Θύμα "εσωτερικού πολέμου" η διευθύντρια της Monde

Θύμα "εσωτερικού πολέμου" η διευθύντρια της Monde
Mόλις δεκαπέντε μήνες άντεξε στη θέση της διευθύντριας της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» η Ναταλί Νουγκερέντ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα, τετάρτη, ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά της, ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που εδώ και εβδομάδες την φέρνει αντιμέτωπη με τη σύνταξη.

Η Ναταλί Νουγκερέντ εξηγεί σε επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «πλέον τα μέσα για να ασκήσει με πληρότητα και γαλήνη» τα καθήκοντά της.

«Η βούληση ορισμένων μελών να μειώσουν δραστικά τις εξουσίες του διευθυντή της εφημερίδας είναι για μένα ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της αποστολής μου», υπογραμμίζει.

Την Παρασκευή, οι δύο αναπληρωτές της, οι Βενσάν Ζιρέ και Μισέλ Γκερέν, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης από ένα τμήμα της σύνταξης, είχαν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

Η Εταιρεία των Συντακτών της εφημερίδας πρόκειται να συναντήσει τους μετόχους σήμερα το απόγευμα και ένας προσωρινός διευθυντής θα επιλεγεί σύντομα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της εφημερίδας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ ένα μήνυμα αμφισβήτησης. Επτά από τους δέκα αρχισυντάκτες ή αναπληρωτές αρχισυντάκτες της εφημερίδας είχαν επίσης ανακοινώσει πως παραιτούνται από τη θέση τους.

Οι δημοσιογράφοι επικρίνουν τη 46χρονη Ναταλί Νουγκερέντ για έναν «μοναχικό» τρόπο διαχείρισης, κατηγορώντας την ότι «δεν ακούει κανένα».

Το κίνημα αμφισβήτησης είχε ξεσπάσει με την ανακοίνωση τον Φεβρουάριο ενός προγράμματος κινητικότητας, το οποίο προέβλεπε να περάσουν στην ψηφιακή σύνταξη περίπου πενήντα θέσεις εργασίας.

Συνεπεία της κρίσης, το νέο σχήμα της εφημερίδας που προβλεπόταν για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε τώρα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κυκλοφορία της έντυπης «Le Monde» γνώρισε νέα πτώση το 2013, καθώς μειώθηκε κατά 4,44% στα 275.310 φύλλα κατά μέσο όρο στη Γαλλία, ενώ συνολικά (στη Γαλλία και διεθνώς) μειώθηκε στα 303.432 φύλλα (μείον 4,65%).

Η «Le Monde» βρίσκεται σε κρίση ενώ και το σύνολο του γαλλικού Τύπου αντιμετωπίζει δυσκολίες, πασχίζοντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυξήσεις των τιμών, πτώση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εσόδων, γενικευμένα ελλείμματα και προγράμματα αποχώρησης εργαζομένων.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η «Liberation», βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και πρόκειται να εξαγορασθεί και να διασωθεί από τον μέτοχό της Μπρινό Λεντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ