Η έξοδο στις αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης
Την ευκαιρία για μια πετυχημένη έξοδο στις αγορές φαίνεται ότι ψάχνει η κυβέρνηση.
Μπορεί το ιδανικό για την ελληνική κυβέρνηση και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ήταν μία έξοδος στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα και ειδικά πριν την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, ωστόσο η αγορά δεν έχει ακόμη «στείλει» το σχετικό σήμα.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.
Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της Standard and Poor’s. Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται στις 10 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και ακολουθεί η Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου.
Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια». Για να φτάσουν στην επενδυτική βαθμίδα χρειάζονται 5-6 αναβαθμίσεις. Πέντε βαθμίδες θα πρέπει να αναβαθμιστούν από την S&P και τη Fitch και 6 βαθμίδες από τη Moody’s.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τηρεί στάση αναμονής, αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου της χώρας στις αγορές. Το βασικό μήνυμα που στέλνουν είναι «δεν βιαζόμαστε».
Μπορεί οι συναντήσεις που είχαν στις ΗΠΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης με fund να ήταν παραγωγικές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται θετικοί στη σκέψη μίας νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο αυτό που έχουν δείξει και οι πρόσφατες αναλύσεις των διεθνών οίκων είναι ότι οι αγορές προτιμούν την έκδοση ενός 5ετούς ή ενός 3ετούς ομολόγου, και σίγουρα όχι μεγαλύτερης διάρκειας από την 10ετία. Οι επενδυτές έχουν ακόμη επιφυλάξεις τόσο για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.