Σουηδία: Σε χαμηλό ρεκόρ η κορώνα ενόψει της απόφασης της Riksbank για τα επιτοκία

Σουηδία: Σε χαμηλό ρεκόρ η κορώνα ενόψει της απόφασης της Riksbank για τα επιτοκία

Το νόμισμα της Σουηδίας έχει υποχωρήσει πολύ έναντι του ευρώ φέτος, χάνοντας περίπου το 7,5% της αξίας του

Η σουηδική κορώνα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν η Riksbank αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Το ευρώ έφτασε τις 11,995 κορώνες, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0,6% από την Παρασκευή. Το νόμισμα της Σουηδίας έχει υποχωρήσει πολύ έναντι του ευρώ φέτος, χάνοντας περίπου το 7,5% της αξίας του.

Η σουηδική κορώνα υποχώρησε επίσης στα 11,251 ανά δολάριο τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η Riksbank, πρόκειται να καθορίσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Οι traders πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια της ευρωζώνης στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

«Η τάση συνεχίζεται για αδύναμο ευρωπαϊκό συνάλλαγμα», δήλωσε ο Kenneth Broux, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στη δανείστρια Societe Generale.

"Η Riksbank έχει πει στο παρελθόν ότι εάν το νόμισμα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, τότε είναι δυνατή μια υψηλότερη κορυφή των επιτοκίων. Αλλά αυτό είναι αυτοκαταστροφικό αυτή τη στιγμή, συσσωρεύοντας μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία."

Οι αναλυτές έχουν προβληματιστεί κάπως από την έκταση της πτώσης του στέμματος έναντι του ευρώ, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα στη Σουηδία και στην ευρωζώνη.

Αλλά πολλοί λένε ότι η πιο αδύναμη οικονομία της Σουηδίας είναι βασικός παράγοντας. Το Υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας δήλωσε τον Αύγουστο ότι αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2023, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει την οικονομία της ευρωζώνης να αυξάνεται κατά 0,7%.

Η Riksbank έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι οι σουηδικές τιμές κατοικιών θα έχουν μειωθεί μεταξύ 15% και 20% μέχρι το φθινόπωρο από την κορύφωση του Φεβρουαρίου 2022. Έχει αυξήσει τα ποσοστά από 0% στις αρχές του 2022 σε 3,75% επί του παρόντος.

Εν τω μεταξύ, πολλά νομίσματα έχουν δεχθεί εκ νέου πίεση από το δολάριο ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομία της χώρας έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις του υπόλοιπου κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ