Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup - Οι διαφορές με τους δανειστές
Στόχος είναι να επιστρέψει το κουαρτέτο εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στέκονται τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους να ψάχνουν την «χρυσή» τομή στη συνεδρίαση.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, προκειμένου να δρομολογηθεί και η απομείωση του χρέους.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά το ΔΝΤ», εκτίμησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων για πρώτη φορά, λέγοντας πως πρόκειται για «σύγκλιση και όχι μονομερή προσχώρηση στις απόψεις τους, όπως γινόταν στο παρελθόν», που σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό 2016-2018.
Γεγονός πάντως είναι πως η γερμανική πλευρά για ακόμη μία φορά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σύνδεση αξιολόγησης και προσφυγικού.
«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδαδεν πρέπει να συγχέονται», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters.
«Δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες χρέους. Και αυτό ισχύει και για τους όρους της μεταρρύθμισης που αφορούν την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Οι διαφορές με τους δανειστές
Καθοριστική για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι η στάση του ΔΝΤ. Οι αποκλίσεις μεταξύ Ταμείου και Ευρωζώνης στο δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί την κορυφή της αξιολόγησης για το ΔΝΤ, είναι πολύ σημαντικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά το δείπνο των «8» στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ταμείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η εκτίμηση Τόμσεν για ανάγκη μέτρων 9 δισ. ευρώ έως το 2018 ή μιας αρκετά γενναίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό το σενάριο τμηματικού «κλεισίματος» των μεγάλων εκκρεμοτήτων, πιθανής παράτασης για να υπογραφεί ένα νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ που θα «κλειδώνει» και τη συμμετοχή του σε ρόλο χρηματοδότη στο πρόγραμμα, αλλά παρουσίας του Ταμείου σε πιο συμβουλευτικό αλλά καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε για παράδειγμα να προχωρήσει το ασφαλιστικό ή/και το φορολογικό και να υπάρξει κάποια εκταμίευση, να συνεχίσουν τα κόκκινα δάνεια ή/και άλλα προαπαιτούμενα για νέα εκταμίευση και να κερδίσει, κυρίως η πλευρά των πιστωτών χρόνο. Σε μία τέτοια περίπτωση το βασικό όφελος θα είναι πως έστω και με το σταγονόμετρο θα μπορούν να εκταμιεύονται κάποια ποσά προς την Ελλάδ