Αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος - Ξεπέρασε τα 300 τρισ. δολ.

 Αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος - Ξεπέρασε τα 300 τρισ. δολ.

Άνοδος κατά 8,3 τρισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2022

 

Το χρέος σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε σχεδόν 305 τρισεκατομμύρια δολάρια και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του προκαλεί ανησυχία για τη μόχλευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Reuters.
Το Institute of International Finance, ένας εμπορικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το τέλος του 2022 στα 304,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το δεύτερο -η υψηλότερη τριμηνιαία ένδειξη όλων των εποχών.
«Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε η IIF στο τριμηνιαίο Παγκόσμιο Παρακολούθηση Χρέους.
Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% το 2021, ο λόγος χρέους προς παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 335%, πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, ενώ «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών για την εθνική άμυνα μεσοπρόθεσμα», έγραψαν ερευνητές του IIF.
Η έκθεση επικεντρώθηκε εν μέρει στις επιπτώσεις της περυσινής ταχείας αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένους τραπεζικούς ισολογισμούς.

«Αν και οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών φαίνονται περισσότερο ιδιοσυγκρασιακές παρά συστημικές», ανέφερε η έκθεση, «ο φόβος της μετάδοσης έχει προκαλέσει σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ».

Το IIF εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αυστηρότερες πρακτικές δανεισμού μεταξύ των μικρότερων τραπεζών θα πλήξουν περισσότερο ορισμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Δεδομένου του κεντρικού ρόλου των περιφερειακών τραπεζών στη διαμεσολάβηση πιστώσεων στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για τις θέσεις ρευστότητάς τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση του δανεισμού σε ορισμένα τμήματα».

Το IIF σημείωσε επίσης την ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής ή της πιστωτικής διαμεσολάβησης από μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

«Οι σκιώδεις τράπεζες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 14% των χρηματοπιστωτικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την ταχεία επέκταση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και των αγορών ιδιωτικού χρέους».

Η έκθεση ανέφερε το «μεγάλο μέρος» του εταιρικού χρέους που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, «δημιουργώντας ανησυχίες για την αυξημένη έκθεσή τους σε λιγότερο ρευστά στοιχεία ενεργητικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ