Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις μας: Πώς να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα
Πώς θα αποφύγουμε τα πρόστιμα και την… ταλαιπωρία

Σε λίγες ημέρες, οι μπάρες στο μετρό θα κλείσουν κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρουμε πως θα τις… ανοίξουμε τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς. Σε λίγες ημέρες, τα χάρτινα εισιτήρια θα γίνουν… αναμνηστικά κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα σε συρτάρια και πορτοφόλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Σε λίγες ημέρες, η χρήση του κινητού, όταν εντοπίζεται, θα τιμωρείται βαρύτατα ενώ το ίδιο θα ισχύει και για σειρά άλλων παραβάσεων στις οποίες υποπίπτουν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Ο χρόνος προσαρμογής τελειώνει οπότε καλό είναι να αφομοιώσουμε τις νέες αλλαγές.
- Ξεφορτωθείτε τα χάρτινα εισιτήρια μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μετά δεν θα αναγνωρίζονται. Καλό είναι να μην ποντάρετε σε νέα παράταση.
- Από σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε μέσω των αυτόματων μηχανημάτων και το εισιτήριο των 1,4 ευρώ. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να αγοράσετε –αν πηγαίνετε για πρώτη φορά στο μηχάνημα- μόνο 5άδα ή 10άδα εισιτηρίων.
- Προς το παρόν έχουν εκδοθεί περίπου 170.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών ενώ κανονικά εκδίδονται γύρω στις 250-270.000 σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της «δουλειάς» έχει γίνει και ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Πάντως καλό θα είναι, αν θέλετε κάρτα να μην περιμένετε την τελευταία ημέρα για να την εκδώσετε.
- Δεν χρειάζεται να περιμένουν όλοι στις ουρές. Αν δεν θέλουν ονομαστική κάρτα η οποία παρέχεται σε αυτούς που θέλουν ειδικά πακέτα τιμών (μηνιαίες κάρτες, ειδικές τιμές για φοιτητές, ηλικιωμένους κλπ) μπορούν να εκδώσουν μια ανώνυμη κάρτα και από τα αυτόματα μηχανήματα.
- Το εισιτήριο το «χτυπάμε» (για την ακρίβεια το ακουμπάμε στην ειδική επιφάνεια) και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από το σταθμό. Χρήσιμο είναι καθώς μας λέει και πόσα εισιτήρια υπάρχουν στην κάρτα μας (αν έχουμε αγοράσει για παράδειγμα το πακέτο των 5 εισιτηρίων ή των 10 που μας δίνει και ένα δώρο) αλλά και πόσα λεπτά υπολείπονται μέχρι να τελειώσει η διάρκεια των 90 λεπτών του εισιτηρίου.
- Οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Οκτωβρίου αναγνωρίζονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μετά αρχίζουν οι έλεγχοι. Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα, τα μέσα μεταφοράς χάνουν πολλά χρήματα καθώς οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
- Όσοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο θα πρέπει να αφομοιώσουν γρήγορα τα καινούργια πρόστιμα του ΚΟΚ καθώς η περίοδος που οι αστυνομικοί θα είναι επιεικείς δεν θα διαρκέσει πολύ. Έτσι, θα πρέπει να καταλάβουν ότι στο εξής, θα τιμωρείται με αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, και η στάθμευση σε ράμπες ΑΜΕΑ και η οδήγηση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και η μη χρήση ζώνης ή κράνους, και η μη χρήση ειδικών καθισμάτων για παιδιά και το πέταγμα τσιγάρου από το παράθυρο.
- Η περίφημη σύνδεση των προστίμων του ΚΟΚ με το εισόδημα θα γίνει με υπουργική απόφαση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εικόνα για το ποια θα είναι η κατάσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετρό: Από τις 9:00 έως τις 17:00 τα δρομολόγια την Παρασκευή 28/02
Η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ
Έτοιμο το 50% της σήραγγας για τον μετροπόντικα "Αθηνά" της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας
Eντός του 2026 η σήραγγα της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, μήκους 12,5 χλμ,…
«Πρεμιέρα» για τις ανέπαφες πληρωμές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
Από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής, έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία περισσότεροι από 90.000 χρήστες
Θεσσαλονίκη: Ένα εκατομμύριο επιβάτες τον πρώτο μήνα του Μετρό
15.000 αυτοκίνητα λιγότερα στην πόλη στον ένα μήνα λειτουργίας του
Μετρό Θεσσαλονίκης: "Απίστευτο κι όμως αληθινό”
Oι Θεσσαλονικείς, με ομπρέλες, είχαν σχηματίσει ουρές έξω από τις εισόδους των σταθμών, έτοιμοι να…
Χρ. Σταϊκούρας: Οι δύο μετροπόντικες προχωρούν για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας
Ο Μετροπόντικας «Νίκη» εκκινώντας από το 'Αλσος Βεΐκου έχει διανοίξει σήραγγα 520 μέτρων
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπάρες πρωτεΐνης από την αγορά
Πρόκειται για δύο μπάρες πρωτεΐνης με εμπορική ονομασία "BioTechUSA"
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο κατά 6,2% έως 6,3% το πασχαλινό τραπέζι
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95…
Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σουβλάκι κοτόπουλο – Εντοπίστηκε σαλμονέλα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας
Πως διαμορφώνονται οι τιμές του ρεύματος για τον Απρίλιο
Χαμηλότερα τα τιμολόγια
Καμπανάκι από ΕΟΦ για ιστοσελίδες που διακινούν φάρμακα
Οι ιστοσελίδες αυτές δεν αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα ελληνικά φαρμακεία
Αύξηση 1,6% στις τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο
Τι έδειξε η ερευνα του ΙΕΛΚΑ
ΔΕΗ: Μειωμένο στα 11,6 λεπτά/kWh το πράσινο τιμολόγιο για τον Απρίλιο
Στις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης, η τιμή του Γ1Ν πράσινου τιμολογίου μειώνεται σε 0,0857 €/kWh
Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Το θερινό ωράριο ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Ρεύμα: Μείωση τιμών και υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο
Κάτω από 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο
ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα ύψους 100.750 ευρώ και 1 σύλληψη στο κέντρο της Αθήνας για μαϊμού προϊόντα
Καταστραφηκαν 8.211 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων μετά από ελέγχους σε παράνομες αποθήκες στο κέντρο
Δες αν θα πάρεις επιταγή για να αγοράσεις laptop και tablet
Όσοι έσπευδαν με τη βοήθεια των λογιστών τους μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της…
ΕΦΕΤ: Ανάκληση τυριών Cheddar λόγω παρουσίας του μικροβίου
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
19/04/2025 12:47
S&P: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BBB με σταθερές προοπτικές
18/04/2025 12:25
Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
18/04/2025 12:11
Αμοιβαία Κεφάλαια - Aυξημένα ενεργητικά, εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις το Α’ τρίμηνο
17/04/2025 17:46
Στο πλευρό του Πάουελ η Λαγκάρντ - «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφο»
17/04/2025 17:21