Το 3πλό παράδοξο των αγορών, η ελληνική εξαίρεση και τα σχέδια των κατασκευαστών

Το 3πλό παράδοξο των αγορών,  η ελληνική εξαίρεση και τα σχέδια των κατασκευαστών

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων καλά κρατεί. Η απόδοση του US10Y συνεχίζει υψηλότερα παρά το ότι μόλις την Τρίτη είχε φτάσει στο υψηλό επίπεδο του 2008.Στο 4,3% χθες Πέμπτη από 4,258% την Τετάρτη κ.ο.κ 

Και εδώ είναι που ένας...πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών αρχίζει να "μετρά" τα παράδοξα, 3 και όχι 1 ξεκινώντας από την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Fitch σε μία συγκυρία που η Janet Yellen υποδυόταν τον υπέρ πάντων αγώνα για να συγκεντρώσει το υπ. Οικονομικών περισσότερα από μισό τρισ $. Θα περίμενε, λοιπόν ο φοιτητής, ότι με υποβαθμισμένο το αξιόχρεο και το δημόσιο να δανείζεται σαν τρελό, θα εξασθενούσε το δολάριο. Αντιθέτως, ισχυροποιείται έναντι του ευρώ και των άλλων κύριων νομισμάτων. Ο.Κ ισχυροποιείται το δολάριο άρα υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αντιθέτως "χτυπούν" υψηλό 15ετίας.

Αναπόφευκτα το αμερικανικό παρασέρνει υψηλότερα το γερμανικό (2,68%), το αγγλικό (4,70%), το γαλλικό (3,24%) κ.ο.κ Αυτά ενόσω, ειδικά στις ΗΠΑ, φαίνεται πως ο "σκληρός" πληθωρισμός έχει αποκτήσει κλίση προς χαμηλότερα, άρα η Fed θα πρέπει να εξετάζει την παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Αντιθέτως, Τετάρτη με την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας FOMC βγήκε το συμπέρασμα πως, η Fed στις 20 Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο θα αυξήσει κατά επιπλέον 0,25% το βασικό επιτόκιο του 5,25%-5,50%. Υπάρχει ένα...υπόστρωμα τεράστιου δημοσίου/κρατικού χρέους (χώρια το ιδιωτικό) που κινείται σαν μάγμα κάτω από ηφαιστειακή πλάκα λίγο πριν την έκρηξη, και αυτό συντίθεται από τα παράδοξα αυτής της περιόδου.

--->Για τους παλαιότερους-και τηρουμένων των αναλογιών- ανάλογο φαινόμενο είχε καταγραφεί πριν 52 χρόνια, και συγκεκριμένα ανήμερα της Παναγίας (για εμάς) στις 15 Αυγούστου 1971. Ηταν τότε-που η "έκρηξη"- είχε οδηγήσει στην κατάρρευση της σχέσης δολαρίου-χρυσού.

--->Κούτρας-Σίψας, μαζί (; ). Εύλογο το ερώτημα για όσους παρακολουθούν την θεαματική άνοδο των μετοχών Δομικής Κρήτης και ΕΚΤΕΡ, "μεσαίων" μεγεθών του κατασκευαστικού κλάδου. Ακόμη πιο εύλογο όμως για όσους έτυχε να στηθούν στις οθόνες τους, χθες Πέμπτη, και να απολαύσουν το "άλμα" αμφότερων των τίτλων, με σχεδόν 10% στα 3,23 για την ΔΟΜΙΚ όπου βασικός μέτοχος είναι ο Δημήτρης Κούτρας (ex ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat) και στα 2,98 για την ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα.

Ο καθένας τους ξεχωριστά έχει δηλώσει (σε αναλυτές και δημοσιογράφους) πως στόχος του είναι η μεγέθυνση της εταιρείας του, μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ κατέστησε σαφέστατη την πρόθεση να "ανέβει" κατηγορία προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου-μεγαλύτερου προϋπολογισμού- Προς ώρας δικαίωμα συμμετοχής στην Ανώτερη Τάξη έχουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, AVAX, Intrakat.

Επίσης ο καθένας τους ξεχωριστά δεν επιβεβαιώνει (αλλά ούτε και διαψεύδει) πως μεταξύ των εταιρειών τους θα μπορούσε να υπάρξει στρατηγικού ( ; ), μετοχικού ( ; ) χαρακτήρα/μορφής συνεργασία. Οπερ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ