Οι...συμπτώσεις της Helleniq Energy,ο ΟΛΠ, ο Εμάνουελ και οι Αραβες της Σμύρνης. Βγαίνει και η Alpha
Το ερώτημα γιατί τώρα; θα μπορούσε να απαντηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς ο σχεδιασμός υπάρχει εδώ και χρόνια απλά είχε "παγώσει"
Συμπτώσεις ( ; )
Δεν έδειξε να ξαφνιάζεται η αγορά από την είδηση πως, η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ δλδ οι 2 κύριοι βασικοί μέτοχοι της Helleniq Energy προτίθενται να διαθέσουν μέσω χρηματιστηρίου μέρους της συμμετοχής τους. Ο λόγος; διεύρυνση της διασποράς, με την συμμετοχών συμφερόντων Λάτση να φθάνει το 45,12% και το Ταμείο το 35,48%. Σε αυτά τα ποσοστά, για να έχουμε καλύτερη εικόνα του free float έλληνες θεσμικοί έχουν ένα 5,46% και 3,39% ξένοι, συνολικά κάτι περισσότερο από ένα 10% του μ.κ "κυκλοφορεί στην αγορά". Στα 2,353 δισ. η αποτίμηση της Helleniq Energy υστερεί έναντι της...άσπονδης Motor Oil που αποτιμάται στα 2,583 δισ.
Απόκλιση που οφείλεται στην διαφορά απόδοσης των 2, δεδομένου ότι για τη μετοχή της Helleniq Energy η μεταβολή είναι 1,45% έναντι 6,69% της Motor Oil. Mεγαλύτερη η διαφορά-αναλογικά- και σε κύκλο εργασιών, ebitda, απόδοση κεφαλαίου κ.λ.π Το ερώτημα γιατί τώρα; θα μπορούσε να απαντηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη καθώς ο σχεδιασμός υπάρχει εδώ και χρόνια απλά είχε "παγώσει" σε βαθμό που ξεχάστηκε. Είναι όμως έτσι; το fpress απευθύνθηκε σε 2 παράγοντες του χώρου, οι οποίοι συσχέτισαν την ενεργοποίηση αυτής της πρόθεσης αφ' ενός μεν με το επιθετικό άνοιγμα της EFG International στην ιδιωτική-επενδυτική τραπεζική, αφ' ετέρου με την παρουσία της ExxonMobil (από κοινού με την Helleniq Energy) στις έρευνες για φυσικό αέριο "νότια" και "νοτιοδυτικά" της Κρήτης.
Οσον αφορά στην EFG International, σύμφωνα με τον Boris Collardi (στο Bloomberg) η τράπεζα έχει πλάνο για πρόσληψη 100 τραπεζιτών (πάντα με το μέλος του δ.σ της EFGI) περίπου 30 έχουν ήδη προσληφθεί στον Ασιατικό τομέα, και αναμένονται πολλοί ακόμη, καθώς ο όμιλος ενδυναμώνει την παρουσία του στις αγορές της Ν.Α Ασίας και Κίνας. Για την ExxonMobil, γνωστό εδώ και μέρες έχουν στα χέρια τους τις πρώτες εικόνες των γεωλογικών δομών του υπεδάφους των θαλασσίων παραχωρήσεων σε Κρήτη (και Ιόνιο) με πολύ ενθαρρυντικές ενδείξεις. Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου δεν αποκλείεται στο πρώτο 3μηνο του 2024 ExxonMobil και Helleniq Energy να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις όσον αφορά στην προοπτική των ερευνών.
Οι ίδιοι θεωρούν τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών άκρως ενθαρρυντικά. Επίσης γνωστό, μου θύμισαν οι ίδιοι ότι, Helleniq Energy (και Energean) είναι σε αναζήτηση επενδυτών για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Σε όλα αυτά "κολλάει" και η ρητή αναφορά του Τζον Αρντιλ στην παρουσία του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα (από κοινού σε Ισραήλ, Κύπρο). Ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Διεθνών Ερευνών της ExxonMobil έκανε ενδιαφέρουσες αναφορές (και ) για την Ελλάδα, τελευταία σε συνέδριο του Economist για την Κύπρο, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
=====================================================
Πειραιώς στις αγορές, μετά την Alpha Bank
Η διοίκηση της Πειραιώς "βγαίνει" στις αγορές με σκοπό την άντληση 400 εκατ. ευρώ. Η σχετική οδηγία/mandate δόθηκε μεσημέρι Τετάρτης σε, JP Morgan, UBS, Goldman Sachs, Commerzbank, IMI-Intesa SanPaolo για την έκδοση ενός τίτλου 5ετούς διάρκειας-non call για τα πρώτα 4 χρόνια- με ένα κουπόνι στο 7%. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Απευθύνεται σε ξένους θεσμικούς και βαθμολογείται με Β1 από τον οίκο Moody's και Β+ από την Standard & Poor's.
Η κίνηση αυτή της Πειραιώς έρχεται σχεδόν μισό μήνα μετά την "έξοδο" της Alpha Bank, με senior preferred ομόλογο. Υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ., διάρκειας 6ετών με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία με ονομαστικό επιτόκιο 6,875% και απόδοση 7%. Η έκδοση προοριζόταν αρχικά για 400 εκατ. ωστόσο λόγω της αυξημένης προσφοράς-ξεπέρασε τα 1,3 δισ., από περισσότερους των 130 επενδυτών- έφτασε τα 500 εκατ. επιβεβαιώνοντας την θετική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για τα ελληνικά assets στις αγορές. Το κύριο μέρος της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές (56%) σε τράπεζες και wealth management (36%) με το 75% να προέρχεται από ξένους.
==================================================
O ΟΛΠ, ο Εμάνουελ και οι Αραβες της Σμύρνης.
"Πωλητήριο" στο λιμάνι της Σμύρνης βάζει το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του TWF, είναι σε διαπραγματεύσεις με χώρες του Περσικού Κόλπου (Κατάρ; ) για την εκχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιμανιού Αλσαντζάκ, της Σμύρνης. Διαβουλεύσεις που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του νέου οικονομικού επιτελείου της γείτονος να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Προς τούτο και η περιοδεία του Ρ.Τ Ερντογάν. Η προοπτική πώλησης του τουρκικού λιμανιού έχει ενδιαφέρον/σημασία και για τα "λιμενικά" της χώρας.
Κινητικότητα στον κλάδο, με τον Εμάνουελ Γκριμάλντι να αποκτά και το λιμάνι Ηρακλείου μετά της Ηγουμενίτσας, το HIG να δηλώνει "παρών" στην περίπτωση που πουλήσει η Belterra/Σαββίδης τη συμμετοχή του στον ΟΛΘ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για του Βόλου και τελευταία "ισχυρά χέρια" τρέχουν (και με αυξημένα κομμάτια) τη μετοχή του ΟΛΠ. Στη λογική των συγκριτικών αποτιμήσεων, θα έχει ενδιαφέρον πόσο θα "τιμολογήσει" το TWF το Αλσαντζάκ όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να καταδειχθεί πόσο under value είναι ο ΟΛΠ στα 556 εκατ. ευρώ. ...
=====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές