Πώς θα αποφύγετε τα «εμφράγματα» από τον λογαριασμό του ρεύματος

Πώς θα αποφύγετε τα «εμφράγματα» από τον λογαριασμό του ρεύματος

Πότε εκδόθηκε για τελευταία φορά εκκαθαριστικός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος; Πότε πήρε ένδειξη του μετρητή ο αρμόδιος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ; Αν έχουν περάσει πολλοί μήνες κινητοποιηθείτε. Στην εποχή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεσολαβεί από την έκδοση του τελευταίου εκκαθαριστικού λογαριασμού τόσο πιο επώδυνο θα είναι το αποτέλεσμα που θα δείτε ανοίγοντας τον φάκελο.

Περιμένοντας τον Μάιο την κυβέρνηση να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να περιορίσετε και εσείς τις πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.

  1. Αν δεν έχει έρθει εκκαθαριστικός λογαριασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταγράψτε την ένδειξη του ρολογιού και στείλτε την πληροφορία στην εταιρεία που σας πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά χωρίς κόπο. Αυτό που θα κερδίσετε είναι ότι η κατανάλωση θα «σπάει» σε περισσότερους λογαριασμούς οπότε το τελικό ποσό θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Οι λογαριασμοί των 800 και των 1000 ευρώ που παραλαμβάνουν πολλοί καταναλωτές, κρύβουν από πίσω τους ή μεγάλες καταναλώσεις ή μεγάλες περιόδους μη έκδοσης εκκαθαριστικού λογαριασμού.
  2. Υπάρχει δυνατότητα να ζητήσετε την έκδοση μηνιαίου λογαριασμού. Ακόμη και αν καθυστερεί η έκδοση του εκκαθαριστικού -ουσιαστικά η καταμέτρηση της κατανάλωσης είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους είτε και από τους ίδιους τους καταναλωτές, η χρέωση θα επιμερίζεται και ουσιαστικά ο καταναλωτής θα αποφεύγει τον κίνδυνο να παραλαμβάνει έναν πολύ υψηλό λογαριασμό ο οποίος θα αντιμετωπίζεται μόνο με ρύθμιση από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό το σύστημα, φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα. Στο νοικοκυριό καταναλωτή που καταναλώνει 400 κιλοβατώρες ανά μήνα, ήταν προγραμματισμένο να γίνει καταμέτρηση της κατανάλωσης στο τέλος Δεκεμβρίου. Για κάποιο λόγο, η μέτρηση δεν έγινε οπότε φτάνουμε στον Απρίλιο για την επόμενη καταμέτρηση. Ο καταναλωτής, θα βρεθεί αντιμέτωπος τώρα με έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό ο οποίος θα χρεώνει ρήτρα αναπροσαρμογής της τάξεως των 630 ευρώ ενώ το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής θα φτάνει στα 850 ευρώ τουλάχιστον παρά τις επιδοτήσεις. Αν δε η μηνιαία κατανάλωση είναι 600 κιλοβατώρες, τότε η ρήτρα αναπροσαρμογής θα φτάνει στα 950 ευρώ και η τελική χρέωση στα 1404 ευρώ. Όσα και αν έχουν καταβληθεί ως έναντι, και πάλι το ποσό θα είναι δυσθεώρητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ