Οι Ρώσοι προτιμούν τις ξένες τράπεζες - Κατέθεσαν 94 δισ. δολάρια το 2022

Οι Ρώσοι προτιμούν τις ξένες τράπεζες - Κατέθεσαν  94 δισ. δολάρια το 2022

Το γιουάν έχει γίνει σημαντικός παίκτης, με το μερίδιό του στους διακανονισμούς εισαγωγών της Ρωσίας να εκτινάσσεται στο 23% από 4% πέρυσι

 

Οι συναλλαγματικές καταθέσεις των Ρώσων σε ξένες τράπεζες ξεπέρασαν αυτές στις εγχώριες πέρυσι, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Τρίτη, σε μια αλλαγή που οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις, τις προμήθειες σε λογαριασμούς συναλλάγματος και τις προσπάθειες της Μόσχας να μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα αντίμετρα που εισήγαγαν οι ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις αναλήψεις συναλλάγματος, μείωσαν την πρόσβαση των Ρώσων σε σκληρό νόμισμα το περασμένο έτος.

«Η συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων σε ξένο νόμισμα από τους κατοίκους έχει μετατοπιστεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο της πίεσης των κυρώσεων και της εισαγωγής προμήθειας από ορισμένες τράπεζες σε λογαριασμούς συναλλάγματος», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε μια επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ρωσίας το 2022.

Πρόσθεσε ότι η ενθάρρυνση της χώρας για μείωση της έκθεσης σε ξένα νομίσματα έπαιξε επίσης ρόλο.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι οι καταθέσεις των Ρώσων σε ξένες τράπεζες έφτασαν τα 94 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

«Δεν είναι όλα αυτά τα κεφάλαια στην πραγματικότητα αποταμιεύσεις», ανέφερε η τράπεζα. "Μπορεί εν μέρει να έχουν δαπανηθεί σε αγορές παράλληλων εισαγωγών. Επίσης, ένα ορισμένο μέρος των κεφαλαίων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από πολίτες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία για να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους".

Η Μόσχα έχει προωθήσει ένα λεγόμενο σύστημα «παράλληλων εισαγωγών» για να βοηθήσει τους Ρώσους καταναλωτές να διατηρήσουν την πρόσβαση σε μια σειρά από ξένα προϊόντα, καθώς οι δυτικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από την αγορά.

Πολλοί Ρώσοι, εν τω μεταξύ, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα φοβούμενοι αντίποινα ή στρατιωτικές κλήσεις.

Οι διακρατήσεις ξένων νομισμάτων από Ρώσους υπηκόους έχουν μετατοπιστεί προς εκείνα των «φιλικών» νομισμάτων, κυρίως του γιουάν της Κίνας, με τους καταθέτες να ανησυχούν ότι τα κεφάλαιά τους ενδέχεται να δεσμευτούν. Η Μόσχα θεωρεί τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις ως «μη φιλικές».

Το γιουάν έχει γίνει σημαντικός παίκτης, με το μερίδιό του στους διακανονισμούς εισαγωγών της Ρωσίας να εκτινάσσεται στο 23% από 4% πέρυσι, αλλά το μερίδιο των καταθέσεων σε δολάρια και ευρώ στις ρωσικές τράπεζες παραμένει σημαντικά υψηλότερο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ