξηση της στάθμισης της χώρας κατά 0,04% στον κύριο δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets.

----Από την άλλη πλευρά, η μετάβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον δείκτη MSCI Greece Standard τον δείκτη Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας στον κύριο δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets κατά 0,01%.. Στον ρυθμό και της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου οι επενδυτές, εχθές ήταν η Helleniq Energy, την Δευτέρα η σειρά του ΟΠΑΠ και ακολουθούν κι άλλες εισηγμένες με την AEGEAN να ξεχωρίζει προς το τέλος της εβδομάδος.

----Την προσεχή Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου) η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για την επενδυτική κοινότητα. Στο 3,715% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, σε πτώση όλα τα ευρω-ομόλογα μετά την ανακοίνωση στοιχείων για πληθωρισμό Αυγούστου.

--- Θεαματική η άνοδος για τη μετοχή της Cenergy Holdings με αυξημένες συναλλαγές μάλιστα, που μετά από συνεχή θετικά "κλεισίματα" "γύρισε" στην χθεσινή συνεδρίαση. Στα 7,07 ευρώ (-2,62%) μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά, έως τα 7,40 ευρώ με αντίστοιχη αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας στα 1,4 δισ. -στα 1,344 δισ. χθες Πέμπτη-.

----Στην αγορά αποδίδουν την χρηματιστηριακή πορεία τόσο με την πληθώρα σημαντικών έργων που αναλαμβάνει διεθνώς ο όμιλος (είτε μέσω της Ελληνικά Καλώδια είτε μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου) όσο με την επικείμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού του μ.κ σε fund. Με 79,78% συμμετέχει ο όμιλος Viohalco στο μ.κ της Cenergy Holdings και πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία θέλουν το placement για ένα ποσοστό 5%-7% να προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα, για ορισμένους ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

----- Μαθαίνω ότι χρηματιστηριακός παράγων-και μάλιστα πρόεδρος σε κάποια από τις Ενώσεις/Φορείς μετόχων/επενδυτών του ΧΑ προχώρησε τελευταία στην εξ' ολοκλήρου εξαγορά ισχυρής ΕΛΔΕ της Αρκαδίας. Ο ίδιος σχεδιάζει μέσω της συνένωσης δυνάμεων και άλλων ανάλογων ενεργειών να συγκροτήσει ΑΕΠΕΥ, με στόχο- πέραν των άλλων- να προωθήσει τα συμφέροντα τοπικών επιχειρήσεων του νομού, έχοντας ως σκοπό μέχρι την είσοδο των μεγαλύτερων σε κάποια από τις αγορές του ΧΑ. Κυρίως η ΕΝαλλακτική αλλά και η Παράλληλη Αγορά προσφέρονται για Μεσαιο-Μικρές εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς και βασικούς μετόχους οι οποίοι βλέπουν θετικά την χρηματιστηριακή προοπτική. ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ