Κι όμως θα δοθεί έκτακτο μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου –Δείτε γιατί

Σε υπερ-πλεόνασμα περίπου 500 εκατ. ευρώ προσβλέπει η κυβέρνηση –πόσα θα μοιράσει

Κι όμως θα δοθεί έκτακτο μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου –Δείτε γιατί

Μπορεί το φθινόπωρο οι δανειστές να παζαρεύουν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η φετινή χρονιά να κλείσει με υπερ-πλεόνασμα της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα διατεθεί στο σύνολό τους υπό τον φόβο της τελικής μέτρησης του αποτελέσματος που θα γίνει την επόμενη χρονιά από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε κάθε περίπτωση, η έκτακτη παροχή θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές

Στο οικονομικό επιτελείο θα έχουν καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη των φετινών δημοσιονομικών μεγεθών στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταγραφούν και οι πρώτες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι αποφασισμένο ότι αν προκύψει η υπέρβαση του στόχου, το επιπλέον ποσό δεν θα διανεμηθεί στο σύνολό του. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 μετά τον Απρίλιο του 2018 ενώ η διανομή του όποιου εφάπαξ μερίσματος θα πρέπει να γίνει φέτος (σ.σ σε διαφορετική περίπτωση η δαπάνη προσμετράται στον προϋπολογισμό του 2018 οποίος είναι εξαιρετικά κρίσιμος και δεν «σηκώνει» επιπλέον δαπάνες). Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το όποιο «κοινωνικό μέρισμα» πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 200-300 εκατ. ευρώ έναντι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι για τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

Η απόκλιση των 1,759 δις. ευρώ που εμφανίστηκε στο σκέλος των εσόδων στο 8μηνο, δεν «τρομάζει» το οικονομικό επιτελείο ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος με άμεση πρόσβαση στα στοιχεία αναφέρει τα εξής:

  1. Το ποσό των 1,759 δις. ευρώ θα είναι αισθητά μειωμένο τον Σεπτέμβριο καθώς θα εισπραχθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Η δόση αυτή θα αποφέρει κοντά στο 1 δις. ευρώ τόσο εξαιτίας των συμψηφισμών όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό για να μην περιμένουν τις 5 δόσεις της εφορίας.
  2. Οι επιστροφές φόρου, μπορεί να επηρεάζουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού όμως τελικώς δεν επιδρούν αρνητικά στο «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, εκτιμάται ότι οι αυξημένες επιστροφές τελικώς θα «φουσκώσουν» το ποσό του πλεονάσματος που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν έχουν εκπληρωθεί οι μνημονιακοί στόχοι
  3. Για να κριθεί αν έχει εκπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος ή όχι, δεν λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά τα νούμερα της γενικής κυβέρνησης τα οποία επηρεάζονται και από τις επιδόσεις των υπόλοιπων φορέων όπως είναι οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ κινούνται ήδη 10% πάνω από τον στόχο υπερκαλύπτοντας τα όποια ανοίγματα από την υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ