Αφιέρωμα στη ΝΕΡΙΤ από το γερμανικό τύπο

Αφιέρωμα στη ΝΕΡΙΤ από το γερμανικό τύπο
Αφιέρωμα στη ΝΕΡΙΤ που ξεκίνησε κανονικά το πρόγραμμά της πραγματοποίησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο Παντελής Καψής, όταν ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, είχε προαναγγείλει ήδη πριν την έναρξη μεταδόσεων την μεγάλη της επιτυχίας. Αυτό ισχύει τουλάχιστον σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος: η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει πολύ πιο φτηνά από ό,τι η ΕΡΤ», παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος, που στη συνέχεια του άρθρου θυμίζει στους αναγνώστες τον τρόπο που έκλεισε η δημόσια τηλεόραση και τις αντιδράσεις εργαζομένων και πολιτών, σημειώνεται σε άρθρο της D.W.. «Όμως επειδή η εικόνα της ΕΡΤ δεν ήταν και τόσο καλή, λόγω του ότι πολλοί τη θεωρούσαν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, το απότομο λουκέτο δεν έβλαψε τη δημοτικότητα του Σαμαρά», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Η ελληνική κυβέρνηση με την επανασύσταση ενός λιτού σταθμού έκανε και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση εκείνων που ζητούσε η τρόικα για μείωση του κόστους των δημοσίων υπάλληλων… Η επιτυχία είχε και ένα πολιτικό κόστος. Η ΔΗΜΑΡ πήρε ως αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ και εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποτελούμενο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όμως είναι τόσο χαμηλά που σε περίπτωση νέων εκλογών υπάρχει κίνδυνος να μείνει εκτός Βουλής».

Ρυθμίσεις
Την ίδια ώρα, εντός των τειχών, με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη ΝΕΡΙΤ και σειρά άλλων για τη μεταβατική φάση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.Σύμφωνα με την τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ρυθμίζεται με βάση τον πλήρη τελευταίο μισθό τους -πριν την κατάργησή της στις 11 Ιουνίου 2013- βάσει της ΚΥΑ και του Ενιαίου Μισθολογίου.
Επιπλέον, νομιμοποιείται το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής του. Παρατείνεται, επίσης, το χρονικό διάστημα του ειδικού διαχειριστή του υπουργείου Οικονομικών όχι «μέχρι τη σύσταση και πλήρη λειτουργία του νέου φορέα», αλλά «μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της ειδικής διαχείρισης».
Επίσης, δίνονται υπερωρίες στους δίμηνους συμβασιούχους, εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης και παρατείνονται οι δεκάμηνες συμβάσεις τους για άλλους δύο μήνες.
«Η ΝΕΡΙΤ δεν είναι απλά ένα κακό αντίγραφο και συνέχεια της ΔΤ, κουβαλάει όλες τις στρεβλές και κακές πρακτικές του μορφώματος του υπουργείου Οικονομικών και προσπαθεί να το αναγάγει σε θεσμό» τονίζει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.
Η Ένωση σημειώνει «η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις» και προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως «τόσο οι εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, όσο και οι πρακτικές αδιαφάνειας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η διοίκηση, κάνουν το δημοσιογραφικό έργο της αντικειμενικής πληροφόρησης σχεδόν απαγορευτικό».
Σε ό,τι αφορά την νέα τροπολογία, η ΠΟΕΣΥ αναφέρει πως «η κυβέρνηση έρχεται να τσεκουρώσει αναδρομικά τις αποζημιώσεις των απολυμένων, οι οποίες παρανόμως 11 μήνες τώρα δεν καταβάλλονται, έχοντας οδηγήσει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Επίσης, προσπαθεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όλες τις παράνομες αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή, δίνοντάς του το δικαίωμα να τις αναρτήσει ετεροχρονισμένα στη Διαύγεια, σε μια προσπάθεια απροκάλυπτης συγκάλυψης σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων».

Νέος πρόεδρος

Τέλος να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, ανέλαβε ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης. «Πρόκειται για εξαιρετικό γνώστη της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, Θ. Φορτσάκη, που επκακαλείται το ΑΠΕ.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ «στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί συλλογικά και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο και διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, μακριά από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης». Σημειώνεται εξάλλου, πως «τους τελευταίους επτά μήνες μετά τον ορισμό της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπάκη, έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα βήματα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο σταθερά και γοργά το ερχόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου, πάντως, ο κύριος λόγος της απομάκρυνσης του κ. Προκοπάκη ήταν «σειρά λειτουργιών εκτός προβλεπόμενων μηχανισμών» και ταυτόχρονα «υπήρχε έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου».
«Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό» υποστηρίζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Προκοπάκης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων. «Ζήτησα από το Εποπτικό Συμβούλιο να μου πουν κάτι συγκεκριμένο και δεν μου είπαν. Δεν μου είπαν ούτε λέξη για τη λειτουργία, αλλά ζητήθηκε η παραίτησή μου για δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου» είπε, κάνοντας λόγο και για «δυνάμεις που δεν θέλουν το κανάλι».
Ανέφερε ακόμη πως δεν υπήρχε κανένα «καπέλωμα» στο Διοικητικό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως οι τεταμένες σχέσεις με την κυρία Ευαγγελάκου οφείλονταν σε συγκεκριμένα ζητήματα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «κρατά έναν μήνα τις συμβάσεις των εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνει πρεμιέρα η ΝΕΡΙΤ με ελληνική ταινία, ενώ (σσ οι συμβάσεις) μόλις χθες υπεγράφησαν».
Επιπλέον, ο κ. Προκοπάκης δήλωσε πως θεωρεί ότι στην απόφαση της απομάκρυνσής του δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση, ενώ υποστήριξε πως κατά την παράδοση των καθηκόντων του, σήμερα το πρωί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αντίκρισε υποψήφιο σε διευθυντική θέση, που δεν επελέγη με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ