Τριπλάσιο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών τον Ιανουάριο

Τριπλάσιο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών τον Ιανουάριο
Τριπλάσιο σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΤτΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 511 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα... 847 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με την ΤτΕ η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, λόγω της αύξησης των καθαρών δαπανών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων, για τα οποία οι καθαρές δαπάνες περιορίστηκαν.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης (κατά 50%) των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο, αν και οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο μόνο κατά 9%. Αντίθετα, το ισοζύγιο των υπηρεσιών μεταφορών επιδεινώθηκε.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 165 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τα καθαρά λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής, σημείωσαν μικρή πτώση.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 68 εκατ. ευρώ, καθώς η άνοδος των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση υπερκαλύφθηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων στους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Τοποθετήσεις σε ξένες μετοχές και ρέπος

Τον Ιανουάριο του 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 41 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις που αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ), η οποία αντανακλά κυρίως άνοδο (κατά 2,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Αντίθετα, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) κυρίως λόγω του περιορισμού (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε καθαρή αύξηση των απαιτήσεων (κατά 9,7 δισεκ. ευρώ), οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση (κατά 4.1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων (κατά 13,6 δισεκ. ευρώ), αντανακλά κυρίως αύξηση (κατά 8,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανόμενου και του λογαριασμού TARGET). Σημειώνεται ότι στις υποχρεώσεις καταγράφεται και η στατιστική προσαρμογή (5,4 δισεκ. ευρώ), η οποία συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (ευρώ) πάνω από την ποσόστωση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αντιπροσωπεύει υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι του Ευρωσυστήματος. Η εγγραφή αυτή αντισταθμίζεται από ισόποση εγγραφή στις απαιτήσεις, η οποία αντιπροσωπεύει απαιτήσεις κατοίκων έναντι του Ευρωσυστήματος.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 4,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2014.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων βελτιώθηκε εμφανίζοντας πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 13 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2014, λόγω της ανόδου των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων προς τη γενική κυβέρνηση.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 797 εκατ. ευρώ, κατά 447 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του 2014.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Φεβρουαρίου 2015 θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ