PMI: Βελτίωση της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο αλλά χαμηλότερη η παραγωγή
Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού εξακολούθησαν να ανησυχούν τους Έλληνες κατασκευαστές
Υψηλός παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση PMI της S&P Global που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,2 τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην έκθεση, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν έντονοι σε γενικές γραμμές, παρότι εξασθένησαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώς διατηρήθηκε η έντονη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.
Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στην παραγωγική ικανότητα παρεμπόδισαν την ανάπτυξη.
Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού εξακολούθησαν να ανησυχούν τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό τον Μάιο. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εισροών λόγω των προβλημάτων στα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, παράλληλα με τα εγχώρια κυκλοφοριακά προβλήματα, ήταν οι βασικοί παράγοντες για τις καθυστερήσεις των προμηθευτών.
Σύμφωνα την έρευνα, τα μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι τιμές των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κακάο, των φρούτων και των πλαστικών, φέρεται να οδήγησαν στην άνοδο του κόστους.
Όπως παρατηρήθηκε και τον Απρίλιο, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε οριακά τον Μάιο, καθώς η μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών συνέπεσε με τις αναφορές για δυσκολίες στις παραδόσεις των εισροών. Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα, οι Έλληνες κατασκευαστές προσέλαβαν επιπλέον εργαζομένους, ενώ τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό.
Τη δημιουργία θέσεων εργασίας στήριξε η βελτίωση των προοπτικών ως προς την παραγωγή μεταξύ των παραγωγών αγαθών, τον Μάιο. Ο βαθμός εμπιστοσύνης ήταν ιστορικά υψηλός και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.