Κρυπτονομίσματα: Tron, το νέο μέτωπο στον αγώνα του Ισραήλ κατά της χρηματοδότησης της Χαμάς

Κρυπτονομίσματα: Tron, το νέο μέτωπο στον αγώνα του Ισραήλ κατά της χρηματοδότησης της Χαμάς

Το Εθνικό Γραφείο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (NBCTF), το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοιες κατασχέσεις, πάγωσε 143 πορτοφόλια Tron μεταξύ Ιουλίου 2021 και Οκτωβρίου 2023

 

Ένα νέο μέτωπο έχει αναδειχθεί στον αγώνα του Ισραήλ ενάντια στη χρηματοδότηση μαχόμενων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν από τη Χαμάς έως τη Χεζμπολάχ: Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο κρυπτογράφησης που ονομάζεται Tron.

Πιο γρήγορο και φθηνότερο από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Bitcoin, η Tron έχει ξεπεράσει τον αντίπαλό της ως πλατφόρμα για μεταφορές κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, σύμφωνα με συνεντεύξεις με επτά ειδικούς του οικονομικού εγκλήματος και ειδικούς σε έρευνες blockchain.

Μια ανάλυση του Reuters για τις κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων που ανακοινώθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας από το 2021 αντανακλά την τάση, δείχνοντας για πρώτη φορά μια απότομη αύξηση στη στόχευση των πορτοφολιών Tron και μια πτώση στις κατασχέσεις πορτοφολιών Bitcoin.

«Παλιότερα ήταν το Bitcoin και τώρα τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις τείνουν να ευνοούν όλο και περισσότερο τον Tron», δήλωσε η Mriganka Pattnaik, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης blockchain Merkle Science με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέροντας τους ταχύτερους χρόνους συναλλαγών, τις χαμηλές χρεώσεις και τη σταθερότητα του Tron.


Το Εθνικό Γραφείο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (NBCTF), το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοιες κατασχέσεις, πάγωσε 143 πορτοφόλια Tron μεταξύ Ιουλίου 2021 και Οκτωβρίου 2023, τα οποία πίστευε ότι συνδέονταν με μια «χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση» ή χρησιμοποιήθηκαν για «σοβαρό τρομοκρατικό έγκλημα» σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους. Ο επακόλουθος βομβαρδισμός και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε περίπου 14.000 ανθρώπους. Στην απάντησή του, το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο της χρηματοδότησης της Χαμάς.

Ο Hayward Wong, εκπρόσωπος της Tron που είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, είπε ότι όλες οι τεχνολογίες θα μπορούσαν «θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για αμφίβολες δραστηριότητες», αναφέροντας ως παράδειγμα τα δολάρια ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Wong είπε ότι η Tron δεν είχε τον έλεγχο αυτών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της και ότι δεν συνδέθηκε με τις ομάδες που προσδιορίζονται από το Ισραήλ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατασχέσεων Tron -87- ήταν φέτος, συμπεριλαμβανομένων 39 πορτοφολιών που το Ισραήλ είπε τον Ιούνιο ανήκαν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 26 ανήκαν τον Ιούλιο στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, έναν σύμμαχο της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Οι κατασχέσεις περιελάμβαναν επίσης 56 πορτοφόλια Tron που η NBCTF είπε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 46 τον Μάρτιο του περασμένου έτους που συνδέθηκε με μια ενιαία εταιρεία ανταλλαγής χρημάτων με έδρα τη Γάζα που ονομάζεται Dubai Co. For Exchange.

Εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη γνωστή κατάσχεση λογαριασμών κρυπτογράφησης μέχρι σήμερα, παγώνοντας περίπου 600 λογαριασμούς που είχε συνδέσει με την Dubai Co., χωρίς να αναφέρει ποια δίκτυα κρυπτογράφησης ή νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν.

Πάνω από δώδεκα άτομα των οποίων τα κεφάλαια είχαν παγώσει σε εκείνη την κατάσχεση σύμφωνα με το Reuters χρησιμοποιούσαν Tron. Επίσης αντάλλασσαν κρυπτονομίσματα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή τα προσωπικά τους οικονομικά και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ.

Το Ισραήλ αποκαλεί την Dubai Co. τρομοκρατική ομάδα «λόγω της βοήθειας που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό της βραχίονα, για τη μεταφορά κεφαλαίων σε κλίμακα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η οποία είχε συγκεντρώσει κεφάλαια κρυπτογράφησης τουλάχιστον από το 2019, δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων Bitcoin, επικαλούμενη τις αυξημένες προσπάθειες για την αποτροπή δωρεών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ