Καλό… Σεπτέμβρη η επόμενη έκδοση ομολόγου
Τα παιχνίδια των κερδοσκόπων αγγίζουν ακόμα και τη Γαλλία- Το «σωσίβιο» των 27 δις ευρώ του ESM
Δεν έφτανε το γαϊτανάκι Γερμανών- ΔΝΤ για το Χρέος, δεν ήταν αρκετός ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης, έσκασε και η «βόμβα» σε Ιταλία- Ισπανία για να βάλει οριστικά στον «πάγο» το σχεδιασμό της Αθήνας για δύο νέες εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο, προκειμένου να «φουσκώσει» το περιβόητο «μαξιλάρι» εν όψει εξόδου από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλλίτερη περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα έκδοση πριν από το Φθινόπωρο.
«Κρατάμε την ανάσα μας» παραδέχονται πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έκδοσης ομολόγων, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, που έβαλαν «φωτιά» στις αγορές και εκτίναξαν για πλάκα το ελληνικό 10ετές στα όρια του 5%. Αν και οι τόνοι έπεσαν μετά από τον «κόκκινο» συναγερμό, ουδείς τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η κρίση πέρασε. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι funds- τα περιβόητα όρνεα των αγορών- έχουν πάρει θέσεις μάχης, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τα «χαρτιά» της Περιφέρειας (Κύπρος, Πορτογαλία) αλλά ακόμα και της Γαλλίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον προηγούμενο μήνα η Ελληνική Δημοκρατία ήταν έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα των αγορών, με ένα 3ετές ομόλογο, για 1,5- 2 δις ευρώ. «Ευτυχώς δεν έγινε», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παρατηρώντας ότι μετά από τη ζημιά που υπέστησαν όσοι μπήκαν στο 7ετές- πλήρωσαν την προηγούμενη κρίση στις αγορές- θα ήταν βαρύ το πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών ομολόγων, εάν επαναλαμβανόταν κάτι ανάλογο. «Πάμε για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με φόντο την πτώση της απόδοσης του 7ετούς στο 95,7% έναντι στόχου 99,5% κι ενώ το 10ετές παραμένει πάνω από το 4,5%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Η κατάσταση είναι ρευστή» σχολιάζει ευρωπαϊκή πηγή τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, άρα και στο ελληνικό ζήτημα. Όπως παρατηρούν αναλυτές, αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ διακρατεί ιταλικό Χρέος 341,2 δις ευρώ μέσω του QE κι αυτό λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα. Η αισιόδοξη ανάγνωση, την οποία υιοθετούν και στην Αθήνα, είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα σπεύσουν να κλείσουν άρον- άρον το ελληνικό ζήτημα. Η ρεαλιστική προσέγγιση, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που συγκλίνουν, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να… φταρνιστεί χωρίς να ρωτήσει, ακόμα και μετά από τον Αύγουστο. Με αυτό το δεδομένο, η εισήγηση Ελλήνων και Ευρωπαίων τεχνοκρατών στην κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει την άμεση πρόσβαση στο «φτηνό» χρήμα που βρίσκεται «παρκαρισμένο» στον ESM.
«Είναι αδιάφορο το πότε η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτά τα περίπου 27 δις ευρώ για να επαναγοράσει ακριβό Χρέος, όπως ήδη συζητείται. Το μυστικό είναι να τα δανειστεί ΤΩΡΑ, επειδή είναι φτηνά», τονίζουν πηγές κοντά στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να μην αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια, που ήδη προβλέπονται στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση, με ένα κόστος 1,6%, όταν είναι δεδομένο ότι λίαν συντόμως θα ανοίξει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό, καθώς η πρόσβαση σε αυτά τα φτηνά 27 δις ευρώ περνάει μέσα από κάποια προληπτική γραμμή είτε αυτή είναι η προβλεπόμενη από τον ESM είτε η υβριδική που ψάχνουν οι Βρυξέλλες.
Το ντόμινο της Folli Follie
Και σαν μην έφτανε το ωστικό κύμα από την ιταλική κρίση και την Ιβηρική χερσόνησο, το πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από την υπόθεση της Folli Follie δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί. Όταν ξέσπασε η ιστορία, με τις επιθετικές ανακοινώσεις από το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) και τις μάλλον χλιαρές απαντήσεις της εταιρίας, χρηματιστηριακοί αναλυτές επεσήμαναν τον κίνδυνο να εξελιχθεί η υπόθεση σε κρίση αξιοπιστίας, αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του fund. Τα γεγονότα φαίνεται ότι δικαιώνουν αυτές τις ανησυχίες.
Με περίπου 500 εκατ. ευρώ έκθεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα ειδικό βάρος στους δείκτες, η FF απειλεί με ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι νομικές εξελίξεις βαραίνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα και ήδη παρατηρείται ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις «κρυμμένες» πίσω από «καλλωπισμένους» ισολογισμούς.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας