Η βόμβα του ιδιωτικού χρέους
και ότι χωρίς την εξεύρεση λύσης που θα το καταστήσει βιώσιμο, οδεύουμε ως χώρα ολοταχώς σε στάση πληρωμών. Όμως, όσο επικίνδυνο και να ακούγεται αυτό, οικονομολόγοι και τραπεζίτες, θεωρούν πολύ σοβαρότερο κίνδυνο το ιδιωτικό χρέος. Εκτιμούν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες που ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της χώρας συνολικότερα.
Και ενώ το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση «εγκλωβισμένη» και στις αρνήσεις των δανειστών μας, το διόγκωσε, προφανώς μη μπορώντας να αξιολογήσει τον σοβαρότατο αυτό κίνδυνο ή αδυνατώντας να πάρει μονομερώς αποφάσεις, κάτι που ενδέχεται να κάνει αυτή τη φορά. Στην ίδια παγίδα έπεσαν και οι δανειστές μας οι οποίοι ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι ο Έλληνας έχει εξαντληθεί, επέμειναν επί μακρόν για περιορισμένων δόσεων ρυθμίσεις, οι οποίες αποδείχθηκε περίτρανα ότι απέτυχαν παταγωδώς.
Από τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες δεν προέκυψε ουσιαστική συμφωνία τόσο για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων όσο και των χρεών σε εφορία και ταμεία. Και αυτό γιατί τα δεδομένα του ιδιωτικού χρέους κάθε μέρα που περνά μεταβάλλονται δραματικά, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο, κάτι που μεταβάλλει και τα δεδομένα της συζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Περί τα τέλη του 2012 ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για την υιοθέτηση μιας ρύθμισης που θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Δυστυχώς όμως η συζήτηση, που διαρκεί έως σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει μια διαφορά της τάξης των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Όσο αυτοί μιλούν για να βρουν λύση, τα ληξιπρόθεσμα τρέχουν. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα αυξήθηκαν κατά 16 δισ. ευρώ. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Τα ληξιπρόθεσμα προσεγγίζουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συζήτηση ξεκίνησε όταν ήταν στα επίπεδα των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά την άποψή μου οι ρυθμίσεις είναι η έσχατη λύση. Η αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας με παραγωγή πλούτου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο επειδή αυτά απέχουν πολύ, οι αποφάσεις για κόκκινα δάνεια και χρέη πρέπει να ληφθούν ΧΘΕΣ