Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί οριστικά!
Του Νίκου Σαμοΐλη
Θα κυλήσουν όλα ομαλά και θα ξεπεράσουμε με μιας την ύφεση, την ανεργία και γενικότερα την άθλια οικονομική κατάσταση που βρίσκονται κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες; Σίγουρα όχι!!! Δεν τελειώσαμε. Διότι είτε το θέλουμε είτε όχι τα μέτρα του μνημονίου που έχουν υπολογίσει τα απίστευτα έσοδα έως το 2016 από φόρους, περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και αποκρατικοποιήσεις δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι μπορεί και να τους «βγουν». Ισως να υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις, διότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές μας προθέσεις η εξέλιξη των μεγεθών, αλλά από το συνολικότερο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και η Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, θα κάνει ότι είναι υποχρεωμένη, δηλαδή να καταβάλλει διαρκή προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από τους δανειστές μας, έως ότου διαφανεί στον ορίζοντα ότι κάτι αλλάζει, δυστυχώς δεν φτάνει. Αυτή είναι η αλήθεια. Απαιτούνται ευρύτερες και υψηλότερου επιπέδου αποφάσεις για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Και προς αυτή την κατεύθυνση πυκνώνουν οι φωνές και στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ένωσης που λένε ότι χωρίς επιπλέον «βοήθεια», το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Εκτός από τους επικεφαλής των διεθνών οίκων που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» και θα απαιτηθούν πιο τολμηρές κινήσεις για να σωθεί η χώρα μας, και που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι δηλώσεις να κρύβουν και σκοπιμότητες, το ακούσαμε για πρώτη φορά και από επίσημα χείλη ευρωπαίου αξιωματούχου. Από τον Ολι Ρεν. Αυτός δεν μας είχε ευχηθεί καλό κουράγιο; Τώρα λοιπόν δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος γίνεται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα και ότι χρειάζεται να επέλθει μια συμφωνία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους της. Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων, δηλαδή να μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες στις τρέχουσες τιμές, δηλαδή στο 1/3 της αξίας τους, άρα θα μπορεί να διαγράφει τριπλάσιο χρέος.
Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιτοκίων με τα οποία η Ελλάδα έχει δανειστεί τα 53 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξής της ή η επιμήκυνση αποπληρωμής τους έως ότου να ορθοποδήσουμε. Επίσης κάποιοι έβαλαν στο τραπέζι και την πρόταση να μην εισπράξει η ΕΚΤ τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, επειδή τα έχει αγοράσει σε χαμηλότερα επίπεδα από την ονομαστική τους τιμή. Κάποιοι άλλοι επιμένουν για νέο κούρεμα. Ότι και να προκριθεί πρέπει να γίνει άμεσα για καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν νοείται να συντηρείται για δύο και πλέον χρόνια το ελληνικό πρόβλημα, όταν προ των πυλών με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται μεγαλύτερες οικονομίες που μπορούν να τινάξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα. Ας κάνουν κάτι πριν είναι αργά.
Το άρθρο μου από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"