Ο νόμος Κατσέλη γίνεται... ηλεκτρονικός - Η προστασία της κύριας κατοικίας μετά τον Φεβρουάριο
Μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ή της ΗΔΙΚΑ η διεκπεραίωση των αιτήσεων για εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό
Μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ή της ΗΔΙΚΑ, θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, όπως θα προβλέπει ο νέος νόμος «Κατσέλη» που θα έρθει περί τα τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή και θα περιγράφει το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι δανειολήπτες θα μπορούν να… προστατευτούν.
Μέχρι στιγμής, ένα είναι το δεδομένο. Ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση, δημοσιονομικά μιλώντας, να διαθέσει 150 εκατομμύρια ευρώ το 2019, για την επιδότηση της δόσης του δανείου πρώτης κατοικίας, στο σύνολο των δανειοληπτών που θα καλύπτουν το εισοδηματικό και το περιουσιακό κριτήριο που θα τεθεί, για να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 160 με 200 εκατομμύρια ευρώ από το 2020 και μετά. Η ένταξη πλέον δεν θα γίνεται με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, ακριβώς όπως αυτή του εξωδικαστικού. Στην φόρμα που θα υποβάλλεται θα συμπληρώνονται τα στοιχεία για όλα τα χρέη προς τις τράπεζες, τα εισοδήματα και την περιουσία και με με βάση αυτά θα προτείνεται η λύση που θα προβλέπει ακόμα και σημαντικό κούρεμα. Μετά θα παίρνουν τη σκυτάλη όλοι οι υπόλοιποι. Οι σκέψεις του Μαξίμου, προκειμένου η διαδικασία να τρέξει το συντομότερο δυνατό, είναι να χρησιμοποιηθεί μία από τις δύο υφιστάμενες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και να μην «χτιστεί» μία καινούρια που θα απαιτήσει χρόνο. Οι διαθέσιμες πλατφόρμες (του Εξωδικαστικού ή της ΗΔΙΚΑ), με κάποια παραμετροποίηση μπορούν να λειτουργήσουν περί τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.
Τα κριτήρια
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις ίδιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί ούτε το κριτήριο του εισοδήματος, ούτε αυτό της περιουσίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες να κάνουν έναν έλεγχο στα κόκκινα assets που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τους, να διαπιστώσουν τι collaterals υπάρχουν, τι κόστος έχουν γράψει στα βιβλία τους, ποιο είναι το ύψος του κουρέματος που μπορούν να «αντέξουν», να τα στείλουν αμέσως μετά στην κυβέρνηση και από κοινού να καθορίσουν τα κριτήρια, έτσι ώστε η επιδότηση των δανειοληπτών που θα μπορέσουν με βάση αυτά τα κριτήρια να ενταχθούν στο νόμο να μην ξεπερνά το ποσό των 150 εκατ. ευρώ το 2019. Ο λόγος είναι απλός. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ορίσει από τώρα τα κριτήρια χωρίς να έχει το αποτέλεσμα του ελέγχου των τραπεζών, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν μαζικές εγκρίσεις μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια μεγάλο μέρος των δανειοληπτών να «αποβληθεί» γιατί θα άλλαζαν προς τα κάτω τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια επειδή δεν θα έφταναν τα χρήματα. Ειδικά λίγο πριν τις εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της ECB και της DG Comp, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να τους προβληματίζει, αφού το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο σε πρώτη φάση, αφού το συγκεκριμένο ποσό θα προέλθει κατά 100 εκατ. ευρώ από διαθέσιμα κονδύλια του υπ. Εργασίας και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ από buffer του υφιστάμενου νόμου που δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Δίμηνη παράταση
Όλα αυτά που διαβάσατε, αν και εφόσον υλοποιηθούν έτσι, θα αφορούν σε όσους θα υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η μαρτίου και μετά, καθώς η ισχύς του υφιστάμενου νόμου Κατσέλη παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου αναγκαίου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.