Goldman Sachs: Η δεκαετία υψηλών κερδών της Wall Street έχει τελειώσει

Goldman Sachs: Η δεκαετία υψηλών κερδών της Wall Street έχει τελειώσει

Οι επενδυτές θα στραφούν σε άλλα assets

Δεν είναι πιθανό να διατηρήσουν οι αμερικανικές μετοχές τις άνω του μέσου όρου επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, για καλύτερες αποδόσεις, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.

Ο δείκτης S&P 500 αναμένεται να σημειώσει ετήσια ονομαστική συνολική απόδοση μόλις 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυσης τους έναντι 13% την τελευταία δεκαετία και με μακροπρόθεσμο μέσο όρο 11%.

Βλέπουν επίσης μια πιθανότητα 72% περίπου ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης που θεωρείται δείκτης αναφοράς της Wall Street θα υπολείπεται των ομολόγων του και μια πιθανότητα 33% ότι θα υπολείπεται του πληθωρισμού μέχρι το 2034.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αποδόσεις μετοχών κατά την επόμενη δεκαετία που θα είναι προς το χαμηλότερο άκρο της τυπικής κατανομής των επιδόσεών τους», έγραψε η ομάδα.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αρχικά λόγω των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και αργότερα λόγω των στοιχημάτων για ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη. Ο S&P 500 βρίσκεται σε τροχιά υπεραπόδοσης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο τα οκτώ από τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, η φετινή άνοδος κατά 23% επικεντρώθηκε σε μια μερικές από τις μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα διευρυνθούν και ότι ο ισοσταθμισμένος S&P 500 θα υπεραποδώσει έναντι του σταθμισμένου με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς δείκτη αναφοράς την επόμενη δεκαετία.

Ακόμη και αν το ράλι παρέμενε συγκεντρωμένο, ο S&P 500 θα σημείωνε αποδόσεις κάτω του μέσου όρου, περίπου 7%, είπαν.

Η τελευταία έρευνα του Bloomberg Markets Live Pulse έδειξε ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών θα επεκταθεί στην τελική ευθεία του 2024. Η ισχύς των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων της Αμερικής θεωρείται πιο κρίσιμη για την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ή ακόμη και από την πορεία της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ