Τραμπ: Δασμοί 20% σε προϊόντα από την ΕΕ και 34% από την Κίνα - 25% στα αυτοκίνητα

Ο Τραμπ επιτέθηκε στους συμμάχους των ΗΠΑ
Τους νέους ανταποδοτικούς δασμούς ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι όπως είπε θα είναι περίπου οι μισοί από αυτούς που έχουν επιβάλλει άλλες χώρες. Το ελάχιστο ποσοστό δασμών θα ανέρχεται σε 10%, το οποίο θα ισχύει για τα προϊόντα κάθε χώρας.
Ο Τραμπ επιτέθηκε στους συμμάχους των ΗΠΑ στην εναρκτήρια ομιλία του, τονίζοντας ότι «η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η ημέρα που το πεπρωμένο της Αμερικής ανακτήθηκε και η ημέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική ξανά πλούσια. Για δεκαετίες, η χώρα μας λεηλατήθηκε και βιάστηκε από έθνη κοντινά και μακρινά, τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς».
Ειδικότερα επιβάλλει δασμούς σε:
- Κίνα – 34%
- Ευρωπαϊκή Ένωση – 20%
- Ιαπωνία – 24%
- Νότια Κορέα – 25%
- Ελβετία – 31%
- Ηνωμένο Βασίλειο – 10%
- Ταϊβάν – 32%
- Μαλαισία – 24%
- Ινδία – 26%
- Βραζιλία – 10%
- Ινδονησία – 32%
- Βιετνάμ – 46%
- Σιγκαπούρη – 10%
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) April 2, 2025
Οι δασμοί θα επεκταθούν σε εισαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που εξετάζει τους κωδικούς που παρατίθενται στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.
Οι δασμοί θα καλύπτουν αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλα εξαρτήματα, όπως ελαστικά, αμορτισέρ και καλώδια μπουζί. Θα καλύπτουν επίσης όλες τις εισαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιβεβαίωσε και τους δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Η ομιλία του:
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει. Θα ενισχύσουμε την εγχώρια βιομηχανική μας βάση. Θα ανοίξουμε τις ξένες αγορές και θα γκρεμίσουμε τους εμπορικούς φραγμούς στο εξωτερικό εμπόριο. Και τελικά, περισσότερη παραγωγή στο εσωτερικό θα σημαίνει ισχυρότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Αυτή θα είναι, πράγματι, η χρυσή εποχή της Αμερικής», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι σε «λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Αμοιβαία, αυτό σημαίνει ότι μας κάνουν θα το κάνουμε σε αυτούς. Πολύ απλό. Δεν μπορεί να γίνει πιο απλό από αυτό».
Δίνοντας παραδείγματα «φαύλων επιθέσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί μας εδώ και πολλά χρόνια», ο Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεώνουν άλλες χώρες μόνο με δασμούς 2,4% στις μοτοσικλέτες, ενώ η Ταϊλάνδη και άλλες χρεώνουν πολύ υψηλότερες τιμές, όπως 60% η Ινδία, 70% το Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες είχαν υψηλότερους δασμούς από αυτό.
Ο Τραμπ απαρίθμησε και ορισμένες εταιρείες που «έχουν ήδη ανακοινώσει και δεσμευτεί για επενδύσεις», αναφέροντας την Apple, τη Softbank, την OpenAI και την Oracle. «Έχει ήδη ξεκινήσει. Οι εργασίες έχουν ήδη, ξεκινήσει σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μεγάλες, πλούσιες εταιρείες. Έχουμε 61 δισεκατομμύρια δολάρια που ξεκίνησαν, σε ένα μεγάλο εργοστάσιο που ανεβαίνει. Αλλά αυτό θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Και έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ο Τραμπ ανέφερε τους λόγους πίσω από τη λογική των νέων δασμών. «Επιδοτούμε πολλές χώρες και τις κρατάμε σε λειτουργία και τις κρατάμε στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Τραμπ για τους εμπορικούς εταίρους, συγκεκριμένα το Μεξικό και τον Καναδά. «Γιατί το κάνουμε αυτό; Θέλω να πω, σε ποιο σημείο λέμε ότι πρέπει να δουλέψετε για τον εαυτό σας».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε τα μεγάλα ελλείμματα. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτό, το ποσό του χρέους που έχει φορτωθεί στα κεφάλια μας τα τελευταία χρόνια, και πραγματικά δεν το αντέχουμε άλλο».
«Μπροστά στον αδυσώπητο οικονομικό πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν την πολιτική της μονομερούς οικονομικής παράδοσης. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα ελλείμματα του Καναδά, του Μεξικού και τόσων άλλων χωρών. Κάποτε το κάναμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε πια. Φροντίζουμε για τις χώρες σε όλο τον κόσμο. Πληρώνουμε για τον στρατό τους. Πληρώνουμε για όλα όσα πρέπει να πληρώσουν. Και όταν θέλετε να κάνετε λίγες περικοπές, αναστατώνονται που δεν τους φροντίζετε πια. Αλλά πρέπει να φροντίζουμε τον λαό μας και θα φροντίσουμε πρώτα τον λαό μας. Και λυπάμαι που το λέω αυτό».