ΣΕΜΑ: Πρόταση για ΣΔΙΤ στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

ΣΕΜΑ: Πρόταση για ΣΔΙΤ στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

Σήμερα στη χώρα μας οι αποζημιώσεις των αγροτών έχουν απαλλαγές που φτάνουν το 40% της ζημιάς τους, ενώ τον Ιούλιο του 2020 ως μέτρο μείωσης των ζημιών του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο περιορισμός του ανώτατου ποσού αποζημιώσεων στα 70.000 ευρώ

Την ανάγκη συνεργασίας του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης με τον ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σύστημα κάλυψης των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων προτείνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΜΑ Μιχάλη Τζωρτζωρή, «στη χώρα μας χρησιμοποιούμε ένα μοντέλο μονοπωλιακού κρατικού συστήματος αγροτικών ασφαλίσεων που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του 70 και του 80 και ονομάζεται ΕΛΓΑ. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, το μοντέλο αυτό για μια σειρά από λόγους σε καμιά χώρα στον πλανήτη που το οικειοποιήθηκε δεν κατάφερε να ισοσκελίσει τις αποζημιώσεις και τα έξοδα διαχείρισης με τα ασφάλιστρα. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε σε επιδείνωση των όρων ασφάλισης, δηλαδή μεγαλύτερες απαλλαγές στην κάλυψη και μικρότερα όρια αποζημιώσεων. Δηλαδή, τελικώς ανασφάλεια.

Ενδεικτικά σήμερα στη χώρα μας οι αποζημιώσεις των αγροτών έχουν απαλλαγές που φτάνουν το 40% της ζημιάς τους, ενώ τον Ιούλιο του 2020 ως μέτρο μείωσης των ζημιών του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο περιορισμός του ανώτατου ποσού αποζημιώσεων στα 70.000 ευρώ (ή 140.000 ευρώ για καλλιέργειες που καλλιεργούνται δύο φορές το χρόνο) έναντι των 250.000 ευρώ που ίσχυε από το 2016».

Από την πλευρά του, ο ταμίας και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΕΜΑ Τάσος Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει πως «οι Έλληνες παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται απόλυτα από τις κρατικές αποζημιώσεις. Το κενό αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δρα συμπληρωματικά στην όποια κρατική κάλυψη.

Οι εξειδικευμένες ανάγκες καταγραφής και αξιολόγησης των κινδύνων που απειλούν την αγροτική οικονομία, όπως και ο υπολογισμός των όποιων σχετικών αποζημιώσεων, καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη ενός ειδικού πλαισίου συνεργειών μεταξύ της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ, προκειμένου από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να προσφέρουν την απόλυτη έννοια εξασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Η ασφαλιστική αγορά κατέχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στον τομέα των ασφαλίσεων και των αποζημιώσεων, όπως και υψηλή κεφαλαιακή δύναμη, ενώ ο ΕΛΓΑ διαθέτει την εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση του αγροτικού τομέα. Οι δύο αυτές δυνάμεις συνεργαζόμενες σε νέα βάση, ενδεχομένως τύπου ΣΔΙΤ, θα μπορούσαν να δώσουν την ασφαλιστική λύση που έχει ανάγκη σήμερα ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ