"Γκριζάρει" το αφήγημα: τα "στρατόπεδα", τα funds που επιμένουν "ελληνικά" και η Morgan Stanley

"Γκριζάρει" το αφήγημα: τα "στρατόπεδα", τα funds που επιμένουν "ελληνικά" και η Morgan Stanley

Στο κομβικό επίπεδο των 1.300 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από σερί τεσσάρων εβδομάδων με διόρθωση και μία μικρή ανοδική αναλαμπή Δευτέρα-Τρίτη. Στο μείον 0,52% και τις 1.293,73 μονάδες την Τετάρτη.  

--->Πρωταθλητής 7μηνου (Ιανουαρίου-Ιουλίου) το ΧΑ εύλογα βρέθηκε στην δίνη ρευστοποιήσεων με το που "γύρισε" το κλίμα στις διεθνείς αγορές απόρροια κυρίως των επιφυλάξεων των funds για την πολιτική των κεντρικών τραπεζιτών και των ανησυχιών για βασικούς κλάδους της οικονομίας της Κίνας.

---> Στο ΧΑ η διόρθωση έφθασε έως την περιοχή των 1.250 σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα από τα "υψηλά" 9+ ετίας. Η μερική κατοχύρωση θέσεων, κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά απολύτως φυσιολογική για μία bull market- οικονομία χώρας με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Ανθεκτικές οι μετοχές των περισσότερων εισηγμένων, καθώς τα αποτελέσματα 6μηνου "έδειξαν" πως οι 7 στις 10 συνεχίζουν ανοδικά παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα μεγέθη δευτέρου 6μηνου, καθώς τα στοιχεία σημαντικών κλάδων δείχνουν επιβράδυνση ή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε οικονομίες μεγέθους της Γερμανίας, Γαλλίας.

---> Το εάν και κατά πόσον θα επηρεαστούν κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικότερα όσες απευθύνονται στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα ερώτημα, όπως και το τελικό "ταμείο" από τον τουρισμό. Ωστόσο, όπως φαίνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις όλο αυτό το δραματικό σκηνικό που έχει "φουντώσει" με τις εκτεταμένες πυρκαγιές, η εκτεταμένη καταστροφή σε περιοχές με νευραλγικές εγκαταστάσεις-υποδομές (λ.χ. Νέα Αγχίαλος, Αλεξανδρούπολη) δικαιολογεί τον προβληματισμό ορισμένων διαχειριστών (ξένων funds) ως προς την αποτελεσματικότητα διαχείρισης μίας κυβέρνησης που παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες.

---> Προσώρας ο προβληματισμός παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, πρακτικά δεν μετουσιώνεται σε επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος ή των προβλέψεων για τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας. Συνιστά όμως, ένα...γκριζάρισμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε αυτό το στάδιο δηλαδή προτού προσλάβει πρακτική διάσταση.

---> Οι εκθέσεις οίκων που δημοσιεύθηκαν το τελευταία διάστημα παραμένουν θετικές (HSBC, Deutsche Bank, JPMC) θα ακολουθήσουν κι άλλες με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισηγμένων όπως ΟΠΑΠ, AEGEAN, η προχθεσινή έκδοση εντόκου διάρκειας 26 εβδομάδων για 625 εκατ. έγινε με ελάχιστα πιο ακριβό κόστος 3,83% (από 3,80%), η απόδοση του 10ετούς σταθερά χαμηλότερη του αντίστοιχου ιταλικού συν επί μέρους εξελίξεις όπως οι 4 προσφορές για το λιμάνι του Βόλου, η αγορά επιπλέον 17,4% της Ελληνικής από την Eurobank συν την προοπτική διαγωνισμών (ΒΟΑΚ, Αττική Οδός κ.α. ) δικαιολογούν και με το παραπάνω την αποτίμηση των εισηγμένων που δεν ξεπερνά τα 87 δισ. ευρώ.

---> Αντίρροπα, σύμφωνα με μερίδα χρηματιστών θα μπορούσε να λειτουργήσει το γεγονός πως, παρ' όλα τα προβλήματα, παθογένειες της η Ελλάδα- οικονομία/κοινωνία- παραμένει μία από τις εξαιρέσεις ενός γενικότερα προβληματικού περιβάλλοντος και επενδυτικά. Οι συχνές-πλέον- προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για την ίδια την οικονομία των ΗΠΑ, το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα κ.λ.π επιβαρύνουν τις διεθνείς αγορές, με την Standard & Poor's στα βήματα της Moody's κ.ο.κ σκηνικό απ' όπου η "ρηχή" ελληνική αγορά (μετοχών, ομολόγων) προβάλλει σαν εναλλακτική μερικής αντιστάθμισης.

---> Μόλις την Τετάρτη η πανίσχυρη JPMC βγήκε bullish για την ελληνική αγορά, τεκμηριώνοντας την θέση της σε 4 πυλώνες:-σταθερή δυναμική στις τράπεζες, - ελκυστικές αποτιμήσεις, - μέτρια τοποθέτηση προσφέρει τεχνική άνοδο και τέλος - ισχυρό μακροοικονομικό υπόβαθρο. Οι αναλυτές της JPMC συμμερίζονται την εκτίμηση της πλειονότητας των ξένων οίκων ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) θα έρθει φέτος και θα δώσει ώθηση για το κλίμα», επισημαίνει η JP Morgan.

---> Αναμφίβολα η "επενδυτική βαθμίδα" είναι ένας από τους joker που θα μπορούσαν να γυρίσουν ανάλογα το παιχνίδι, είτε προς το καλύτερο -εάν αποκτηθεί μέσα στο 2023- είτε προς το χειρότερο- εάν πάει για το 2024.- Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλουν και "εξωγενείς" παράμετροι λ.χ. μία απόφαση της ΕΚΤ ευνοϊκή για τις αγορές. Για παράδειγμα η "βουτιά" στην επιχειρηματική δραστηριότητα της γερμανικής οικονομίας, ο τρίτος σερί μήνας με αρνητικό ρυθμό για την γαλλική ενδέχεται να επηρεάσουν τα μέλη του δ.σ της ΕΚΤ.

---> Ηδη, την Τετάρτη με την δημοσίευση των στοιχείων-σοκ για τον ΡΜΙ της οικονομίας της Γερμανίας το ποσοστό των αναλυτών που προεξοφλούσε ακόμη μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β (στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου) μειώθηκε στο 40% (από 50%). Αυτό υποδηλώνει ότι κλίνουν προς μια παύση του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ που έχει ανεβάσει τα επιτόκια από βαθιά αρνητικό έδαφος στο 3,75% σε μόλις έναν χρόνο. Θα διαδραματίσει και η ΕΚΤ ρόλο στην απόκτηση (ή όχι ) της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή το 2024 όπως εκτιμά η Morgan Stanley- ο μόνος ξένος οίκος που μεταθέτει για τον επόμενο χρόνο το IR.

---> Σε πρόσφατη έκθεση του ο οίκος, με τίτλο "ο δρόμος προς τον παράδεισο χτίζεται με πολλή προσπάθεια", η Ελλάδα αξιολογείται με rating χαμηλότερο της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση έχει βελτιωθεί σταδιακά χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και της ορατής προόδου που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, πρόσφατη αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης σε στάση αναμονής. Έτσι, με βάση τις τελευταίες εκθέσεις των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών πιθανόν να καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, που τοποθετείται το 2024 τουλάχιστον και όχι το 2023 που αποτελεί τον εθνικό στόχο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ