ΕΕ: Επένδυση 125 εκατ. ευρώ σε fund για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας

 ΕΕ: Επένδυση 125 εκατ. ευρώ σε fund για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων δαπανά περίπου 13-15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και στοχεύει σε μεμονωμένα κεφάλαια μεγέθους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, με μέση επένδυση 85 εκατομμύρια ευρώ

 

 

Ένα private fund που σχεδιάζει να κατασκευάσει έργα ηλεκτρικής ενέργειας σε τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και κέντρα δεδομένων για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από τον επενδυτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει 125 εκατομμύρια ευρώ στο «Ταμείο λύσεων πράσινης ενέργειας», το οποίο διαχειρίζεται η Sustainable Development Capital.

Η επένδυση βοήθησε το ταμείο να πετύχει τον στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων των 650 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο μήνα.

"Βλέπουμε μια μεγάλη αποτυχία της αγοράς. Η ενεργειακή απόδοση είναι ένας τομέας όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες", δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕ, Roger Havenith, περιγράφοντας την επένδυση ως την πρώτη του ΕΤΕ σε ένα ταμείο που επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση.

Ο Havenith, είπε ότι η επένδυση θα βοηθήσει στην προώθηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το ταμείο συμφώνησε να αναπτύξει το 66% του κεφαλαίου του στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.


«Προχωρούμε σε κεφάλαια όπου βλέπουμε μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία και όπου δεν παραγκωνίζουμε ιδιώτες επενδυτές», είπε.

Το ΕΤΕ δαπανά περίπου 13-15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και στοχεύει σε μεμονωμένα κεφάλαια μεγέθους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, με μέση επένδυση 85 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SDCL Jonathan Maxwell δήλωσε ότι «το ίδιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι χάνεται τόση ενέργεια».

Το «μεγάλο βρώμικο μυστικό», είπε, είναι ότι το 70% μπορεί να χαθεί στο ταξίδι από το μόριο στην εξαγωγή, τη μετατροπή, τη δημιουργία και τη διανομή.

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για πρασίνισμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων θα αποτύχουν να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα εκτός εάν περικοπεί η σπατάλη ενέργειας ταυτόχρονα, είπε.

Η M&G Investments και το Ireland Strategic Investment Fund επένδυσαν επίσης στο αμοιβαίο κεφάλαιο και ο Maxwell είπε ότι τα «πολύ ελκυστικά» κίνητρα της αγοράς βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και διάφορα προγράμματα της ΕΕ θα ενίσχυαν τις αποδόσεις.

Τυπικά έργα θα είναι η κατασκευή μιας μονάδας ηλιακής ενέργειας ή θερμότητας από απόβλητα. Το ταμείο θα βοηθήσει επίσης στη μετασκευή κτιρίων.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα τα υπεράκτια αιολικά, είχαν μια δύσκολη χρονιά με μπλοκαρίσματα των αλυσίδων εφοδιασμού, πληθωριστικές πιέσεις και επιτρέποντας καθυστερήσεις να συμπιέζουν τα περιθώρια. Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ αποθέματα καθαρότερης ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος του ΕΤαΕ, έχει επενδύσει στο παρελθόν σε βρετανικό ταμείο ενεργειακής απόδοσης που διοικείται από την SDCL.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ