Καταιγίδα στα χρηματιστήρια

Καταιγίδα στα χρηματιστήρια

Πολύ πίσω στην ιστορία τους πρέπει να ανατρέξουν τα χρηματιστήρια για να βρουν μια μέρα τόσο οδυνηρή όσο η 12η Μαρτίου.

Σε ένα 24ωρο που καταγράφεται ως ένα από τα πιο «κόκκινα» στην πορεία των κεφαλαιαγορών, οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης και η Wall Street παρασύρθηκαν από ένα ρεύμα που άφησε πίσω του βαθιά τραύματα.

Η Φρανκφούρτη έκλεισε με τον DAX στο -12,24%, το Λονδίνο στο -10.87%, το Παρίσι στο -12,28% και το Μιλάνο αποτύπωσε την ένταση της κρίσης στην Ιταλία με τον δείκτη του χρηματιστηρίου του να κλείνει στο -16,92%, ενώ στην Αθήνα ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,81% και επέστρεψε στα επίπεδα του 2016. Προφανώς τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ δεν κρίθηκαν ως επαρκή για να κατευνάσουν τις ανησυχίες.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται πως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες ουδεμία ανακούφιση προσέφερε και σίγουρα καμία διαβεβαίωση πως τα χειρότερα έχουν περάσει. Το δηκτικό σχόλιο της προέδρου της ΕΚΤ που είπε ότι «αμφιβάλλω οι ασθένειες να έχουν επίγνωση των συνόρων» αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα…

O Dow Jones υποχωρούσε κατά 10% στη χειρότερη συνεδρίασή του από το μακρινό κραχ του 1987, ο S&P500 ακολούθησε κατά πόδας με την υποχώρηση να φτάνει το 9,51% και τον Nasdaq να παρασύρεται ανάλογα καταγράφοντας απώλειες 9,43%.

Στο έτερο μέτωπο που έχει ανοίξει από το περασμένο Σαββατοκύριακο, αυτό του πετρελαίου, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 8,77% στα 32,65 δολάρια το βαρέλι ενώ του αργού κατέγραφε απώλειες 6,40% στα 30,87 δολάρια το βαρέλι. Δηλωτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι και η πτώση του χρυσού που κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 4,54% στα 1.567,70 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ