Ποιος δουλεύει ποιον κύριοι του ΥΠΟΙΚ;
Του Νίκου Καρούτζου
Και αυτό διότι ο περίφημος έλεγχος των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό αποδείχτηκε μια ακόμα πομφόλυγα . Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διεκδικήσει βραβείο αφασίας καθώς από τους 24.710 υπόπτους για φοροδιαφυγή ελέγχθηκαν δύο. Ναι καλά διαβάσατε δύο ολόκληροι φορολογούμενοι στους οποίους καταλογίστηκαν 10 εκ Ευρώ !!!
Το επιχείρημα που υπάρχει είναι ότι δεν προβλέπεται από το νόμο έλεγχος μόνο για τα εμβάσματα και άρα σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου θα πρέπει να γίνεται πλήρης έλεγχος.
Η αλήθεια είναι ότι το ΥΠΟΙΚ είτε δεν γνώριζε το νόμο όταν πλάσαρε ως τεράστια επιτυχία τον εντοπισμό όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό είτε δεν ήθελε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος.
Η αλήθεια είναι ότι όταν το θέμα γνωστοποιήθηκε «ανακάλυψαν» και οι εφοριακοί τον... τροχό και ζητούν παράταση του χρόνου παραγραφής της φοροδιαφυγής.
Ουσιαστικά εδώ όμως κοροϊδευόμαστε καθώς και οι εφοριακοί οφείλουν να γνωρίζουν τη νομοθεσία. Αφού λοιπόν τη γνωρίζουν θα έπρεπε να ξέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι για τα εμβάσματα σε φορολογούμενους αλλά πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι που χρειάζονται πολλαπλάσιο χρόνο και προσωπικό.
Δεν το είπαν όμως έγκαιρα όταν προέκυψε το θέμα αλλά εκ των υστέρων. Και αυτό λέει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους.
Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο δείγμα. Επί χρόνια κοιτούσαν ένα πολυδαίδαλο και αντιφατικό νομικό καθεστώς για τη φορολογία και δεν τοποθετήθηκαν. Και είχαμε το εξωφρενικό φαινόμενο κορυφαία στελέχη της διεύθυνσης φορολογίας να συγγράφουν κάθε χρόνο πανάκριβα βιβλία στα οποία ερμήνευαν την ... ανερμήνευτη φορολογία.
Είχαμε το φαινόμενο επί Υπουργίας Παπακωνσταντίνου να δίνεται εντολή για απλοποίηση του ΚΒΣ και τελικά να δημιουργείται ένα μικρότερο τέρας ο ΚΑΣ επειδή το ήθελαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ που μετείχαν στην Επιτροπή που συστάθηκε τότε.
Βλέπετε το πολυδαίδαλο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που διευκολύνει τη συναλλαγή και ο νοών νοείτω.
Όσον αφορά στην πολιτική ηγεσία είναι προφανές ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες και διεκδικεί βραβείο προχειρότητας όταν πανηγυρίζει για τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους όλων όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να μπορεί να κάνει ελέγχους.
Και υποτίθεται ότι ο κ. Μαυραγάνης νυν υφυπουργός Οικονομικών έχει τεράστια νομική και φορολογική εμπειρία. Τι θα γινόταν δηλαδή αν δεν είχε; Υποτίθεται επίσης ότι έχουμε μόνιμο Γενικό Γραμματέα τον κ. Χάρη Θεοχάρη ο οποίος φαίνεται ότι έχει χρόνο να τουιτάρει αλλά την ίδια στιγμή δεν «προλαβαίνει» να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.