Eντονα ανοδικά αλλά με οριακή πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Eντονα ανοδικά αλλά με οριακή πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Αν και η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, οι επενδυτές είδαν την άνοδο ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων οδηγώντας την αγορά στο κλείσιμο στα χθεσινά επίπεδα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα ερμηνεύθηκε από την αγορά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες γεγονός που οδήγησε τις τιμές των μετοχών αρχικά σε άνοδο.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι ναι μεν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά τις συνδύασε με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, θέτοντας ως προαπαιτούμενο οι χώρες να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με την Ε.Ε

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, στις 1.058,65 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,01%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.086,35 μονάδες (+2,60%) και κατώτερη τιμή στις 1.051,22 μονάδες (-0,71%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 139,54 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,61%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+5,58%), της Jumbo (+5,30%), του ΟΠΑΠ (+4,17%), της MIG (+3,11%), της Ελλάκτωρ (+2,67%), της Motor Oil (+2,61%), της ΜΕΤΚΑ (+2,00%) και της Coca Cola HBC (+1,25%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-3,88%), της Εθνικής (-2,99%), της Πειραιώς (-2,84%), της Viohalco (-2,37%), της ΔΕΗ (-2,21%), των ΕΛΠΕ (-1,61%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,56%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+4,17%), των Κατασκευών (+3,56%) και των Ταξιδιών (+3,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-3,88%), των Τραπεζών (-1,77%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,58%).

Ανοδικά κινήθηκαν 59 μετοχές, 67 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ +19,65%, Δομική Κρήτης +16,67%, Pasal +14,07%, ΑΕΓΕΚ (κ) +12,28% και Καθημερινή +11,68%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πήγασος -18,52%, Spider -16,67%, Altec -16,00%, Γ.Ε. Δημητρίου -13,33% και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης -13,22%.

Εν τω μεταξύ, ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο ταχυδρομείο του κτιρίου που στεγάζεται η εταιρεία «Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε.» επί της λεωφόρου Αθηνών.

Υπάλληλοι ειδοποίησαν την αστυνομία και στο σημείο πήγε κλιμάκιο για την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη και διαπιστώθηκε ότι το δέμα περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό που εξουδετερώθηκε.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επρόκειτο για φάκελο μεγέθους Α4, που περιείχε ένα τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης και είχε σταλεί από την Κέρκυρα με αποστολέα ανύπαρκτο εκδοτικό οίκο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο μηχανισμός αποτελείτο από μπαταρία, μανταλάκι και λαμπτήρα, καθώς και μικρή ποσότητα πυρίτιδας σε φύλλα. Δεν υπήρχε πυροκροτητής και δεν έχει διευκρινισθεί αν θα ήταν δυνατόν να εκραγεί. Υπολείμματά του περισυλλέγησαν καιμεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.Πηγές από την Αστυνομία αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες με παγιδευμένους φακέλους, που έχουν σταλεί παλιότερα από τρομοκρατικές οργανώσεις

Περαιτέρω έρευνα για το συμβάν έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ