Κωστής Χατζηδάκης στο Bloomberg: Στόχος να μειωθεί το χρέος 20% έως το 2028

Κωστής Χατζηδάκης στο Bloomberg: Στόχος να μειωθεί το χρέος 20% έως το 2028

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025

Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας ένα ακόμη ορόσημο εξόδου από τη δεκαετή κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Bloomberg.

Σε συνέντευξή του, ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί «περίπου στο 130%» του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028 με τη βοήθεια μιας οικονομίας που έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες των άλλων χωρών.

Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τους περισσότερες ευρωπαϊκές. Η ανάπτυξη ανήλθε στο 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναπτύχθηκε μόλις 0,2%.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες. «Χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025 – από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη – ενώ θα μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο στο τελευταίο αυτό ποσό μέχρι το τέλος του 2028, δήλωσε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολαρίων), που καλύπτουν αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιταχύνει την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010, παρατηρεί το Bloomberg.

Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε. «Το μήνυμα αυτό είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη αποχώρηση του κράτους από την Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας- σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ.

«Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος του placement.

Προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο επί αυτής», πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ